До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як подбати про планету й продовжити життя зимових речей за допомогою нових технологій

Разом з Electrolux розповідаємо про те, як нові технології дбають про нашу планету й допомагають продовжити життя улюблених речей на тривалі роки.

Коли настає час прощатися з верхнім одягом до наступних холодів, то куртки, плащі й пуховики потребують правильного догляду, що, по-перше, дасть змогу почуватися в них комфортно згодом, а по-друге, вбереже нас і планету від виробництва й купівлі нових речей.

Реклама

Концепція сталого розвитку й розумного споживання прийшла до нас зі скандинавських країн, де суворі зими змушують особливо цінувати теплі речі й забезпечувати їм належний догляд. Стратегія Make It Last є однією з тенденцій усвідомленого споживання, яка допомагає стежити за речами в такий спосіб, щоб не міняти їх що два-три сезони, засмічуючи довкілля зайвими відходами. Базові правила догляду за речами стають потребою в прагненні зменшити шкоду, завдану виробництвом нового одягу й викиданням старого, кількість якого сягає мільярдів одиниць за рік.

Щоб планета не страждала, а верхній одяг мав чудовий вигляд навіть через тривалий час, використовуйте цю формулу для догляду за речами, перш ніж заховати їх якомога далі до наступних холодів.

Зберігайте речі в чохлах

Критично важливо стежити за станом верхнього одягу, навіть коли, на перший погляд, він не викликає питань. Під час прання з речей вимивається мікропластик, що згодом потрапляє в океан і негативно впливає на життя морської флори й фауни. Тому що ретельніший так званий сухий догляд за пуховиком, то рідше вам доведеться його прати й тим краще це позначиться на стані довкілля.

Якщо після зими ваш верхній одяг не потребує додаткового догляду, неодмінно зачохліть його, перш ніж розмістити в дальньому кутку шафи. Пуховики, наприклад, потрібно зберігати в бавовняному чохлі в сухому й добре провітрюваному місці. Не залишайте пуховик висіти на плічках — такий стан спотворить форму речі, а наповнення скотиться до подолу. Якщо верхній шар куртки виготовлений з водовідштовхувального матеріалу, освіжіть її, протерши вологою губкою. Потім висушіть, покладіть у чохол і залиште куртку в сухому місці, поки вона вам знову не знадобиться.

Доглядайте за тканинами

Згідно з даними Європейської економічної комісії ООН, світовий обсяг парникових газів від текстильної промисловості становить більш як один мільярд тонн на рік, водночас для виробництва тканин використовується понад 90 мільярдів кубометрів води щороку. Споживання такої кількості ресурсів виснажує планету — екологія не встигає відновлюватися в природний спосіб, а ми забираємо залишки енергії на виробництво нових тканин. Щоб хоч трохи вплинути на ситуацію, що склалася, важливо берегти й піклуватися про вже наявні елементи одягу.

Різні тканини потребують різного догляду. Крім того, що вовняні, шкіряні й хутряні речі потрібно зберігати в чохлах, щоб уберегти їх від молі, також краще залишити спроби випрати їх самостійно. Такі речі потрібно віддавати в хімчистку. Що стосується стійкіших виробів, як-от пуховики й парки, то їх можна прати в домашній пральній машині.

Перш ніж кидати верхній одяг у барабан пральної машини, уважно його огляньте, щоб пух не вибивався з-під тканини, а кишені були порожніми. Відстібні елементи ліпше прати окремо. Крім того, не забудьте поглянути на ярлик — раптом річ ​​не можна прати. І пам’ятайте, що пух — примхливий матеріал, який намокає, повільно висихає й часто збивається в грудки.

Періть верхній одяг правильно

Сучасні пральні машини обладнані новими технологіями й функціями, які полегшують життя, допомагаючи користувачам вибрати потрібний режим. Стандартна температура прання не має перевищувати 30 °C, щоб зменшити навантаження на тканину й знизити споживання енергії. Також повторюйте полоскання не менш як двічі в режимі 400—600 обертів за хвилину, щоб на речах не було розпливів. Вибирайте екологічні програми, які заощаджують воду й електроенергію і годяться для делікатного прання теплих речей.

У виборі відповідного режиму орієнтуйтеся на можливості вашої техніки. Пральні машини шведського виробника Electrolux дають змогу комфортно стежити за станом верхнього одягу, поєднують у собі якісний функціонал і технології, ощадно використовують ресурси планети. Режим "Пухові ковдри" налаштовує параметри прання так, щоб не нашкодити структурі пухових речей, зберегти їхній зовнішній вигляд і теплоізоляцію. Прати куртки й гірськолижну форму можна в режимі "Куртки", який дає змогу зберегти водовідштовхувальну функцію одягу. Водночас розумні датчики AutoDose допомагають визначити достатню для прання кількість мийного засобу, а технологія UltraCare попередньо розчиняє засіб у воді, щоб він рівномірно розподілився між волокнами тканини. Ця функція дає змогу не тільки якісніше випрати одяг, а й знижує кількість хімічних речовин, що потрапляють в океан.

Наприкінці кожного циклу прання система SteamCare обробляє тканину парою, завдяки чому одяг не буде м’ятий на вигляд після висихання. Прання одягу парою, до речі, є одним з інноваційних методів освіження речей з делікатних тканин — коли часто прати не бажано, а освіжити потрібно; і допомагає розв’язанню екологічних проблем, адже для утворення пари потрібно менше води. А крім того, що рідше одяг повноцінно перуть, то довше він слугує.

Використовуйте сушильну машину

Сушильна машина — ще один внесок у свій комфорт та розв’язання екологічних проблем. Для курток і пуховиків сушильні машини Electrolux мають однойменні з пранням режими "Пухові ковдри" і "Куртки". Механізм працює зрозуміло: завдяки технології DelicateCare регулюється швидкість барабана й температура, що сприяє сушінню активної мембрани й продовжує термін придатності речей. Приємна новина: сушильні машини обладнані енергоефективною тепловою помпою, що забезпечує делікатне сушіння верхнього одягу й скорочує споживання енергії.

Провітрюйте

Одна з вагомих порад щодо того, чи потрібне верхньому одягу регулярне чищення, звучить так: давайте йому "дихати". Зберігаєте ви речі в просторій гардеробній у чохлі чи на далекій полиці в шафі, куртки, шуби, пуховики й пальта важливо діставати хоча б раз на кілька місяців та акуратно розвішувати. Унаслідок — річ набуде природної форми, "згадає" свою структуру й наповниться свіжістю. Цей крок, як і всі попередні, допомагає зберегти зігрівальні функції тканини й привабливий зовнішній вигляд виробу на тривалі роки. Улюблені речі слугуватимуть довше, ніж кілька сезонів, а в планети з’явиться час на відновлення ресурсів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.