До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як здоровий сон перетворився на розкіш для багатих

Сон життєво важливий для гарного самопочуття, а його брак може негативно позначитися на психічному здоров'ї. Є теорія, що в сучасному світі гарно спати можуть лише багаті люди. Розбираємося, наскільки це правда.

Photo: Getty Images

Прем'єр-міністерка Великобританії Маргарет Тетчер висипалася вночі за чотири години. Так само і Дональд Трамп. Якщо ви коли-небудь читали рубрику "День з життя" (Day In The Life) в Business Insider, то знаєте — щоб стати бізнес-лідером і потрапити в Fortune 500, і щоб вас вважали за успішну і привабливу людину, прокидатися слід до 5-ї ранку. Ми живемо в час, коли процвітає культура зайнятості, де тривала і старанна робота стає символом статусності, а здатність виживати, присвячуючи сну якомога менше часу, заслуговує на повагу як ніколи раніше.

Реклама

Середньостатистична людина проводить у ліжку майже третину свого життя, хоча реальність показує, що якісний сон — рідкісне явище. У Центрах з контролю і профілактики захворювань США стверджують, що лише кожен третій дорослий американець добре спить. Ми переживаємо кризу сну.

"Ми хочемо здаватися зайнятими, і один із способів показати це — оголосити, як мало ми спимо. Це знак пошани", — розповідає в інтерв'ю 2017 року Меттью Уолкер, вчений в галузі сну і автор книги "Навіщо ми спимо. Нова наука про сон і сновидіння". Але замість того, щоб переосмислити нашу одержимість продуктивністю, ми підтримуємо цілу індустрію з поліпшення якості сну. До 2025 року світовий ринок снодійних буде оцінюватися приблизно в 115,4 мільярда доларів.

Photo: Getty Images

У снодійних немає нічого нового. Різноманітні лікарські засоби на рослинній основі застосовувалися в різних культурах упродовж століть, а з часу їхньої появи на ринку в 1970-х їх затребуваність тільки зростала. Тоді, коли сучасний ринок пропонує безліч доступних засобів — маски для очей, аромаолії, додатки для медитації та відстеження сну, — сплеск інновацій в цій сфері є наслідком переважання на ринку продуктів преміум-класу, бо сон, схоже, стає останньою необхідною розкішшю.

Від модифікаторів інтер'єру (матраци, подушки і освітлення), моніторів сну і розумних будильників до терапевтичного лікування (операції і пристрої для лікування апно), — здається, є щось, що може дозволити собі кожен. І все це об'єднує не дуже приємний цінник. Обтяжені гравітаційні ковдри за 190 фунтів стерлінгів; "зелені" матраци за 1000 фунтів стерлінгів; піжами, постільна білизна і простирадла з натурального шовку; шовкові подушки для сну і навіть кам'яний дифузор за 100 фунтів стерлінгів.

Photo: Getty Images

Звісно, сон — це не розкіш, а біологічна необхідність. "Тривалі періоди повної відсутності сну близько 72 годин поспіль можуть призвести до серйозних психічних і емоційним симптомів", — каже доктор Ібрагім, директор медицини в Лондонському центрі сну (The London Sleep Centre). "Скорочення загальної кількості сну упродовж тривалого часу (безсоння) призводить до посилення симптомів тривоги, депресії і, якщо це довго, до зниження імунної відповіді і збільшення кардіологічних і метаболічних порушень, на кшталт діабету і ожиріння", — говорить він.

Є кілька причин, які ускладнюють можливість виспатися. Часто цитовані дослідження вказують на зміни в способі життя, а саме — на підвищене споживання алкоголю і кофеїну і брак фізичної активності. Все перераховане діє як стимулятор на наш мозок, ускладнюючи процес розслаблення і засипання.

Важливими також є зміни в нашій культурі. "Працюючи в режимі 24/7/365, наше суспільство потребує унікальних функцій від нашої фізіології, — каже Ібрагім. — За останні десять років розвиток світу діджитал — зокрема, соціальних мереж, — порушило нашу фізіологію сну і неспання, помилково підвищивши рівень нашої включеності, утримуючи температуру тіла. Доступність світла 24/7 означає розмитість між часом для роботи і відпочинку. Ми вже не обмежені циклами дня і ночі, і можемо не лягати спати, а працювати, займатися спортом або веселитися до пізньої ночі, будучи бадьорими на шкоду нашому здоров'ю".

Photo: Getty Images

Але не всі страждають від безсоння з однієї причини: недосипання стає дедалі актуальнішою проблемою серед людей з низьким соціально економічним становищем. Ця демографічна група більше схильна до ризику щодо серйозних проблем з фізичним і психічним здоров'ям. За словами професорки Лорен Хейл з Медичної Школи при Університеті Стоуні-Брук в Нью-Йорку, люди, які мають менше фінансових можливостей, менше контролюють своє життя, включно з обстановкою для сну (наприклад, час, освітлення і шум). "Уявіть самотню мати, яка працює на кількох роботах і може не приділяти першорядну увагу своєму сну, тому що вона стурбованіша тим, як оплатити оренду і купити їжу", — пояснює Хейл.

Для оптимального сну нам треба бути спокійними і розслабленими. Ми маємо перебувати в безпеці і почуватися захищеними. Проте, може й правда, що важкі ковдри та зволожувачі повітря задовольняють глибинні людські потреби, які маємо всі ми, але ці продукти не лише недоступні через свої цінники, а й ігнорують корінь проблеми. Хоча і є дешевші варіанти для короткострокового розслаблення, реальність така, що жодна кількість аромаолії не зможе нівелювати симптоми від повторюваного неякісного сну.

Photo: Getty Images

Доктор Ібрагім рекомендує дотримуватися режиму сну і неспання, щодня приділяючи фізичній активності близько 30-40 хвилин до 16:00 і уникати використання будь-яких цифрових гаджетів як мінімум за годину до сну. Проте, необхідні саме структурні зміни, щоб усунути проблеми зі сном. "Спільнота громадської охорони здоров'я має розглядати здоровий сон як фундаментальну частину здорового способу життя поряд зі здоровим харчуванням і фізичною активністю", — каже Хейл. "Наші лідери мають цінувати сон, а не вважати його особистою слабкістю".

У час, коли ми постійно стикаємося з невизначеністю, не варто дивуватися, що багато хто з нас так важко засинає. Проте, сьогодні наша нездатність відпочивати дорого обходиться не лише для нашого здоров'я, але і балансу на картці. Привабливість розкішних засобів для поліпшення якості сну безсумнівно притягує. Але також невиправдана недоступність цих продуктів для тих, хто потребує їх найбільше. Адже боротьба за рівний доступ до житла, охорони здоров'я та освіти триває, треба зробити все можливе, щоб сон також потрапив до цього переліку, і дав можливість кожному в цьому світі насолоджуватися спокійним відпочинком.

Текст: Clementine Prendergast

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.