КУПИТИ КВИТКИ

4 причини додати корицю в раціон

Користь кориці відповідає її теплому, привітному аромату. Ця спеція містить калій, марганець і кальцій, а також захисні поліфеноли рослинні сполуки з антиоксидантними властивостями. Окрім того, кориця знижує рівень цукру в крові, лікує резистентність до інсуліну і навіть захищає від високого кров'яного тиску, хвороб серця та нейродегенеративних захворювань.

Кориця знижує рівень цукру в крові, лікує резистентність до інсуліну і навіть захищає від високого кров'яного тиску
Кориця знижує рівень цукру в крові, лікує резистентність до інсуліну і навіть захищає від високого кров'яного тиску

Реклама.

Поліпшує стан шкіри

Зовні кориця діє як антимікробний засіб, який може допомогти при висипаннях та інших шкірних захворюваннях. Одне дослідження навіть виявило, що екстракт цейлонської кориці може підтримувати синтез колагену при місцевому застосуванні, а інше — що він допомагає поліпшити еластичність шкіри.

Регулює рівень глюкози

Внутрішньо вона діє як засіб для травлення, який зменшує газоутворення та здуття живота, регулюючи рівень глюкози в крові. "Дослідження показують, що коли кориця вживається до або під час їжі, вона може пригнічувати травні ферменти, які допомагають перетравлювати вуглеводи, і таким чином сповільнює підвищення рівня цукру в крові після їжі, — каже натуропат з Лос-Анджелеса, доктор Брендан Курнін. "Це, разом із покращенням чутливості до інсуліну та засвоєння глюкози, має цукрознижувальний ефект, подібний до дії ліків проти діабету".

Знижує рівень холестерину

Кориця містить антиоксиданти, які допомагають боротися з окислювальним стресом і знижують ризик хронічних захворювань. "Ці антиоксиданти можуть допомогти захистити організм від пошкоджень, спричинених вільними радикалами, підтримуючи загальний стан здоров'я та життєздатність", — каже Нігма Таліб, лікарка-натуропатка з Лондона. Кориця, як вважається, сприяє покращенню кровообігу, зниженню рівня холестерину та нормалізації артеріального тиску, що допомагає зменшити гіпертонію і, відповідно, ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Зменшує тривожність

Аромат кориці також можна використовувати для підвищення настрою. Вважається, що при застосуванні в ароматерапії — у вигляді пахощів або розсіяної ефірної олії — кориця зігріває, покращує самопочуття і зменшує тривожність. Деякі нещодавні дослідження навіть припускають, що вдихання кориці може допомогти полегшити депресію: "Ефірна олія кориці містить леткі сполуки, як-от коричний альдегід та його похідні, які є невеликими молекулами, що легко проникають у мозок, перетинаючи гематоенцефалічний бар'єр, і можуть брати участь у регуляції нейроендокринної системи та нейромедіаторів і, таким чином, впливати на поведінку", — зазначається в одному дослідженні, тоді як в іншому стверджується, що "ефірна олія кориці може сприятливо впливати на поліпшення стану при депресивних і тривожних розладах".

Як включити корицю у свій раціон?

Випічка

Кориця у випічці — це класика: печиво, булочки з корицею, гарбузовий хліб, яблучний та морквяний пиріг — і це лише деякі з них. Завдяки природному теплому аромату кориці, можна знизити споживання цукру — оскільки вона легко підкреслює вроджену солодкість майже будь-якої їжі. Спробуйте розмішати каву паличкою кориці, щоб посилити аромат, або посипте меленою корицею пудинг з чіа чи вівсянку, щоб підкреслити квіткові нотки зерен.

Солоні страви

Насправді кориця є неймовірним інгредієнтом і в несолодких стравах. Як казав американський гуморист Джеррі Сайнфелд: "Щоразу, коли хтось каже: "О, це так смачно. Що в ньому?", відповідь незмінна: "Кориця, знову і знову". Ця спеція часто використовується в стравах марокканської, індійської, мексиканської та китайської культур — згадаймо хоча б ароматний тагін, каррі чи моле. Кориця дивовижна в пікантних стравах, її можна додавати до запечених кабачків, м'яса та смажених овочів. Або спробуйте додати дрібку кориці до томатних соусів, страв чи супів. Ви будете здивовані, як вона додає теплоти та глибини, не перебиваючи смаків.

Напої

Ви також можете пити чай, каву чи тепле молоко з корицею. Крім того, "корицю можна використовувати у вигляді ефірної олії (харчової), яка при правильному розведенні має антимікробні властивості, що може допомогти при таких проблемах, як акне та грибкові інфекції", — зазначає Джухі Сінгх, засновник The Juhi Ash Center. Пам'ятайте: розведення необхідне, щоб уникнути подразнення, так само як і попереднє точкове тестування.

Текст: Calin Van Paris, Christina Pérez

Фото: GETTY Images

Більше на www.vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.