До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Vogue Talent Prize: Валерія Гузема — лауреатка номінації Resilience and Social Impact

Vogue Talent Prize — премія для відзначення та підтримки українських дизайнерів, яку ініціювала команда українського Vogue. У 2023 році у партнерстві з французьким брендом Kronenbourg ми оголосили номінацію Resilience and Social Impact, щоб вшанувати бренди, які зараз не лише знайомлять увесь світ з українською модою, а й займаються активною волонтерською діяльністю: допомагають захисникам та потерпілим від війни українцям. Однією з наших переможниць цього року стала дизайнерка Валерія Гузема, яку колеги називають головною волонтеркою в українській модній індустрії.

"Волонтерство дарує надію, що війна скоро закінчиться нашою перемогою", — згадує в інтерв'ю українському Vogue Валерія Гузема, фонд якої Guzema Foundation не зупиняв роботу ні на день. Навіть коли на початку великої війни російські окупанти розбомбили батьківську хату в Чернігові, Гузема й надалі опікувалася евакуацією співробітників і допомагала іншим. У перший день повномасштабного вторгнення дизайнерка перерахувала на благодійність 1 мільйон гривень, не знаючи, як далі складеться ситуація, чи продовжить бренд своє існування. "У мене одразу з'явилось точне розуміння, що українці повинні стати головними спонсорами допомоги нашій країні. Якщо ми не врятуємо себе самі, нам у необхідних обсягах не допоможе ніхто, — додає Гузема. — Після першого великого доната наша команда включилася в безліч волонтерських проєктів. Сьогодні ми оперативно реагуємо на запити військових підрозділів з усієї країни, закуповуючи для них дрони, тепловізори, планшети, рації, старлінки, автомобілі та багато іншого. Щомісяця ми звітуємо про всі залучені та витрачені кошти".

Реклама

Валерія Гузема
Валерія Гузема

"Дійсно, я в житті ніколи не просила стільки допомоги, але я розумію, навіщо це роблю, — додає дизайнерка. — Я вже перестала цього соромитися, бо бачу, що такі дії рятують життя, а це найголовніше". На сторінці фонду можна легко все перевірити. Наприклад, у липні було зібрано майже 950 тисяч гривень, на які були закуплені квадрокоптери та генератори, ноутбуки та зарядні станції для кількох військових підрозділів. Важливо, що комунікація тут проста та зручна. Можна заповнити заявку на сайті фонду, його представники зв'язуються з підрозділом і фіксують усі подробиці, щоб у максимально стислий термін допомогти військовим.

При цьому сама Валерія Гузема зізнається, що з кожним місяцем дедалі складніше збирати кошти. Наприклад, у червні цю суму вдалося зібрати завдяки продажам благодійних колекцій та розіграшам. Ще на початку повномасштабного вторгнення дизайнерка випустила благодійну колекцію Freedom sз символічними серцями на синьо-жовтих шнурках, весь прибуток з продажу якої йде на благодійність. Ці прикраси сьогодні є у гардеробах першої леді України Олени Зеленської, голлівудської актриси Мілли Йовович та Роберти Мецоли, президентки Європарламенту. Розіграші — ще один ефективний інструмент, хоч і, на перший погляд, несерйозний. Їхня суть проста — виставляється лот, який буде розіграний серед усіх, хто зробить донат від певної суми. Валерія Гузема розігрувала ювелірний гардероб із кількох прикрас, часто підключаються й інші бренди, надаючи свої лоти. У червні до Дня захисту дітей фонд об'єднався з львівською маркою дитячого одягу Lesi Pak, а бренд Gidnist передав 23 000 з продажу своїх патріотичних футболок. Усього з моменту початку повномасштабного вторгнення фонд Guzema Foundation передав на благодійність понад 17 мільонів гривень.

Колекція Freedom
Колекція Freedom

Важливо відзначити, що попри активну волонтерську діяльність Валерія Гузема займається активним розвитком бренду та не забуває про сім'ю, але зізнається, що часом дуже складно знайти цей баланс. "Це болюче питання. Часу дійсно не вистачає, — ділиться дизайнерка. — . Доводиться постійно розриватися між двома світами, і я досі вчуся їх поєднувати, вчуся бути в гармонії, щоб просто не зійти з розуму. Вже, наприклад, не соромлюся інколи вимикати телефон і бути тільки з родиною. Проте коли я прокидаюсь зранку і дивлюсь на свого сина — виникає бажання продовжувати робити все можливе заради нашої перемоги, заради майбутнього наших дітей".

Віру у нашу перемогу Валерія Гузема демонструє не лише своєю волонтерською активною діяльністю, а й бізнес-рішеннями. Наприклад, вона відкрила новий магазин у центрі Києва, продемонструвавши всьому ринку неймовірний оптимізм. Сама дизайнерка зізнається, що цим оптимізмом її заряджають саме клієнти бренду, які надихнули відновити виробництво минулої весни, створювати нові колекції та рухатися далі. "Чим масштабніше буде розвиватись Guzema Jewelry, тим продуктивніша буде робота Guzema Foundation, що дорівнює більше допомоги на фронті".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.