А тепер ягоди: новий погляд на кавун
Ягоди – найкращий винахід початку літа, – вже зазначала консультантка з харчування і кулінарна журналістка Анастасія Голобородько. – Весь спектр смаків і користі, абсолютний 'instagramable'- вигляд, низька калорійність і підвищена сполучуваність з іншими продуктами. Усе це справедливо й щодо кавуна – який, як відомо, – найбільша ягода.
З кавуном цікаво. Величезна ягода, на 99% складається з води. Смачна, освіжна, легка, а ще локальна й звична для нашого раціону. Кавун добрий сам по собі – в охолодженому вигляді це бездоганний літній сніданок. Але в пік сезону бракує ще кількох свіжих ідей. Кавун – інгредієнт, кавун у напої, у салаті, на грилі, кавун-закуска. Йому до лиця фета і совіньйон блан, свіжі трав'яні соуси з м'ятою і козячий сир, горіхи й кокосове молоко.
Інгредієнти:
400 г м'якоті кавуна
маленьке зелене яблуко
цедра 1/2 грейпфрута
пучок м'яти
750 мл вина совіньйон блан
200 мл імбирного лимонаду або простої газованої несолоної води
1 ст. л. меду або кленового сиропу
лід
Приготування:
Кавун нарізати кубиками, половину грейпфрута – скибочками, тонко нарізати яблуко. Додати листя м'яти, попередньо потовчене з медом, влити вино й воду (або лимонад) і поставити в холодильник щонайменше на годину. Подавати з льодом.
Інгредієнти:
1 кг м'якоті кавуна
200 г сиру халумі
150 г томатів чері
200 г або 1 кухоль нуту (відвареного попередньо або консервованого)
60 г гарбузового насіння
2 пучки шпинату або будь-якого іншого листкового салату з ніжним смаком
2 ст. л. оливкової олії
1 лайм або ½ лимона
сіль
Для зеленого соусу:
великий пучок ароматних трав (петрушка, кінза, м'ята)
½ кухля або 120 мл оливкової олії
сік 1 лайма або ½ лимона
1 ст. л. каперсів
1 ч. л. кленового сиропу
1 зубки часнику
1 невеликий чилі
½ авокадо
щіпка солі
Приготування:
Почати із соусу. Всі інгредієнти змішати в чаші блендера й на режимі "пульс" збити до середньо-однорідної текстури. Спробувати на смак, за потреби додати ще трав або солі. Якщо блендера немає – максимально подрібнити всі інгредієнти для соусу ножем і залити олією, кленовим сиропом.
Кубиками нарізати кавун і халумі, чері – навпіл, злити воду з нуту. На сухій сковорідці підсмажити гарбузове насіння, порубати його ножем. У цю ж сковорідку додати оливкову олію й підсмажити халумі до рум'яної скоринки. На велику тарілку викласти листя салату, томати, нут, кавун і халумі. Скропити оливковою олією і соком лайма, посипати насінням. Перед поданням полити зеленим соусом.
Інгредієнти:
2 ст. л. оливкової олії
½ кухля гарбузового насіння
¼ ч. л. солі
½ невеликого кавуна
100 г фети
сік лимона
Приготування:
На сухій сковорідці підрум'янити гарбузове насіння. Приправити сіллю й дати охолонути. Кавун нарізати скибочками 1 см, викласти на тарілку. Розкришити зверху фету, посипати насінням, скропити оливковою олією й соком лимона.
Інгредієнти:
2 ст. л. оливкової олії
1 середній кавун
щіпка солі
4 різнокольорові помідори
150 г молодого козячого сиру
свіжомелений чорний перець
Приготування:
Розігріти гриль до середньої температури або нагріти сковорідку-гриль. Нарізати кавун трикутниками або колами, 20-22 шматки завтовшки 1 см. Присмачити сіллю й смажити на грилі по 2 хвилини з кожного боку. Дати охолонути. Тонкими кільцями нарізати томати. На блюдо викласти шар томатів і кавуна, тонко нарізаний козячий сир, приправити оливковою олією й свіжомеленим чорним перцем. Повторити шари.
Інгредієнти:
½ маленького кавуна
2-3 персики
½ кухля кокосового молока
кілька листків м'яти
кілька кубиків льоду
Приготування:
Всі інгредієнти змішати в чаші блендера й збити до однорідного стану. Можна пити як смузі або використовувати як холодний літній суп і подавати з горіхами або м'яким сиром.
Instagram: @vogueua_beauty