До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому в спеку набрякають ноги та що з цим робити?

Чому в спеку набрякають ноги та як цьому зарадити? Відповідає лікарка-дерматокосметологиня, експертка з розроблення косметичних засобів, засновниця бренду професійної косметики Meder Beauty Science (Швейцарія) Тійна Орасмяе-Медер.

Чому набрякають ноги?

Судинна система влаштована цікаво. Набряк ніг – це спосіб безпечно скинути надлишок рідини для того, щоб вона випадково не перевантажила серце та основні судини. Але це дотепне рішення матері природи має деякі вади – зокрема, коли ми проводимо багато часу на ногах, судини розширюються через те, що венозній крові та лімфі стає важкувато рухатися вгору, долаючи силу ваги. Розширені судини стають трохи більш проникними та зливають частину рідини в навколосудинний простір, що спричиняє відчуття дискомфорту, тяжкості й іноді навіть болю. У деяких людей є генетична схильність до набряків через особливості розвитку клапанної системи судин – навіть трохи вкорочені клапани за найменшого збільшення навантаження перестають стулятися й ефективно перешкоджати зворотному току крові, через що кров починає накопичуватися в нижніх відділах і виникає набряк. Часто це призводить до розвитку венозної недостатності та варикозного розширення вен.

Реклама
Чому особливо набрякають у спеку?

У спеку судини розширюються – це частина пристосувальної реакції терморегулювання розумного організму. Розширення судин ніг затримує відтік крові й лімфи, а внаслідок – виникають набряки. Крім того, може відігравати роль і порушення іонного метаболізму – ми втрачаємо воду з потом, змінюється баланс іонів, і вода затримується в організмі.

Що ще провокує набряки?

Алкоголь. Це не стовідсоткове правило. Іноді алкоголь призводить до зневоднення (задіяний досить складний гормональний механізм). Взагалі, в алкоголіків ноги не тільки не набрякають, вони в них характерно тонкі!

Перельоти. Зміна тиску в літаку впливає на тонус судин, більшість людей до цього чутливі. Крім того – вимушена нерухомість. Кров рухається не сама, її змушують рухатися знизу вгору три помпи – серце, діафрагма та підошовна помпа, що розміщується в центрі стопи. Коли ми сидимо, підошовна помпа не працює, а через незручне положення діафрагма теж рухається обмежено, ось кров і застоюється в нижніх відділах.

Стояча робота. Викладачі, візажисти, стилісти зачісок, патрульна поліція, хірурги та хірургічні сестри, стюардеси, навіть моделі – на все це страждають. Усьому виною сила ваги! Долати її годинами все ж таки складно, і якщо є схильність до венозної недостатності, вона реалізується. Основна профілактика – зручне взуття з підтримкою стопи, можливість рухатися та хоч трохи відпочивати впродовж дня: бажано, задираючи ноги вище, до рівня серця.

Якщо набрякають ноги – це завжди ознака проблеми зі здоров’ям?

Не завжди, але перевірити не гріх! Якщо раптово починають набрякати ноги, це привід звернутися до терапевта – на жаль, це може бути ознакою серйозних хвороб серця або нирок. Якщо ноги набрякають адекватно (день на ногах), але за ніч набряк не минає повністю, є сенс сходити до флеболога.

Як роблять обстеження та яке буває лікування?

Насамперед треба визначити, в якому стані судини. Для цього роблять доплерографію, яка показує прохідність і стан судинної стінки. За результатами вже можна ухвалювати рішення – склерозування лазером (показано для судин дрібнішого діаметра), склерозування ін’єкційне (показано для судин середнього діаметра та в разі ураження дрібних судин) або хірургічне усунення уражених вен (великі судини). Звісно, важливо використовувати й нехірургічні методи – призначаються судинозміцнювальні засоби внутрішньо (наприклад, діосмін) та зовнішні засоби для підтримки здорового стану шкіри й профілактики набряків.

Що містять мазі від набряків та як вони працюють?

