До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як діяти в разі радіаційної небезпеки?

Це той матеріал, якого ніколи б не мало бути на vogue.ua. Як і взагалі на будь-якому українському ресурсі. Проте просимо ознайомитися. І нехай ці поради не стануть у пригоді.

Фото: архів VOGUE

Підпишіться на сторінку Державного науково-технічного центру з ядерної безпеки. "У лютому Україна стала єдиною країною у світі, ядерні об’єкти якої було захоплено під час воєнних дій, – кажуть тут. – Надвисоким ризиком супроводжується експлуатація Запорізької АЕС вже понад пів року". Центр опублікував поради для військових, проте скористатися ними можуть, звісно, й цивільні.

Реклама

А ми наводимо стислі інструкції Бережи себе, платформи доказової інформації про здоров’я під час війни від INSCIENCE, яка разом з радіобіологинею, кандидаткою біологічних наук та експерткою проєкту Chornobyl Insight Катериною Шавановою розповідає, що можуть зробити цивільні в разі ядерної загрози.

Базова підготовка

Те, що працює найефективніше, — це доволі прості речі. Ці рекомендації добре відомі ще з 24 лютого.

Вам треба:

  • стежити за сигналами повітряної тривоги (у разі ядерної загрози він може відрізнятися);
  • не виходити з приміщення або укриття до офіційного сповіщення відповідних органів;
  • міцно зачинити вікна, заліпити щілини скотчем;
  • зробити запас води та їжі в герметичному пакованні хоча б на три дні;
  • дотримуватися офіційних рекомендацій, читати новини лише в перевірених джерелах інформації.
Алгоритм дій

Після вибуху маєте орієнтовно 10 хвилин, щоб знайти надійне укриття.

Якщо під час вибуху ви перебували на вулиці, то щойно дістанетеся укриття, варто зняти одяг, запакувати його (наприклад, у поліетиленові мішки) та прийняти душ із милом. Волосся також треба помити. Якщо води в укритті немає, хоча б протріть відкриті зони шкіри вологими серветками або вологим рушником.

"Треба розуміти, що багато смертей стається вже саме від вибуху. Радіація — це додаткова небезпека. Уявімо, що радіація — це пил. Вам треба захиститися від цього пилу. Тож якщо вода — то лише перевірена і з пляшок. Їжа — з герметичного паковання", — каже Катерина Шаванова.

Науковиця пояснює, що термін перебування в укритті може залежати від багатьох чинників, зокрема від того:

  • як далеко від епіцентру вибуху ви перебуваєте;
  • куди дме вітер;
  • як проходить операція з ліквідації наслідків тощо.
Чи треба мені пити йод?

Пити йод у вигляді антисептика не треба. Що може бути помічним — так це таблетка калію йодиду, яку варто прийняти впродовж години після аварії.

Іншими словами, ви п’єте цю таблетку НЕ профілактично, а лише якщо аварія вже сталася.

Захистити ця таблетка зможе лише один орган: щитоподібну залозу. Загальна рекомендація — одна таблетка. У рідкісних випадках можуть порадити вжити повторно.

Центр з радіаційної безпеки пояснює, що "вживання препаратів йодиду калію дієве тільки в разі аварії на АЕС із підтвердженим викидом радіоактивних речовин з наявністю радіоактивного йоду за умов, що радіоактивна хмара гарантовано опиниться в регіоні вашого перебування.

За даними досліджень, в разі вживання йодиду калію відразу після надходження радіоактивного йоду, доза опромінення щитоподібної залози знижується удвадцятеро, за годину після надходження — принаймні вдесятеро, за 2 години — вчетверо, за 3 години — лише удвічі, за 15 годин — не більш як на 20%".

Якщо маєте проблеми зі щитоподібною залозою, то, можливо, вам варто обговорити дозування зі своїм ендокринологом. Проте точно не розглядайте цей препарат як чарівну пігулку. Цілком можливо, що ви будете так далеко від місця аварії, що вона вам і не знадобиться.

МОЗ рекомендує вживати такі дози йодиду калію:

— діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) — 16 мг;
— діти від 1 місяця до 3 років — 32 мг;
— діти від 3 до 12 років — 62,5 мг;
— підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми — 125 мг.

Чи можу я ще щось зробити?

Так. Зберігати спокій та працювати над своєю медіаграмотністю. Це важливо, бо якщо аварія такого масштабу таки трапиться, рівень дезінформації буде просто термоядерним.

Але ризики ядерної катастрофи доволі низькі. А мати під час війни запас консервів і води — це завжди хороша ідея.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.