До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що потрібно знати про менструальні чаші

Швидше за все, ви знаєте, які вони на вигляд. Маленькі і м'які, найчастіше рожеві і бузкові, менструальні чаші змінюють правила гри, коли йдеться про менструацію. Якщо ви хочете спробувати менструальні чаші, але вам потрібно більше інформації, продовжуйте читати цей матеріал, щоб дізнатися все необхідне.

Photo: Unsplash/Monika Kozub
Що таке менструальна чаша і як вона працює?

Менструальна чаша, як можна зрозуміти з назви, є предметом гігієни. Форми і кольору менструальних чаш зазвичай трохи різняться залежно від бренду, але, як правило, вони зроблені з силікону і розміром приблизно з долоню.

Реклама

Як ви могли здогадатися, основна суть менструальних чаш полягає у збиранні крові під час менструації. Після того, як чашу встановлено, вона збирає в себе всю кров, яка зустрічається на шляху. Високоефективна технологія всмоктування гарантує максимальне запобігання протіканню, тому ми можемо попрощатися з тривогою і параноєю з цього приводу.

Photo: @putacupinit
Навіщо використовувати менструальну чашу?

Є кілька причин, чому менструальна чаша може бути зручнішою за відомі альтернативи, як-то прокладки і тампони.

По-перше, якщо у вас менструація середньої інтенсивності, то чашу не потрібно спорожняти або замінювати так регулярно, як тампони або прокладки.

На відміну від тампонів, які можна використовувати не довше чотирьох годин, щоб уникнути ризику зараження синдромом токсичного шоку (рідкісна, але небезпечна для життя інфекція), менструальну чашу можна використовувати упродовж усього дня (точніше, 12 годин). І це не тільки означає, що вам не потрібно постійно перевіряти час, але також дозволяє використовувати чашу під час сну. (Звичайно, якщо у вас важкий день, можливо, вам доведеться спорожняти її частіше, але ви не піддаєте себе ризику серйозних інфекцій, якщо залишите її ще на годину чи дві).

Використання менструальної чаші — це ще й істотна економія. У 2019-му Intima провела опитування за участю 2000 осіб, яке показало, що в середньому люди витрачають 19,54 австралійських долара на місяць на предмети гігієни, що в сумі становить 2344,88 долара за 10 років — середній термін придатності менструальної чаші. Менструальні чаші коштують від 35 до 50 доларів. Навіть якщо ви міняєте чашу раз на два роки, це все одно значна економія.

Ще одна вагома причина, чому люди переходять на менструальні чаші, а також на такі продукти, як нижня білизна для менструації і бавовняні прокладки, — це мінімізація відходів. Разом з тим, як світ прислухається до вимог щодо запобігання змін клімату, все більше споживачів вибирають безпечний для екології спосіб життя. А з урахуванням того, що щомісяця використовується величезна кількість прокладок і тампонів, які зрештою опиняються на звалищах і в океанах, заміна їх на багаторазові альтернативи істотно вплине на якість екології.

І, нарешті, останній пункт в дебатах щодо тампонів і менструальних чаш полягає в тому, що чаші, які не містять хімікатів і виконані з медичного силікону, набагато безпечніші для здоров'я піхви. Хоча це гаряча тема, більшість лікарів згодні з тим, що використання тампонів пов'язане з певними ризиками, а особливо з тим, що вони можуть сприяти розвитку бактерій і позбавити піхву природних рідин, що може призвести до дисбалансу pH.

Photo: @putacupinit
Як вибрати менструальну чашу?

Залежно від бренду, до якого ви придивляєтеся, зазвичай є два розміри чаш традиційної форми. Один має діаметр 41 мм і найкраще підходить при легкій та середній інтенсивності менструації, а інший 46 мм в діаметрі спеціально розроблений для тих, хто має складніші кровотечі, народжував або старше 30 років, оскільки з віком стінки піхви стають менш еластичними.

Інші фактори, як-то розташування шийки матки і сечового міхура, також можуть мати значення, тому обов'язково ознайомтеся з інструкцією щодо вибору розміру у конкретного бренду, перш ніж зробити покупку.

Як використовувати менструальну чашу?

Саме це питання породжує основні сумніви, тому ось покрокова інструкція. Перш ніж що-небудь робити, ретельно вимийте руки. Потім, щоб отримати правильне враження про те, що відбувається, коли чаша знаходиться всередині вас, складіть горлечко чаші навпіл, а потім відпустіть. Це так само допоможе трохи розім'яти чашу.

Коли доходить до встановлення, є кілька положень, які можна використовувати з цією метою (привіт адептам йоги), але для початку спробуйте найбільш доступні способи. Наприклад, злегка присядьте, спершись на одну ногу і поставивши другу на міцне підвищення — сидіння унітазу завжди надійний помічник.

Потім, як ви практикували, складіть чашу навпіл або згорніть у рулетик (немає жодних правил, просто складіть так, щоб вона увійшла як можна легше) і повільно вставляйте вільним краєм усередину. Після введення ви маєте відчути легкий плескаючий рух відкриття чаші і прилягання її країв до стінок піхви. Врахуйте, що протікання можливі, якщо чаша встановлена ​​неправильно, тому не бійтеся кілька разів дістати і помістити чашу назад, якщо це необхідно.