Майже всі зовнішні засоби від набряків містять судинозміцнювальні та охолоджувальні інгредієнти. Судинозміцнювальні працюють на перспективу й дають змогу поліпшити стан судинної стінки в разі регулярного застосування. Так, у своєму новому засобі ___ я використала екстракт кінського каштана й червоного винограду – обидва мають солідну доказову базу й досвід застосування у фармакології. Охолоджувальні інгредієнти можуть бути різними, але найчастіше вони містять ментол. Ментол "обманює" холодові рецептори, зв’язується з ними та створює відчуття холоду. Рецептори легко надурити, тож вони посилають ті самі стимули, що на контакт з холодною водою, – звужують великі судини та швидко перекидають надлишок крові в капілярну мережу, забезпечуючи активну циркуляцію в зоні, що замерзає. Доки рецептори будуть пов’язані, доти судини будуть у тонусі. А тривалість дії залежить від характеристик охолоджувального інгредієнта.

Як узагалі засіб для зовнішнього застосування може щось робити з венами?

Вени розміщені не так глибоко, а активні речовини з того ж каштана й винограду – це маленькі молекули, не кажучи про ментол. Тому в складі засобу, де є навіть невелике полегшення проникнення, вони бадьоро йдуть за адресою. Інша річ, що не всі засоби забезпечують швидкий ефект; мало тих, що дають ефект тривалий, а зовсім мало – тих, що діють швидко й довго зберігають ефект. Якщо в них ще й використано достатню концентрацію інгредієнтів для того, щоб цей ефект став терапевтичним за умов регулярного використання, – то це просто Святий Грааль.

Чому кінський каштан додають в засоби для зняття набряків?

Раптом виявилося, що засоби на основі кінського каштана – ситуативний дефіцит: я сама за ними ганялася скрізь! Не знаю, чому їх перестали випускати, – на початку двохтисячних їх було багато, а зараз майже немає. Ось довелося робити свій. Кінський каштан важко замінити, він містить есцин – унікальну речовину з дуже вираженим судинозміцнювальним впливом. Одна з небагатьох, що має підтвердження ефекту навіть за суворими правилами Кокранівського доказу.

Що треба знати про Meder Heavy Legs проти набряків?

Компонентний склад у нього простий; принцип "класти побільше заварки" – і не заощаджувати на якості інгредієнтів. Кінський каштан і червоний виноград діють синергійно й поліпшують тонус судинної стінки – до того ж вони мають і негайний, і накопичувальний ефект. Головна хитрість у ментолі така: синтетичний ментол пов’язується з рецепторами ненадовго, 20–40 хвилин – та й усе. На щастя, у світі понад сто сортів м’яти, тому ми запустили пошук саме за критерієм тривалості зв’язування з холодовими рецепторами. І знайшли виробника! Японська м’ята – найчіпкіша, і якщо її екстракт кристалізувати, він тримає рецептори під контролем 6–8 годин. Відповідно весь цей час судини перебувають у тонусі й підтримується активний капілярний кровообіг, а ноги не набрякають.

Цікаво, що відчуття охолодження від неї не таке сильне, як від "синтетики" – просто прохолода, але вона більше потенціює судинний ефект і менше впливає на чутливі нервові волокна, відповідальні за відчуття. База – гель із соєвого гліцерину з альпійською водою та полегшувачами проникнення – допомагає ще й доглядати за шкірою, зволожувати її. Навіть фінальна ціна вийшла порівняно невисокою: £40.

Гель для стомлених ніг Heavy-Legs Relief Gel for Tired Legs, Meder

Наносити треба вранці, небагато! (я за раціональний підхід), одна помпа – від стопи до коліна. Якщо дуже довгий день, то в середині можна ще раз повторити. Головне тут розуміти, що цим засобом треба користуватися не тоді, коли все болить і набрякло, а до того, як накрило – як компресійні гольфи.

Чи доцільно для б’юті-бренду випускати дорогий протинабряковий засіб? – Адже є аптечні засоби

Я просто втомилася шукати засіб для себе й знаю, скільки колег з індустрії страждає. Увечері всі сідають у підсобці, роззуваються й простягають поперед себе ноги. Ризикований запуск, звісно. Але де наше не пропадало. Чесно кажучи, не прораховували ми його особливо, вирішили спробувати запустити – сподіваюся, він людям сподобається і матиме попит. Одного флакона, навіть улітку, вистачить на 3–4 тижні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.