До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

На старт, увага: як змусити себе до занять спортом

Мілленіали одержимі здоровим способом життя: вони змінюють тренування частіше, ніж партнерів. Іноді це фруструє: здається, що всі навколо — за крок від олімпійських рекордів, і тільки ти бездумно марнуєш життя. Насправді, гарними прикладами можна надихатися. Альона Пономаренко вибирає способи, які допоможуть стати найкращою версією себе.

"Я теж обожнюю кросівки, — посміхається, дивлячись на мене, Карлі Клосс. — У моєму житті дуже багато спорту: він дає мені сили, енергію, заряджає зсередини". Топмодель тренується з дитинства — балет, йога, фітнес, біг пересіченою місцевістю — і я не наважуюся визнати, що в моєму разі кросівки — це просто зручна "зміна" після дня на підборах. Тим часом бездоганна фізична форма принесла Карлі не тільки знімання у найкращих фотографів світу й мільйонні контракти (Victoria's Secret, Carolina Herrera, L'Oréal Paris), але й колаборації з Adidas: у 2020 вийде нова модель кросівок з лазерною перфорацією 'Klossy'.

Реклама
Instagram @karliekloss

Те, що моделі — найспортивніші дівчата з нині живих, загалом, не таємниця. Але те, що вони мотивують мільйони інших, звичайних жінок, ставати гарнішими й стрункішими — це тренд, яким світ зобов’язаний соцмережам.

Перші спроби втягнути до своєї орбіти й долучити до фітнесу звичайних людей зробила акторка, оскарівська лауреатка Джейн Фонда. Вона придумала аеробіку як явище, розробила комплекс вправ і випустила відеокасету Jane Fonda's Workout, яка потім розійшлася світом накладом приблизно 20 мільйонів екземплярів (відео й сьогодні доступні на youtube).

Джейн Фонда

За нинішніми показниками це, звісно, ніщо: Instagram однієї тільки Карлі щодня переглядають шість мільйонів. Трохи пізніше, у 90-х, відеоуроки фітнесу запустила Сінді Кроуфорд. Курс 'Shape Your Body', який знято 1992 року на пляжах, нью-йоркських дахах і в лофтах, досі вважається класикою жанру.

Сінди Кроуфорд

Звичайно, у мілленіалів свої орієнтири. Вони підписуються на профілі професійних тренерів: Кірка Маєрса, засновника культового клубу Dogpound; Аманди Біск, йоги- і спортивного коуча; Кайли Ітсінес, Фітнес-гуру, разробниці програми Bikini Body Guide), спортклубів (знаменитого лос-анджелеського Barry's Bootcamp, фітнес-центру Soul Cycle, нью-йоркського "залу без тренажерів" AeroSpace, студії Рhysique 57 з мережею в НЙ і Беверлі-Хіллс), танцюристів (зірки Американського театру балету Кетрін Борен і його прими Місті Коупленд), а також моделей, які демонструють не так спорт, як гарне тіло (тут, звичайно, ніхто не зрівняється з "янголами" Victoria's Secret – Ромі СТРЕЙД, Жасмін Тукс, Сарою Сампайо).

<b>вдохн инст моделей и тренеров</b>

Було б дивно, якби якісь різновиди спортивних навантажень не стали особливо популярними завдяки соцмережам, як свого часу сталося з акройогою та кросфітом. Їхній славі чимало посприяв той же Instagram: моделі чекінилися в незвичайних локаціях з незвичайним інвентарем — і тренд ішов у маси. Топмодель Ізабель Гулар, у якої не тіло, а тріумф (і все завдяки фітнесу), взагалі створила хештег #BodyByIza, під яким зібрано всі її улюблені тренування — від вправ зі скакалкою й фітболом до TRX і кікбоксингу. Втім мода на той чи інший різновид фітнесу змінюється мало не щодня. Люди, які залежать від фітнесу, як від наркотиків, шукають все нові типи навантаження, і, не встигнувши зупинитися на чомусь одному, поспішають шукати нове.

Фото з Instagram @izabelgoulard з хештегом #BodyByIza

Сьогодні високоінтенсивні тренування, як у нью-йоркській студії Dog Pound (тут приходять у форму Жасмін Тукс і Жозефін Скрівер перед зніманнями або дефіле) все менш популярні — хоча б тому, що досить виснажливі. Замість них у фаворитах розтягнення, флай-йога, аеростретчинг — заняття, що допомагають глибоко попрацювати й добре розтягнути м’язи. Це робить їх гнучкими та еластичними, насичує киснем, а в результаті набряклість, яка часто не дає змоги досягнути ідеального рельєфу, минає. До того ж гормон стресу кортизол, супутник інтенсивних занять на кшталт сайклінгу, боксу, скелелазіння, не викидається в кров. Адепти підходу в Києві — Студія Валерії Версальської.

Instagram @versalskaya

Розвинути гнучкість допомагає новий старий напрям, який раніше любили діти, а сьогодні — світські дівчата. Це акробатика, яку викладають, наприклад, у Fizmat. Акробатичні вправи тренують ті групи м'язів, до яких звичайним фітнесом не дістатися, а заразом — рівновагу й баланс, що неоціненно в дуже мінливому довкіллі.

