До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Здрастуй, повітря: навіщо практикувати глибоке дихання

Як працює глибоке дихання і чому більшість із нас дихає неправильно.

Photo: Getty Images

Глибоке дихання є кроком до підтримки фізіологічного і психічного здоров'я в оптимальному стані. Елементарна істина полягає в тому, що ми живемо доки дихаємо, а правильна техніка виконання вдиху істотно впливає не лише на саму здатність дихати, а й на внутрішні органи та процеси в мозку людини.

Реклама

Правильне дихання називається діафрагмальним і відбувається в ділянці живота — саме там знаходиться діафрагма. Вважається, що діафрагмальне дихання є вродженим і, відповідно, найбільш здоровим і бажаним. Суть такого дихання в тому, щоб вдих відбувався плавно і повільно, заповнюючи киснем увесь об'єм легенів, масажуючи деякі внутрішні органи і заспокоюючи загальний стан організму.

Є припущення, що швидкий темп життя і постійні провокуючі стрес-фактори змушують людей несвідомо переходити на грудний тип дихання, коли вдихи короткі, а організм не збагачується киснем так, як це потрібно. Проте, існує ціла низка професій — від музикантів і співаків до акторів і спортсменів, — де диханню присвячені окремі дисципліни, тому що воно дуже впливає на можливість залишатися без кисню упродовж кількох хвилин, управляти своїм голосом і контролювати роботу дихальної системи.

Photo: Getty Images

Сьогодні про користь і правила виконання глибокого дихання найбільше відомо від людей, які практикують йогу, пілатес, стретчинг і медитацію. Але попри популярність подібних віянь сучасної культури здорового способу життя, багатьом питання "зацикленості" на власному диханні здається недостатньо серйозним і не вартим уваги. Неначе необхідність дихати — це черговий тренд, на заміну якому скоро прийде щось нове.

У чому полягає фізіологічна користь глибокого дихання? Це масаж серця і шлунково-кишкового тракту (який сприяє загальному поліпшенню імунної системи), зниження артеріального тиску, і (найголовніше!) вентиляція нижніх відділів легень, куди при грудному диханні кисень не досягає.

Також діафрагмальне дихання сприяє зниженню больових відчуттів, вдосконаленню постави, тонусу м'язів спини і черевного преса і збагаченню клітин організму, включаючи головний мозок, киснем. Останнє сприяє заспокоєнню, допомагає зняти напругу і впоратися зі стресом.

Photo: Getty Images

Техніка виконання глибокого дихання проста — під час вдиху рухатися має тільки живіт, а грудний відділ і плечі залишатися нерухомими. Для самоперевірки покладіть одну руку на живіт, а іншу на грудну клітку. Зробіть вдих і подивіться, яка рука буде рухатися. Якщо нижня — ви все робите правильно, верхня — потрібно ще потренуватися. Щоб глибоке дихання стало звичкою, практикуйте його у випадку хвилювання і тривоги, або перед сном (з його допомогою заснути вдасться швидше).

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.