До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хід конем: виїздка – аристократичний вид спорту

Верхова їзда – хобі аристократичне і недешеве. Олександра Некрасова займається виїздкою вже рік і стверджує, що тренує не тільки тіло, але і волю.

Текст: Олена Пономаренко

Реклама

"Що змінилося у вашому житті з тих пір, як у ньому з'явився кінний спорт?" – запитую я героїню. "Я занедбала всі інші захоплення, – несподівано чую у відповідь. – Вдень – на стайні, ввечері – з дітьми".

На зустріч Олександра приїжджає просто з тренування – в легінсах, кепці, чорній водолазці. Високі чоботи для верхової їзди, сумка Hermès – все як ідеальне вбрання для міської прогулянки. І тим не менше, це тренувальна форма, просто дуже гарна. Верховою їздою, а точніше виїздкою, Олександра займається близько року, але захоплена настільки, що збирається купувати другого коня, в поїздках просить тренера надіслати фотографії тварини в месенджер і тренується п'ять разів на тиждень. "Хотілося б щодня, але треба відпочивати, – каже вона. – Не мені, коню".

Фото: Ксенія Каргіна

Виїздки – найбільш елегантний і аристократичний вид кінного спорту, який входить в олімпійську програму. Тут не потрібно демонструвати запаморочливі трюки, долати перешкоди або мчати щодуху з максимальною швидкістю. Завдання наїзника – зберігати зовнішню незворушність, але при цьому непомітно для оточення повністю підпорядкувати собі тварину. Виступи олімпійських чемпіонів спочатку бентежать: здається, нічого не відбувається, так може кожен. Головне – рівно триматися в сідлі, а тварина сама знає, що робити. Насправді за граціозним танцем коня – колосальна робота: за годину тренування вершник втрачає близько 1000 ккал. По-перше, треба управляти поводдям (по три в кожній руці) – тут працюють кисті, передпліччя і плечі. По-друге, утримувати рівновагу – за це відповідають м'язи-стабілізатори, опрацювати які при звичайному тренуванні неможливо. По-третє, тримати поставу і "гальмувати" – тут включаються м'язи кора, особливо прес. Ікри теж в тонусі – через положення ніг у стременах п'ятою вниз. Коли вершник тренується без стремен (а таке трапляється – наприклад, якщо потрібно зменшити навантаження для коня), то втриматися в сідлі можна тільки зусиллям. "Внутрішню поверхню стегна я тепер відчуваю постійно. Тут у мене об'ємні м'язи, від чого я не в захваті, але спорт через це не залишу", – каже Олександра.

Виїздка – дорогий вид спорту. Велика частина витрат – інвестиції в коня. Його можна купити, причому ціна в мільйон доларів – не рідкість. Олександра свого не купувала, а орендує в клубі і з ним же уклала договір про утримання. У плату, як у хорошому готелі, входить проживання та харчування. У тварини збалансований раціон, який підбирають індивідуально (на деякі види сіна у коня може бути алергія). Треба також оплачувати послуги конюха і тренера – без останнього займатися неможливо. Доводиться вкладати у спорядження – від рукавичок до бриджів і чобіт. Хороші чоботи, наприклад Petrie, коштують 1000 євро і шиють їх точно за мірками, як сукню Haute Couture, причому процес може тривати до півроку. Багато йде на амуніцію: сідло, вальтрапи, вуздечки, ногавки, мундштуки, попони, сідла. Плюс грумінг: раз на рік, до зими, тварину стрижуть (густа шерсть заважає коневі сохнути після тренування) і кожні два місяці рівняють гриву. Плюс шампуні, вітаміни, ліки (незважаючи на поважний вигляд, коні – ніжні і тендітні створіння). А також солярій – щоб вони могли добре обсохнути після душа.

Перш ніж розпочати тренування, важливо подолати страх: це все ж серйозніше, ніж вперше сісти за кермо. Некрасова перед першим заняттям у клубі не спала всю ніч – хвилювалася. "Тварина перевіряє, наскільки ти сильний, – каже вона. – І майже завжди намагається скинути". Діти, які навчаються їзди верхи на поні, падають постійно, але встають, обтрушуються – і знову в бій. Падати дорослим – страшніше і небезпечніше. Кінь може встати у свічку, на задні ноги. А може підкинути задню частину корпусу, щоб вибити вершника з сідла. Падіння травматичні: можуть бути і струси, і переломи, тому шолом – перше правило безпеки. Але більше ніякого страхування не існує. Все залежить від сили, швидкості і реакції. "Якщо кінь тебе визнав, він підкорятиметься, – каже Олександра. – А якщо чинить опір, то перемогти цю тонну живої ваги дуже складно".

У вершника на чоботях є шпори – ними віддають команди, підбурюють коня, пускають у галоп. "За відчуттями для коня це більше схоже на лоскіт, – заспокоює Олександра. – Просто на боках – чутлива зона, як у людей на ребрах". Якщо кінь встав на диби або поніс, його важливо зупинити будь-якою ціною. Для цього можна натягнути поводи. Іноді – притиснути ікри до крупу. "Ти фіксуєш його шенкелями і ніби обіймаєш, передаєш сигнал "спокійно", – пояснює вона.

Коні відповідають на добре ставлення і любов, але якщо їх експлуатувати, то можна отримати зухвалу, озлоблену тварину. Мобаду, коню Олександри, 10 років. Півроку тому його привезли з Австрії, де готували до Олімпіади і, схоже, що не шкодували. "Мій страшний дракон спочатку нікого до себе не підпускав, – розповідає вона. – На тренуваннях вставав на диби. Але за кілька місяців сильно змінився".

Деякі використовують коня як тренажер: приїхав, позаймався – і додому. Але ті, хто відносить виїздки до парних видів спорту і по-справжньому любить тварин, вважають такий підхід неприйнятним. Ніжності з вихованцями дозволені: можна тріпати коня по загривку, гладити за вухами і навіть цілувати в ніс. Головне – не підходити ззаду: один рух копит – і полетиш. Найприємніші моменти настають після тренування, коли величезна тварина ходить по манежу, випрошує солодощі (існують спеціальні кінські цукерки), голосно фиркає, а потім підгинає ноги – і валяється, перекочується з боку в бік, як гігантський кіт. До речі, у коней здатність перевернутися з боку на бік – ознака міцної спини.

До тренування коня треба готувати: чистити, полірувати щітками і ганчіркою, споряджувати. Хтось доручає це персоналу, Олександра частіше обходиться сама – каже, це спілкування з вихованцем і задоволення. Перша частина заняття – розминка: треба крокувати по колу. Потім – прийом "збірка", вихідне положення для подальших занять: кінь опускає голову, підводить задні ноги – і ніби перетворюється в граційного лебедя. Потім – відпрацювання вправ. Тут тварина, звичайно, чинить опір. Але команди, перетягування налаштовують обох – і господаря, і вихованця – на робочий лад. На відміну від конкурсу, в виїздці немає ефектних стрибків: все тонко, неочевидно, на нюансах. Зате швидкість реакції тренується чудово. Виїздка виховує і силу волі. "Це постійна робота над собою, – пояснює Олександра. – Попри емоційний зв'язок з твариною, не можна втрачати контроль".

Виїздка – не кросфіт: досягти з її допомогою кубиків на пресі не вдасться. "У цьому спорті більше розуму, володіння собою, координації, – вважає Некрасова. – Зате коли кінь підкоряється, – це те саме, що медитації. І неймовірне задоволення – як гра на гітарі".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.