До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Vogue Talent Prize: Алі Сауліді — лауреат номінації Resilience and Social Impact

Vogue Talent Prize — премія для відзначення та підтримки українських дизайнерів, яку ініціювала команда українського Vogue. У 2023 році в партнерстві з французьким брендом Kronenbourg ми оголосили номінацію Resilience and Social Impact, щоб вшанувати бренди, які зараз не лише знайомлять увесь світ з українською модою, а й займаються активною волонтерською діяльністю: допомагають захисникам і потерпілим від війни українцям. Одним із наших лауреатів став дизайнер Алі Сауліді, який вже понад рік створює взуття для військових.

"24 лютого, коли почалося повномасштабне вторгнення, я зрозумів, що в мене є тільки два шляхи — самому піти на фронт або почати робити щось корисне для нашої армії", — розповідає Алі Сауліді, відомий в Україні дизайнер взуття, який вміло поєднує у своїй творчості функціональність і футуризм. Однак вже понад рік він не створює сезонні колекції, поставивши на паузу експерименти з висотою чи формою каблука, а випускає тактичні черевики для військових.

Реклама

Алі Сауліді
Алі Сауліді

Навесні 2022 року Сауліді представив літню модель з назви UA Defender, над створенням якої працював безпосередньо з військовими. "Вони розповідали нам усе: що їм подобається, а що потрібно покращити, як змінити розташування шнурків чи форму устілки, — згадує дизайнер. — Найприємніше було дізнатися від одного із солдатів, що він у нашому взутті близько двох діб провів у окопі, наповненому водою, а ноги залишилися сухими. Такий відгук — справжня винагорода. У ці хвилини розумієш: все, що ти робиш, недаремно".

Також команда Ali Saulidi весь цей час ретельно вивчала британські й американські зразки військових черевиків — і шукала способи вдосконалити їх. Випуск першої спецмоделі налагодили впродовж місяця — у травні 2022 року вже були готові перші черевики. Від звичайного взуття на щодень UA Defender відрізняє використання надміцних матеріалів — зносостійка підошва та металевий супінатор дуже важливі за таких тривалих навантажень. Цього літа дизайнер вже модернізував цю модель — зараз на сайті доступні UA Defender III, а також є спеціальні штурмові черевики з камуфляжного водовідштовхувального нубуку, доповнені антипрокольною кевларовою устілкою та карабінами для зручного транспортування.

Черевики UA DEFENDER III
Черевики UA DEFENDER III

Черевики Assault Camo Kevlar
Черевики Assault Camo Kevlar

За понад 500 днів повномасштабного вторгнення бренд виготовив і відправив військовим понад 4000 пар літньої моделі взуття UA Defender, 1000 пар зимової моделі UA Defender II і близько 1000 пар нових літніх UA Defender III. Загалом різноманітні бригади, добровольчі батальйони та рятувальники ДСНС вже отримали від команди Ali Saulidi понад 6000 пар взуття — видатки на виробництво марка частково покриває із власних ресурсів, частково збирає волонтерську допомогу. Зараз виробництво бренду розташоване у Львові, де є можливість працювати з великими партіями. Для самого Сауліді це також певний виклик — до початку великої війни він працював у Києві, в ручний спосіб вони виготовляли від 50 до 100 одиниць взуття на місяць, а зараз це геть інші масштаби.

Діяльність власного бренду Алі Сауліді зараз поставив на паузу — за відсутності доступу до якісної шкіри й імпортних деталей для виготовлення повноцінних колекцій вирішив поки виходити на ринок з маленькими дропами. У планах, коли закінчиться війна і попит на тактичне взуття знизиться, — перелаштувати це виробництво на випуск черевиків для хайкінгу й активного дозвілля, бо нам ще досліджувати й досліджувати свою рідну країну.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.