До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Брейнгазм – новий вид задоволення, для якого не потрібен партнер

Нещодавно відкритий феномен коли по шкірі пробігають солодкі мурашки від певного звуку, смаку або зображення називається брейнгазмом. Його досліджувала Олена Пономаренко.​

брейнгазм, мурашки по коже

Я стою на примірці і нетерпляче переминаюся з ноги на ногу. Ольга Чайковська, господиня невеликого ательє, акуратно заколює низ моєї майбутньої сукні. Щоб полегшити моє очікування, вона розповідає про клієнтів, які отримують в її майстерні справжнє задоволення: "Одні готові стояти годинами, поки я підганяю річ, і кажуть, що, коли виходять від мене, почуваються як після спа. Інші люблять, коли я знімаю з них мірки і заношу їх у карту. Третім подобається шурхіт крейди по твіду і звук, коли шовк і поплін я проколюю шпильками. Четверті говорять, що можуть нескінченно дивитися, як я підбираю гудзики до пальті". Я оживляюся: мова явно про брейнгазм, або АСМР, – автономну сенсорну меридіональну реакцію, як інтелігентно називають явище люди, які його відчувають.

За інформацією сайту knowyourmeme, перша згадка про брейнгазм з'явилася 2007 року. Тоді на медицинському інтернет-форумі користувач описав приємне відчуття поколювання, яке виникало у нього під час взаємодії з іншими людьми. У Facebook є кілька профільних співтовариств (у тому числі закритих), випущені програми для iPhone (їх можна знайти по абревіатурі ASMR), а 2012 року ентузіасти навіть спробували створити АСМР-телебачення. У роликів на YouTube – сотні тисяч підписників.

Втім, при всій своїй медійній популярності брейнгазм залишається маловивченим явищем. На платформі для підтримки креативних проектів https://www.kickstarter.com/ оголосили збір грошей на документальний фільм про нього, але зібрати їх так і не вдалося. Припинило існування найпопулярніша російськомовна АСМР-спільнота. Наукових досліджень, які б визначили природу явища, до цих пір практично не проводилося, феномен не описаний в одному з підручників з нейропсихології. Київські клініки, у яких я спробувала пройти МРТ головного мозку в стані спокою і під впливом зовнішніх подразників, у дослідженні відмовили: визнали, що воно буде неінформативним.

В Україні про АСМР заговорили пару місяців тому – після серії інтернет-публікацій, з яких люди по посиланнях переходили на ролики, що викликають брейнгазм. За запитом ASMR YouTube видає більше ніж мільйон відео. Деякі ролики за популярністю змагаються з кліпами рок-музикантів: у найвідомішого – близько п'яти мільйонів переглядів. На ньому пухкощока дівчина шепоче англійською фрази, практично позбавлені сенсу. Чистий потік свідомості.

Вперше переглянувши ролик, я дивувалася. П'ять мільйонів переглядів? Це якийсь жарт? Я намагалася уявити, як п'ять мільйонів чоловік не зводять очей з екрана, прислухаючись до інтонацій користувача Gentle Whispering, і в якийсь момент спіймала себе на тому, що шелестячі інтонації дівчини почали дратувати мене вже в новому контексті – приємному. Мої повіки безвільно опустилися, руки обважніли, і я впала в стан приємною знемоги. Захотілося впустити голову і заплющити очі – і це в розпал напруженого робочого дня. Потім я згадала, що щось схоже бувало зі мною і раніше – в салоні, коли майстер перебирав моє волосся під час укладання або фарбування.

Мій особистий брейнгазм трохи відрізняється від того, що відчувають інші АСМР-чутливі люди. Вони описують свої відчуття як мурашки, поколювання або вібрації, які виникають десь на потилиці, а потім тікають уздовж хребта або поширюються по всьому тілу. Брейнгазм може виникати у відповідь на абсолютно несподівані речі. Когось призводить в солодке заціпеніння звук шелестячого крафтового паперу, у який загортають покупки. Хтось реагує на клацання миші або клавіш на клавіатурі. Хтось втрачає волю в побутових ситуаціях, спостерігаючи за тим, як виконується певна послідовність дій: в супермаркеті, коли касир зчитує штрих-коди; на прийомі у лікаря, коли той методично заповнює картку, перегортаючи сторінки і поскрипуючи ручкою; у нотаріуса, який зшиває папір і з характерним стукотом ставить свої печатки.

Говорити про брейнгазм з колегами виявилося надзвичайно цікаво. Продюсер Валентина Тарковська, як і я, мліє в перукарні. Філіп Власов дозволяє мені запустити руку в коробку, наповнену невагомими пінопластовими кульками, яку він тримає на роботі. Для менеджера з реклами Тетяни Протасовой тригером є звук, який виникає при терті нігтя по гладкій прядці волосся, а Юлія Костецька визнає, що кожен раз відчуває мурашки в католицьких храмах, коли чує звуки органа.

