До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 несоромних питань про жіночий інтимний добробут

За підтримки ALFA Medical & SPA Development ми поставили експертам 10 запитань про жіноче інтимне благополуччя. На них відповили Людмила Шупенюк, акушерка-гінекологиня, лікарка вищої категорії, засновниця клініки Shupeniuk Medical сlub, Оксана Блищук, лікарка-дерматологиня, імунологиня, засновниця клініки MediDerm, та генетик, к. м. н. Юрій Мельник, провідний експерт з пренатальної діагностики Медичного центру "Гравімед"

Реклама

22 лютого за підтримки ALFA Medical & SPA Development в Hyatt Kyiv відбувся Juliet Brunch, де обговорювали теми жіночого здоров'я й інтимного добробуту та способи покращити їх за допомогою сучасних технологій, а саме – лазерного омолодження Juliet на апараті ербієвого лазера Asclepion Dermablate, яке дійсно покращує гінекологічне здоров’я. Через контрольовану мікротравму лазерна енергія м’яко стимулює вироблення колагену й еластину, а також покращує кровопостачання судин піхви. Стан слизових поліпшується, а тазові м’язи приходять у тонус. Тканини зміцнюються, стають еластичними й добре зволоженими.

Лазерне омолодження Juliet на апараті ербієвого лазера Asclepion Dermablate

"Ми маємо дбати про себе — особливо зараз, коли на фоні стресів через обстріли та тривогу за безпеку рідних можуть стрімко розвинутися проблеми зі здоров’ям", — зауважує Людмила Шупенюк. Тому є сенс робити лазерне омолодження профілактично, адже воно суттєво покращує якість життя жінки.

Підписники Інстаграм @vogue_ukraine мали змогу поставити свої запитання в сторіз. Відповіді на найцікавіші ми публікуємо нижче.

1. Що таке інтимне омолодження і чому про нього зараз говорять всі?

Людмила Шупенюк, акушерка-гінекологиня, лікарка вищої категорії, засновниця клініки Shupeniuk Medical сlub

Розмови про інтимне омолодження найчастіше сприймаються як спекулятивні — через агресивний маркетинг вони асоціюються з нав'язуванням нереалістичних стандартів краси (наприклад, відбіленими великими половими губами).

Насправді інтимне омолодження — це евфемізм для процедури лазерного лікування атрофії та генітоуринарного синдрому, — наприклад, на апараті ербієвого лазера Asclepion Dermablate. І що важливо — це не про красу, а про здоров'я. Принаймні, за клінічними даними українських лікарів, за покращенням зовнішнього вигляду інтимної зони звертається лише 14% жінок.

Атрофія, або в’янення слизових, м’язів, шкіри виникає, коли порушується трофіка, тобто живлення тканин, погіршуються робота нервових волокон, кровообіг, виробіток гіалуронової кислоти тощо. Це може відбуватися на тлі зниження рівня естрогенів та інших статевих гормонів з віком, з настанням менопаузи, а також після лікування раку грудей, яєчників чи інших естрогенозалежних онкозахворювань.

У таких випадках слизові вульви та вагіни стоншуються, набувають блідого кольору; виникає сухість, яка заважає насолоджуватися сексом через тертя, мікротріщини, біль; може з’являтися нетримання сечі. Останнє, до слова, набагато розповсюдженіше явище, ніж можна собі уявити: воно спостерігається навіть у молодих жінок — під час сміху, фізичних навантажень тощо, — і це не випадковість,
а тривожний симптом.

Може відчуватися свербіж, який посилюється вночі, або ж не бути жодних фізичних проявів (зазвичай, коли довгий час жінка не має партнера, вона може навіть не здогадуватися про зміни у власному тілі) — тоді їх виявляють на черговому гінекологічному огляді. Якщо з цим нічого не робити, є ризик розвитку захворювань, зокрема онкологічних.

2. Що медицина думає про ін'єкції філерів в точку G?

Ін'єкції препаратів на основі гіалуронової кислоти у передню стінку вагіни дійсно розповсюджені в гінекологічній практиці; їх роблять, щоб ущільнити стінки вагіни та позбавитися сухості.

Але якщо жінка ніколи раніше не отримувала задоволення від стимуляції точки G, то жодна ін'єкція їй цього відчуття не дасть.

3. Чи правда, що інтимні лазерні процедури лікують аноргазмію?

Так, коли причиною аноргазмії є атрофічні зміни піхви. Атрофія (від грецького άτροφος — виснажений) інтимної зони це в'янення) слизових, м'язів, шкіри, що стається, коли порушується трофіка чи то живлення тканин, погіршуються іннервація, кровообіг, вироблення гіалуронової кислоти тощо.

Якщо ж жінка ніколи не відчувала оргазму, то не варто покладати надії на лазерне лікування. Краще досліджувати власну чуттєвість за допомогою інтимних масажерів та мастурбації.

Лазерне омолодження Juliet на апараті ербієвого лазера Asclepion Dermablate

4. Як відтермінувати менопаузу?

Стежити за інтимним здоров'ям та бути закоханою — в справу свого життя, в чоловіка, в оточення. Це допомагає підтримувати і гормональний, і життєвий тонус.