Instagram @fizmat.me

Міжнародні передовики — всі різновиди Barre Body, занять, добре поєднують балетні вправи й фітнес. Побічний ефект таких уроків — максимум хороша постава, мінімум — стимул розправити плечі й підняти голову, схилену над смартфоном.

Instagram @barrebody

Популярний атракціон — фітнес-кемп на кшталт київського Fitness Geek Camp. Суть полягає в тому, що група людей організовано їде в мальовниче місце мінімум на вікенд — і там проводить час із користю для здоров’я й фігури: слухають лекції про правильне харчування й спорт, тренуються сайклінгом, плавають у басейні, практикують йогу та функціональні заняття. Це геніальна альтернатива локальним гастрономічним турам киян до Одеси чи Львова.

Instagram @fitnessgeekcamp

Той, хто не може собі дозволити розкіш вирвати з графіка кілька днів заради задоволення відчуття м’язів, вдаються до фітнес-марафонів — на зразок # 14днівбезсолодощів, який періодично оголошує в Instagram тренер, телеведуча Аніта Луценко. У моді фітнес-челендж, коли люди качають прес, стоять у планці або присідають в глибоке пліє "на слабо", а потім діляться результатами. Цікавими є й челенджі на кшталт "трансформація тіла", коли фоловери виставляють свої світлини"до" і "після" з різницею у два тижні або місяць. Такі влаштовує, наприклад, Олена Метельська (@metelskadiet), київський тренер і нутриціолог.

Instagram @anitasporty

Українська модель, стилістка Надя Шаповал періодично закликає у Facebook охочих доєднатися до неї на пробіжку або тренування. Серед охочих, наприклад, — редактор моди українського Vogue Соня Кваша. Всім, хто далеко від Києва, можна надихнутися заняттями Наді на Youtube: їх можна знайти за тегом #VogueUAChallenge. Сама Надя, щоправда, каже, що тренування "за компанію" — більше про приємну активність, ніж про спорт: у всіх різний рівень підготовки, і не кожен здатний витримати ритм, який задає сама модель.

Instagram @nadiiashapoval

Навколо виниклих улітку в Києві тренувань "Рубаноїд", про яких першим написав Vogue.ua, миттєво виник ажіотаж. Кругові тренування з власною вагою на відкритому повітрі організувала модель Тетяна Рубан з подругами Оленою Масюткін і Марусею Коваль. Дівчата міксують танці, кардіо- та силові навантаження. Іноді долучають скакалки. Тренування з власною вагою й мінімальним інвентарем, на кшталт еластичної фітнес-стрічки, популяризує й зіркова тренерка Ксенія Литвинова, у якої тренуються Маша Єфросиніна й Даша Шаповалова.

Тренування Тетяни Рубан

Тренуватися просто неба — набагато приємніше, ніж у залі. Хоча б тому, що світлини для Instagram збирають більше вподобань. Неймовірно фотогенічні каякінг і сапборд, якими влітку можна захопитися на Дніпрі. Та вони не єдині. Заступник головного редактора Поліна Митлошук бігає: на Воздвиженці, Пейзажній Алеї й у парку на Лісовому, а редакторка vogue.ua Настя Яворська — за містом. Та якщо в теплу пору року із цим не виникає проблем, то взимку все складніше: потрібне спорядження й гарна мотивація. Її можна пошукати в Instagram: у топмоделі Наталі Гоцій або нейл-блогерки Анни Горєлової. Дівчата бігають без перерв на морози — і перебувають у прекрасній формі.

Instagram @nataliiagotsii

Ще один популярний фітнес-напрямок — домашні тренування. Їх колись популяризувала спільнота в ЖЖ #sekta, а сьогодні вдома тренуються всі, хто не знаходить часу або сил на походи в спортклуб. І тут допомагають онлайн-уроки. Модель Юліанна Дементьєва викладає тизери домашніх тренувань у своєму Instagram, а повні версії публікує на своєму сайті. І вони такі гарні, що дивитися їх можна, як серіал, насолоджуючись красою картинки. Проте домашні тренування і селф-фітнес мають свій мінус. "На спортивному хайпі, — каже Надя Шаповал, — люди не думають про те, що треба починати з елементарного: щонайменше правильно стрибати й присідати. Цього може навчити тільки професійний тренер".

Instagram @yulianadementyeva

Проте, все частіше дівчата відмовляються від послуг тренерів і виступають власними наставниками й мотиваторами. Вони вибирають різновид навантаження — від йоги й TRX до домашніх занять, — а водночас контролюють харчування: глікемічний індекс, співвідношення білків, жирів і вуглеводів. Рахувати калорії й складати плани тренувань, вести їхню динаміку допомагають гаджети, фітнес-застосунки для смартфонів і корисні пабліки в Instagram: @howtocountcalories і @social_calories. Останній показує, скільки кілометрів знадобиться пробігти, щоб з’їсти, наприклад, морозиво.

Instagram @social_calories

Здавалося б, все вже придумано, тільки надихайся. Є тільки одна проблема: прес сам себе не накачає.

Більше краси — Instagram vogueua_beauty

Читайте також:

Катя Сильченко о бальных танцах и идеальной фигуре

Уроки йоги от супермоделей: Наоми Кэмпбелл, Кристи Тарлингтон и Изабель Гулар

Супертело по-бразильски: лучшие упражнения и тренировки

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.