До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Розмикаючи коло: нові способи впоратися зі стресом

Слово "стрес" звучить дедалі частіше, і потреба у відпочинку досягла нового піку. Розслабитися не так складно, як здається, — якщо скласти свій індивідуальний рецепт

Текст: Сінді Керберова

Реклама
Фото: Alice Rosati

Тривога про майбутнє, відчуття незахищеності, тривалий стрес і навала поганих новин — коронавірусна криза, як і політична ситуація у світі, дуже вплинула на кожного з нас, прямо чи непрямо. "Всі реагують на стрес по-різному. Це залежить від особистості й темпераменту. В одному випадку витривалішим опиниться екстраверт, в іншому — меланхолік-інтроверт", — пояснює чеський психолог, кандидат наук Володимир Свобода. Мозок створив певні механізми, щоб впоратися з різними типами стресу й невизначеністю. Не дарма ж кажуть, що до всього можна звикнути. Непоганий приклад — звук нічного трамвая: спочатку ви регулярно прокидатиметеся від гуркоту коліс, а за деякий час перестанете його чути.

Людина — істота, яка легко пристосовується до всього. Але коли зміни трапляються раптово й несподівано, тиск на психіку, а отже й на тіло, набагато зростає. Ми любимо безпеку: вона заспокоює й допомагає нормально функціонувати, а безліч змін за короткий відтинок часу, навпаки, збиває з пантелику та змушує сповільнитися. Тому заради почуття безпеки й стабільності люди готові відмовитися від багатьох речей, серед яких — здавалося б, недоторканна свобода.

Під тиском

Насправді не так важливо, як саме глобальна криза змінила повсякденність: спровокувала тектонічні зсуви, коли ви, наприклад, застрягли на тривалі місяці за кордоном, чи перетворила життя на нескінченно повторюваний день бабака. В обох випадках видимої причини для паніки може й не бути. Але стрес є. І хай там що, він має суттєвий вплив на фізичне й психічне здоров’я, провокує дисбаланс адреналіну, впливає на рівень цукру в крові, що, до слова, пояснює підвищену потребу в шоколаді або нездоровій їжі в періоди емоційного напруження. Тут як з невиявленою харчовою алергією: не знаючи про неї, людина може наражати організм на більші навантаження, ніж здатна витримати.

Хронічний стрес легко може перерости в тривожний розлад. "Мене знову накриває відчуття, немов по мені проїхала танкова колона", — пише моя подруга Аліса, до якої багато років по тому знову повернулася тривожність. На жаль, сьогодні більшість психологів не може повноцінно працювати через карантин, а лист очікування у тих, хто може, — довший, ніж колись на Birkin у Hermès. Водночас не можна сказати, що Аліса пригнічена через побутові питання або їй потрібно розв’язувати екзистенційні проблеми, та й звичний побут її життя істотно не постраждав. Проте нормально функціонувати вона все одно не в змозі. Вона не знає, чи спроможеться встати завтра з ліжка, взяти слухавку або поїсти. Хронічна тривожність розкривається не тільки в раптових припливах жару, болях у спині, несподіваних м’язових спазмах, вона змушує реагувати на найменші подразники перебільшеними емоціями.

Друга крайність — Пола: з моменту першої хвилі коронавірусу вона працювала з дому вдвічі більше, ніж зазвичай, почала інтенсивно тренуватися й готова організувати все що завгодно в найкоротші строки. Водночас вона абсолютно не вміє розслаблятися, навіть у неділю. На добу ця щаслива енергійна жінка стає найнестерпнішою особою ​​в північній півкулі й засмутити її може навіть повітря. "Моє тіло звикло до максимального напруження й навчилося працювати з високим рівнем гормону стресу. Ось такі крайнощі. А знаєш, чому я не можу повернутися у свою вагу п’ятирічної давнини? Лікар з’ясував, що причина в рівні кортизолу в крові, — зізналася вона якось під час одного з наших нічних спілкувань через Zoom. — Нічого не можу з ним вдіяти". І Аліса, і Пола застрягли в круговерті постійно повторюваного стресу, з якого, здається, немає виходу. Про його наслідки сказано багато, а папером, списаним порадами про те, як назавжди позбутися стресу, можна обклеїти Землю по екватору. Тому що універсального рецепта немає. Але є й приємна новина: скласти його можна самостійно. З огляду на вашу особистість і потреби.

Нові настанови

Наш організм любить чіткі й повторювані алгоритми. Коли зрозуміло, на що чекати; коли є критичні миті й миті повного розслаблення. Коли знаєш, що після темної холодної зими настає весна, що сонце встає вранці, що Chanel № 5 пахне альдегідами, трояндами й жасмином, а в бутику Dior на тебе чекає омріяна сумка. З іншого боку, тіло потребує нових стимулів, щоб не було нудно. З’єднати ці несумісні, на перший погляд, потреби досить просто.

Якщо припустити, що ми запрограмовані на рутину й водночас потребуємо нових вражень, то виходить непогана база. На її основі цілком реально розробити робочу стратегію щодо усунення наслідків стресу, які нам не до снаги контролювати, але з якими ми можемо навчитися жити й працювати. Іншими словами — потрібно знайти ритуали, які не стомлюватимуть. За основу варто взяти якісний нічний відпочинок: вставати в один і той самий час щодня, навіть на вихідні, лягати спати так, щоб в запасі було сім-вісім годин безперервного сну щоночі.

Спрей для подушки Deep Sleep Pillow Spray, This Works!