Прийнято вважати, що для брейнгазму потрібен тригер, тобто зовнішній подразник, – але це вірно лише частково. Існує ще один тип АСМР-реакцій. Його можна викликати за допомогою духовних практик, молитви і медитації. Нерідко він з'являється у відповідь на власні думки людини. "Недобросовісні доктори під час операції заразили мою подругу жахливим вірусом, – розповідає головний редактор Маша Цуканова. – Поки вона хворіла, її хлопець щодня був поруч в інфекційному відділенні, тримав її за руку і всіляко підтримував. Жодного звинувачення, жодної підозри – тільки підтримка і турбота. Так ось, коли вона розповідала про його турботу, у мене по тілу бігли мурашки. Я часто так реагую на нову інформацію або несподівані мовні звороти".

Втім, клінічний психолог Світлана Митрофанова вважає, що більшість людей, здатних відчувати брейнгазм, – аудіали, тобто люди, найкраще сприймають інформацію на слух. На другому місці кінестетики – ті, яким важливі дотики, запахи і смаки. Найрідше брейнгазм відчувають візуали – ті, для кого головне в сприйнятті – картинка.

Філіп Власов каже, що відчуває брейнгазм, коли робить чергове татуювання, а ось ролики з шепотінням викликають у нього огиду. Машу Цуканова пересмикує від АСМР-відеороликів, де роблять фігурки з желеподібної гуми. "Це тому, – пояснює Митрофанова, – що кінестетиків нерідко дратують аудіальні стимули. Аудіалами, в свою чергу, можуть бути неприємні кінестетичні тригери – погладжування і дотику".

"У кожного свій тригер, треба тільки його знайти, – каже Дмитро Домбровський, гіпнолог, відомий за багатьма ТБ-шоу про гіпноз. – І формується він в ранньому дитинстві". Дивний на перший погляд тригер – задоволення від того, що твоїми речами користується хтось ще, – має досить просте пояснення. У дитинстві, коли мати заколисує, одягає, годує – словом, максимально проявляє любов і турботу, ми набуваємо досвіду власної значущості. Саме вона прокидається у деяких людей від того, що без їхніх речей хтось не може обійтися. А ті, кому не вистачає індивідуальної уваги, компенсують цю потребу переглядом відео з рольовими іграми, де герой грає роль лікаря, турагента, консультанта, друга і т. д. Ролики з пошепки приємні безлічі людей тому, що у них є неусвідомлені асоціації з казками, розказаних матір'ю перед сном.

"Хоча "брейнгазм" – термін новий, саме явище старе, як світ, – каже Домбровський. – ейфорійний або умиротворений стан, який настає при впливі зовнішніх подразників Якір, – різновид трансового стану". Щоб ввести людину в транс, є близько сорока методів, описаних у науковій літературі: погладжування, коливання маятника, тепло, тихий м'який шепіт і т. Д. Подібні прийоми використовують шамани: ритмічно б'ють в бубон або, як в Амазонії, постукують музичними віником. Принцип простий: при ритмічних повторюваних діях ліва, логіко-вербальна півкуля мозку починає "нудьгувати", а права, яке відповідає за емоційне сприйняття, навпаки, включається повністю. "Мені довелося випробувати ефект на собі, – продовжує Домбровський, – і я підтверджую: техніка працює. Люди, які думають, що ні до чого подібного не схильні, помиляються. Справа лише в тригері, на який вони відгукнуться".

"Аналізуючи ролики на YouTube, а особливо коментарі до них, – каже Світлана Митрофанова, – я прийшла до висновку, що є категорія особливо упереджених шанувальників АСМР. Це люди з недоліком спілкування, проблемами з соціалізацією, нестачею персональної уваги і турботи. Адже брейнгазм – це задоволення, яке є завжди при наявності Інтернету. І одна з основних потреб людини – в увазі – побічно задовольняється сурогатом: переглядом відео. Я глибоко переконана, що це наслідок технічного прогресу, через який більшість людей в душі самотні. Адже навіть дорослій людині необхідно мінімум 14 обіймів в день".

АСМР – не просто веселе проведення часу. Ролики мають певний терапевтичний ефект: допомагають впоратися з безсонням, розслабитися і навіть зняти панічні атаки. Щодо того, чи не шкідливо це, думки психологів розходяться. Митрофанова вважає, що гонитва за брейнгазмом може стати небезпечною. Згодом особливо захоплені АСМР люди перестають отримувати задоволення від звичних роликів і починають годинами шукати нові джерела. Це збільшення дози – як при алкогольної залежності або геймерстві. Абсолютно безпечні лише універсальні тригери на кшталт потріскування полін у каміні, шелесту хвиль і звуку дзюрчання води.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.