Photo: @theelephantinthewomb

Після введення "хвостик" чаші — короткий тонкий стрижень біля основи – повинен перебувати всередині піхви.

Коли ви носите чашу, ви не маєте нічого відчувати. Можливо, ви будете відчувати чашу всередині вас, але перегляньте свою техніку встановлення, якщо ви виявите, що відчуваєте біль або дискомфорт. І завжди звертайтеся по медичну допомогу, якщо це триває.

Може знадобитися деякий час, щоб повною мірою зрозуміти концепцію використання менструальної чаші, але практика допомагає досягти досконалості, і, на відміну від тампонів, чашу безпечно встановлювати, навіть коли у вас немає менструації.

Якщо ви звикли до тампонів і прокладок, можливо, ви не звикли відстежувати ступінь рясності вашої кровотечі, але пам'ятайте, що протікання відбуваються рідко — об’єм більшості чаш дозволяє утримувати обсяг крові, рівний кільком дням менструації. Якщо ви схильні турбуватися про протікання, спробуйте спочатку використовувати чашу разом з прокладкою. З плином часу ви відстежите середню рясність вашої менструації. І, якщо ви помітите протікання, то бажано перейти на чашу більшого розміру.

Як витягти менструальну чашу?

Як відомо, менструальну чашу можна використовувати упродовж 12 годин, тому, якщо ви не схильні до рясних виділень, не треба турбуватися про те, щоб виймати чашу протягом дня.

Чашам від різних виробників властиві різні способи вилучення, тому спочатку уважно прочитайте інструкцію. Щоб витягти чашу без перешкод, знайдіть хвостик або ніжку чаші (якщо ви не дістаєте до підстави чаші, обережно потягніть за хвостик — якщо руху не відбувається, тоді спробуйте повільно розгойдувати і тягнути чашу за хвостик з одного боку в інший). Залежно від конструкції чаші, ви можете вийняти її, потягнувши за хвостик або злегка затиснувши пальцями основу, щоб чаша відклеїлась від стінок піхви. Витягуючи, тримайте чашу вертикально, щоб випадково не пролити вміст, поки не зможете спорожнити чашу в унітаз або раковину.

Як тільки ви виймете чашу, можна перевірити, наскільки вона наповнена. Загальне практичне правило щодо менструальних чаш полягає в тому, що якщо чаша заповнена повністю або майже повністю, ймовірно, потрібно використовувати чашу більшого розміру, оскільки вони спеціально розроблені так, щоб залишався вільний простір, щоб мінімізувати ризик проливання під час вилучення.

Чи може менструальна чаша застрягнути?

Ні. Ми всі чули тривожні казки про те, як "губляться" тампони, але насправді піхва — це не прірва і не вакуум. Піхва — досить вузьке і коротке місце, де складно застрягти або загубитися чомусь на кшталт менструальної чаші.

Якщо ви відчуваєте, що не можете вийняти менструальну чашу, пам'ятайте, що це абсолютно нормально. Спробуйте розслабитися (щоб м'язи не були скорочені) і використовуйте лубрикант на водній основі, щоб полегшити цей процес. Проте, крім терпіння і змащування, ви, швидше за все, самі зрозумієте, чому відчуваєте складність при вийманні чаші. Довіряйте своїй інтуїції і завжди консультуйтеся з лікарем, якщо відчуваєте якийсь дискомфорт.

Чи можна займатися сексом з менструальною чашею?

У більшості випадків, не можна займатися сексом з проникненням з менструальною чашею. На ринку є певні версії, які дозволяють займатися сексом з проникненням під час носіння чаші, проте завжди краще вивчити конкретну чашу, яку ви використовуєте. Крім того, само собою зрозуміло, що менструальні чаші не можна використовувати в якості захисту від небажаної вагітності.

Photo: @mooncupltd
Як доглядати за менструальною чашею?

З огляду на те, що попит на ці витончені засоби гігієни зріс, багато брендів випустили високотехнологічні стерилізатори, які забезпечать належний догляд вашої чаші. Але якщо ви не хочете витрачатися на спеціальний пристрій, то найкращий спосіб стежити за чистотою чаші — мити її вручну теплою водою і м'яким милом без запаху.

Якщо ви перебуваєте поза домом або вам потрібно частіше спорожняти чашу, то навіть звичайної води або гіпоалергенних вологих серветок буде достатньо. Що б ви не робили, просто будьте обережні, тому що занадто багато дотиків і засобів можуть сприяти чутливості піхви до подразнень та інфекцій.

Висновок?

Хоча ми можемо натхненно розповідати про переваги менструальних чаш, важливо пам'ятати, що не існує універсального підходу до менструації. Ми всі різні, всі наші тіла різні, і те, що працює і зручно для нас, не обов'язково буде таким же для вас. Зрештою, час менструації і так доволі складний, тому точно не потрібно турбуватися про те, як інші радять справлятися з цим періодом.

Менструальна чаша може не бути найкращим варіантом для всього менструюючого населення планети, але її безперечно варто спробувати, щоб дізнатися, чи підходить вона особисто вам.

Менструальна чаша Intimina Lily Cup Compact, Adore Beauty
Менструальна чаша Scarlet The Period Cup, The Iconic
Менструальна чаша Pelvi Menstrual Cup, Nourished Life
Менструальна чаша Lunette Violet Menstrual Cup, Lunette

Текст: Pema Bakshi

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.