І нехай це звучить як кліше, але добре б знайти нове хобі або згадати про дитячі захоплення. Малювання, танці, рукоділля — найважливіше, щоб це заняття відрізнялося від того, за яким ви проводите більшу частину дня. Замість того, щоб знову сидіти за монітором, спробуйте в’язати. По-перше, зараз це тренд, а по-друге, хто знає, можливо, у вас прокинеться нова Соня Рікель. Один мій приятель, який навіть за чаєм йшов у Starbucks, бо не розумів, як закип’ятити воду, на карантині навчився готувати. І готує він так, що коли про нього дізнається Гордон Рамзі, то напевне закриє свої ресторани й вирушить вирощувати капусту. Словом, якщо після серіалу "Хід королеви" на Netflix ви задумалися про шахи — уперед!

В’язальні спиці, Lantern Moon

Вплив стресу також допомагає знизити фізична активність, тому ліпше починати ранок з тренувань. Один день — йога, другий — кардіо, третій — тренування з модного застосунку або фітнес-відео на YouTube, далі колом. Так з’явиться режим, що не дасть змоги занудьгувати.

Вдих, видих, розслаблення

Навчіться медитувати — десять хвилин на день у стані спокою творять дива. Якщо ви ніколи не пробували, завантажте програму Calm, знайдіть підхожу в часі або до настрою практику і дайте собі втягнутися. Медитація — не означає ні про що не думати, як багато хто переконаний. Вона вчить фокусуватися на чомусь одному замість того, щоб перетворювати потік думок на шестисмугове шосе в годину пік.

Важлива частина медитації — глибоке дихання. "Контроль дихання поліпшує зв’язок між розумом, тілом і духом, — пояснює Жасмин Харсоно, майстер рейки. — Вдихаючи, ми беремо енергію з повітря, видихаючи — позбавляємося напруги й усього, що нам більше не потрібне". Активне постачання кисню позитивно впливає на мозок, який може страждати через кисневе голодування. Спокійне дихання також сигналізує організму про те, що все гаразд, можна не боятися розслабитися. Важливу роль відіграє й те, яким способом ви дихаєте. "Дихання через ніс розслабляє й приносить рівновагу, дихання через рот дає енергію. Ці різновиди варто чергувати й важливо зосередитися на диханні й тому, як повітря входить і виходить з тіла. Тільки так можна навчитися медитувати".

У своїй книзі Self Reiki: Tune in to Your Life Force to Achieve Harmony and Balance Жасмин радить просту вправу від неспокою й стресу: вдих через ніс на рахунок п’ять, затримка дихання на рахунок три й гучний видих ротом зі звуком як шипіння. Воно допоможе розслабити щелепи, плечі й живіт. "Уявіть, що біле зцілювальне світло наповнює нижню частину живота, груди й легені", — радить Гарсоно. Повторюйте цю просту вправу впродовж п’яти хвилин, заведіть руки за голову, зосередьтеся на диханні й візуалізуйте зцілювальне світло. Цей давній метод слушний не тільки для розслаблення й відновлення енергії мозку, він допомагає поліпшити психологічний стан, позитивно впливає на розум і швидкість ухвалення рішень. Іншими словами, п’ять хвилин рейки повернуть вас у стан спокою, ви перестанете помилятися через підвищену тривожність, а нові ідеї повернуться до вас так само швидко, як і пішли.

Антистресові парфуми

Цього року косметичні бренди вимушено перемкнулися на різноманітні антистресові й розслаблювальні продукти із заспокійливими ароматами. Не турбуйтеся: світовий урожай лаванди від цього не постраждав — в арсеналі парфумерів ще багато інгредієнтів, набагато ефективніших. "Лаванда — особливий інгредієнт. Попри репутацію рослини, що сприяє розслабленню, вона має дуже сильний аромат", — пояснює лондонський парфумер Роже Давші. Трав’яним парфумерним нотам притаманний освіжний вплив.

Diaghilev Roja Parfums

"Лаванда впливає як м’ята, тому для справжнього релаксу ліпше використовувати насичені темні інгредієнти, які дають відчуття тепла, немов огортаючи вуаллю. Чудово згодяться какао, ваніль, бензоїн і боби тонка". Антистресові засоби цілком можуть виявитися не в аптечці, а на парфумерній поличці. Дуже добре, якщо знайдеться флакон Fève Délicieuse Dior, Good Girl Carolina Herrera, Love Chopard або Attrape-Rêves Louis Vuitton.

Good Girl, CArolina Herrera

"Тим, хто не любить солодких ароматів, я рекомендую ноти гарденії, — уточнює Давші. — Заспокійливий аромат має пестити й зігрівати, як кашеміровий плед. До його складу можуть входити ніжні білі квіти або персик, аромат якого я порівняв би з м’яким оксамитом. Відчуття безпеки й спокою дають нюанси: трохи мускусу, молочного відтінку сандалового дерева або дрібка шкіри та замші". Під цей опис прекрасно підходить елегантний Diaghilev Roja Parfums, доречний і для денного, і для вечірнього виходу. По правді кажучи, аромат дуже стійкий і відчутний кілька днів, але є в ньому щось таке магічне, від чого хочеться наносити його знову й знову. Відкриттям року можна назвати Bitter Peach Tom Ford: теплий аромат персикового пирога знімає стрес, як чарівною паличкою. А Freudian Wood австрійського нішевого бренду WienerBlut — так-таки психотерапія у флаконі.

Freudian Wood, WienerBlut

Вибираючи свій метод боротьби зі стресом, головне — не стресувати ще більше. Не потрібно звинувачувати себе за пропущене тренування, з’їдені ласощі або за те, що медитація пройшла не так бездоганно, як хотілося б. Відпустіть. Немає нічого безглуздішого, ніж переживати через стрес. Шукайте, пробуйте, і ви обов’язково знайдете рецепт, який згодиться саме для вас.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.