До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Вода з лимоном натщесерце та інші популярні лайфгаки, з якими треба бути обережніше

Від 10 000 кроків на день до восьми склянок води на добу. Якщо дотримуватися всіх розпіарених лайфгаків, які обіцяють допомогти нам залишатися здоровими, можна знудитися. Але багато експертів наполягають, що невеликі зміни здатні значно покращити загальне самопочуття. "Коли йдеться про зміцнення здоров’я, не потрібна сувора дієта — потрібно тільки внести кілька коректив до програми харчування", — каже Габріела Пікок, дієтологиня і авторка книги "2 тижні до чудового самопочуття ". Нижче вона та інші експерти обговорюють улюблені інтернет-спільнотою хитрощі для покращення здоров’я — і те, чи можна їм довіряти

Лимонна вода

Склянка води з лимоном зранку є однією з найбільш популярних порад щодо здоров’я. Серед прихильниць — Дженніфер Еністон , Гвінет Пелтроу та Жизель Бюндхен. Загальний консенсус полягає в тому, що лимонну воду слід споживати натщесерце, і Еністон сказала в інтерв’ю торік: "Коли я прокидаюся, то роблю собі чашку гарячої води зі скибочкою лимона". Кажуть, напій прискорює травлення, що добре при синдромі подразненого кишківника та здутті живота, зміцнює імунну систему (завдяки високому вмісту вітаміну С), а деякі стверджують, що він підлужнює організм. Однак останнє твердження відхиляється експертами, які кажуть, що неможливо змінити pH тіла за допомогою їжі.

Реклама

"Немає жодних наукових досліджень, які б припускали, що вода з лимоном сприяє детоксикації. Тіло цілком здатне виводити токсини самостійно, — каже дієтологиня Каріна Антрам, авторка книги "Подолайте свою втому". — Проте, якщо ви любите випити гарячого зранку, перетворіть напій на ранковий еліксир добра, що зміцнює імунітет, додавши імбир, мед, каєнський перець і куркуму до води з лимоном. Усі ці компоненти мають антибактеріальну дію, антиоксидантні та протизапальні властивості".

"Це чудовий спосіб почати ранок, — погоджується Габріела. — Це дає рідину організму та прискорює процес травлення, але я також вважаю, що це трохи переоцінено. Нарізаний імбир так само корисний, а ризиків для зубів менше". Кислота лимонного соку може бути руйнівною для зубної емалі, особливо якщо його пити у великих кількостях, тому Габріела радить використовувати соломинку. "Інша проблема полягає в тому, що вітамін С швидко руйнується у гарячій воді, тому краще її охолодити, перш ніж додавати лимон. І пам’ятайте: грейпфрут містить більше вітаміну С, ніж лимони, а імбир є ефективнішим протизапальним. Мені особисто подобається вода з лимоном, але це не чарівна пігулка".

Зелені порошки

Ринок порошкоподібних зелених суперфудів швидко зростає: цифри показують, що у 2021 році він коштував 280 мільйонів доларів у всьому світі, а до 2028 року очікується, що він досягне 673 мільйонів доларів. Більшість із них начебто допомагають позбутися здуття живота, підвищити енергію, покращити імунітет і навіть кровообіг. Але чи справді порошки, улюблені всіма, від Гвінет (знову) до подружжя Обам та Ель Макферсон, такі потужні, як кажуть?

"Я люблю їх, вони як супербомба поживних речовин і простий спосіб отримати багато користі з мінімальними зусиллями, — каже Габріела. — Все залежить від того, що в них міститься. Краще краще почати з пошуку тих, що містять усі хрестоцвіті овочі, як-от броколі, білоголова капуста, а також спіруліну та пирій".

Однак задоволення може бути дорогим, адже порошки деяких брендів коштують до 100 фунтів стерлінгів за 30-денний курс. "В ідеалі ми маємо їсти зелені листові овочі, багаті магнієм, свіжими, щоб зберегти вміст клітковини та інших ключових поживних речовин, — каже Каріна. — Коли харчовий продукт змінює свою початкову харчову структуру, він швидко втрачає ключові мікроелементи. Наука не має достатньо даних щодо ефективності зелених порошків, тому ви можете витрачати гроші даремно. Однак якщо вам важко їсти овочі, порошки можуть бути корисними для додавання поживних речовин у ваш раціон. Але уважно вибирайте бренд і перевіряйте список інгредієнтів. Ціна може бути показником якості, а також того, чи вони органічні, без добавок, цукру та ГМО".

Сік селери

Міранда Керр якось заявила, що щоранку випиває цілий літр соку селери. "Якщо люди можуть зробити щось корисне для свого здоров’я, то це пити сік селери", — сказала вона в одному з інтерв’ю.

"Багато прихильників велнесу твердо вірять, що сік селери є чудодійним засобом від багатьох хвороб, як-от синдром хронічної втоми, аутоімунні розлади, проблеми з травленням і хвороба Лайма, — каже Каріна. — Хоча селера має низку переваг для здоров’я, оскільки містить вітамін С, протизапальні флавоноїди та фітонутрієнти, краще додати до соку інших овочів, щоб отримати ширший спектр поживних речовин. Та все одно вичавлювання соку позбавляє продукт клітковини, тому в ідеалі краще їсти овочі в їхньому первісному вигляді".

Габріела визнає, що селера шалено популярна. Продажі цього овочу різко зросли за останні кілька років після того, як сік селери став сенсацією в інстаграмі (наразі на платформі є 364 000 публікацій #celeryjuice), а Waitrose повідомили про зростання продажів органічної селери на 30%. Але незважаючи на те що це, безперечно, корисно, Пікок скептично ставиться до деяких тверджень. "Селера містить багато вітаміну К, корисного для здоров’я кісток і серця, і вітаміну С для імунітету. Але це нагадує мені "нові" ягоди годжі, які також вважалися найкращим суперфудом кілька років тому".

"Наразі немає наукових досліджень, які б підтверджували надкористь соку з селери, — зауважує дієтологиня Гелен Бонд. — На додачу, мова про сік, тому, окрім видалення великої кількості клітковини, сік вивільняє цукор, і ви отримуєте набагато більше природного цукру. Звичайно, це не шкідливо для здоров’я, але не здатно вилікувати всі хвороби".

Подвійна доза трав'яного чаю

За певних обставин трав’яні чаї можуть бути дуже корисними, каже Каріна. "Дослідження показали, що м’ята чудово допомагає при здутті живота, нудоті та ПМС, тоді як імбир корисний при здутті живота, болях у горлі, застуді та розладі шлунку. Ромашка чудово допомагає від безсоння, головного болю, тривоги та здуття, а дослідження показали, що чай з меліси може допомогти покращити настрій, розумову працездатність, спокій і пам’ять". Для отримання максимальної користі Каріна рекомендує вживати два пакетики чаю, відомі як "терапевтична доза".

Жменька горіхів і насіння

За словами Габріели, це найбільш недооцінений з усіх простих лайфгаків для здоров’я. "Дослідження показують, наскільки вони важливі для нашого психічного здоров’я та наших розумових функцій, — каже вона. — Вони містять високий рівень омега-3, що просто надзвичайно для гормонального балансу; багато клітковини, яка насичує, а також корисні жири та білок. Насправді щоразу, коли хтось питає мене, яка моя порада №1 щодо харчування, я раджу додавати жменьку горіхів і насіння до свого щоденного раціону. Можна вводити їх у страви або їсти окремо між прийомами їжі. Коли йдеться про здоров’я, ми забуваємо, що повернення до основ часто є найкращим, а горіхи з насінням — це воно і є".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.