До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Міфи про сквірт, цноту, еякуляцію та інші, що доводять: нам конче потрібна секс-освіта

Сексуальна освіта необхідна для якісного життя і здорових стосунків. Її неможливо здобути після випуску зі школи, першого сексу чи шлюбу, тому що і наші стосунки, і наша сексуальність постійно розвиваються та змінюються, — вважають в Anoeses. Цей український бренд білизни й аксесуарів, що доречні і в звичайному, і в насиченому сексуальному житті, розвіює 5 міфів про секс і сексуальність, які доводять, що дорослим також потрібна сексуальна освіта.

Міф №1. Волога вагіна означає бажання зайнятися сексом

Психологічне збудження (тобто реальна згода на секс) далеко не завжди збігається з фізіологічним, — це явище має назву нонконкордатність. Тобто в деяких випадках навіть неприємні для людини сцени й досвіди сексуального характеру можуть викликати виділення змазки та інші прояви збудження. Це явище значно частіше проявляється в жінок: реакція їхнього тіла збігається з психологічною готовністю зайнятися сексом лише у 26% випадків, тоді як для чоловіків цей показник становить 66%.

Реклама

Міф №2. Цнота = дівоча пліва

Насправді дівочої пліви не існує, а цнота — це соціальний конструкт.

Шведська неурядова організація з питань репродуктивного здоров’я та сексуальної освіти сколихнула світ, оприлюднивши буклет, у якому детально й доказово пояснює, що насправді гімену, як його століттями уявляли в усьому світі, не існує. Натомість, на 1—2 см від входу в піхві розташована вагінальна корона. Вона сформована зі складок слизової тканини світло-рожевого, майже прозорого кольору; вона еластична, має різну форму в кожної людини і, швидше за все, є рудиментом з етапу внутрішньоутробного розвитку.

Ба більше, із розвитком інклюзивності в медицині стає абсурдним вживати термін "цнота" в будь-якій формі, окрім соціального явища. Якщо дотримуватися стереотипного уявлення про втрату цноти, що передбачає проникнення пенісу, то виходить, що жінки, які не мали гетеросексуального досвіду, але натомість займаються лесбійським сексом, лишаються цнотливими назавжди. Звучить не дуже логічно.

Міф №3. Сквірт — справжня кульмінація сексу, під час якої виділяється жіночий еякулят

Протягом останніх років сквірт став справжнім трендом у порно, створивши навіть нову сферу зайнятості, так званих сквіртологів. Однак питання, що таке насправді сквірт, і досі лишається без остаточної відповіді (як і багато інших явищ жіночої сексуальності чи анатомії загалом, але це тема для іншого матеріалу).

Більшість наявних досліджень, утім, свідчать, що сквірт не завжди супроводжується оргазмом, а також, що сама рідина переважно складається з сечі, але інколи також містить простат-специфічний антиген.

Міф №4. Чоловічий оргазм — завжди еякуляція

Так званий сухий оргазм супроводжується такими самими відчуттями, як і "традиційний", але без виділення сперми. Частіше таке трапляється, якщо чоловік отримує кілька оргазмів поспіль, тоді другий, третій та наступні можуть відбутися без еякуляції.

Міф №5. Сльози після сексу — це ненормально

Посткоїтальна дисфорія — це наплив смутку або роздратування, що трапляється після сексу за згодою (!). Більшість досліджень фокусуються на досвідах цього явища серед жінок, але чоловіки також можуть переживати подібне. Прояви посткоїтальної дисфорії: смуток, роздратованість, тривожність і депресивність, бажання плакати. Зазвичай ці почуття зникають протягом кількох годин після сексу, але якщо ви потерпаєте від них значно довше і на постійній основі, варто звернутися до лікаря чи лікарки, почати можна із сімейного.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.