Варто раз на пів року відвідувати гінеколога, з яким обговорювати всі важливі теми, від дискомфорту під час сексу, болю при менструації до будь-яких симптомів, що можуть насторожити.

Дуже позитивно на здоров'я та гормональний стан впливає здоровий спосіб життя, нормальний сон та харчування й силові навантаження. Для прикладу — про те, як тренується 49-річна Вікторія Бекхем, можна прочитати тут.

5. Деякі питання я не можу обговорювати з гінекологом (він до того ж чоловік). Наприклад, коли турбує сухість або нічний зуд. За аналізами все добре, але ж щось явно не так. Що робити?

40% жінок очікують, що лікар ініціює питання про сечостатеву сферу; тільки 13% лікарів починають подібні розмови.

Тоді жінки в намаганнях встановити причину свого дискомфорту починають шукати у себе "молочницю", хламідіоз, цистити тощо. І навіть не підозрюють, що цього можна не робити. Невротично здавати купи аналізів, намагаючись провести самостійну діагностику та призначити собі лікування, — шкідливо та неправильно. Безліч проблем легко вирішується з компетентним лікарем. Це економить гроші, час та зберігає ментальне здоров'я, і без того крихке в цей тривожний час.

Варто шукати лікаря, з яким можна відкрито обговорювати приводи для хвилювань. І не боятися артикулювати проблему — це перший крок до її вирішення.

6. Чому лікар на прийомі питає, чи живу я статевим життям? Яке йому до цього діло? Це моя власна справа

Насторожуватися варто, якщо про це питає ЛОР або інший непрофільний спеціаліст.

Якщо серйозно, опитування про статеве життя, як і питання про останню менструацію, є частиною медичного протоколу в гінеколога.

Крім того, регулярний секс дійсно корисний для здоров'я — зокрема ментального. Тут задіяні гормональні механізми, які включаються під час оргазму та після нього, відчуття близькості з партнером або партнеркою тощо. Крім того, загальне відчуття задоволеності життям ще нікому не заважало. Звісно, індустрія інтимного велнесу турбується про те, щоб задоволення отримували всі люди, а не тільки ті, хто має партнера чи партнерку.

7. Чи правда, що лазерне лікування допомагає отримати нові відчуття під час сексу?

Так. Особливо на 4—5 день після процедури. Тут діє ефект пілінгу — злущення мертвих клітин, покращення кровообігу й іннервації. Все це дає нові відчуття під час сексу: стінки піхви стають пружнішими, тугішими та чутливішими, а оргазми яскравішими для обох партнерів.

Під час процедури в піхву вводиться спеціальна одноразова насадка, як на вагінальному УЗД; анестезія не потрібна — 20‑хвилинна
терапія безболісна, але лікареві важливий зворотний зв’язок від пацієнтки.

8. Чи шкідлива епіляція бікіні?

Якщо немає протипоказань (а це важкі хвороби, від онкологічних до ендокринологічних), то це питання власного вибору та вподобань.

9. У мене постійно дискомфорт під час сексу, відчуття тертя. Що це може бути та як цьому зарадити?

Генетик, к. м. н. Юрій Мельник, провідний експерт з пренатальної діагностики Медичного центру "Гравімед"

Вік, післяпологовий період, неправильно підібрана контрацепція — всі ці стани супроводжуються недостатністю виділень.

Після пологів зазвичай нормальний стан відновлюється сам собою; у випадках естрогенодефіциту варто розглядати гормонозамісну терапію, лазерні процедури, використання засобів з гіалуроновою кислотою.

10. Навіщо омолоджувати зону бікіні, що з нею не так?

Оксана Блищук, лікарка-дерматологиня, імунологиня, засновниця клініки MediDerm

Такі питання частіше задають юні жінки. Ближче до 50 або після перенесених захворювань з'являються певні ознаки віку: сухість, дискомфорт, свербіж в інтимній зоні, нетримання сечі тощо.

Звісно, мова не про зморшки — бо кого при здоровому глузді можуть турбувати зморшки в зоні бікіні. Мова про тонус тканин, достатню зволоженість, відсутність порушень функції (наприклад, нетримання сечі, від якого, за різними оцінками, в світі страждає до 60% жінок, або зяяння проміжини, яке може слугувати вхідними воротами для інфекцій, тощо).

Старші жінки, які мають молодих партнерів, зазвичай мають запит на більш пухкі, об'ємні великі статеві губи, — і це теж цілком нормально. Це їхнє право, їхній вибір, засуджувати який ніхто не має права.

Сьогодні змінилась якість життя; ми живемо довше, сексуальне життя триває довше. У 40, 50 років молода приваблива жінка може починати своє друге, третє, чергове життя, мати прекрасний вигляд. Але якщо в жінок є звичка й потреба доглядати за тілом та обличчям, то інтимна зона, яка також відчуває на собі ознаки віку, залишається поза увагою. В багатьох випадках це наслідки відсутності сексуальної освіти, адже за часів СРСР було заведено абстрагуватися від статі, а секс був табуйованою темою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.