До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому важливо присвячувати 10 хвилин на день медитації

Розбираємося, як усього за 10 хвилин на день підняти настрій і почуватися краще.

Photo: @gisele

Бракує часу медитувати? У нас також. Є й інші причини не робити цього, до прикладу, де зараз можна знайти тихе місце для медитації? І як узагалі правильно медитувати? Потрібна особлива свічка, музика, вбрання? Так багато запитань про те, як доглядати за собою.

Реклама

Проте, за словами авторки бестселера The Happiness Plan докторки Елізи Бялилєв, навіть десять хвилин щоденної медитації можуть бути корисними для здоров'я і загального стану, зокрема для "покращення імунної функції". Vogue запитав досвідчену психіатриню, експертку з усвідомленості і авторку про все, що ми коли-небудь хотіли знати про медитацію, від її переваг до наукових фактів.

Звідки до нас прийшла медитація?

"Це тренування свідомості, яке практикують буддійські ченці понад 2500 років, а зараз відомо і однозначно доведено наукою, що вона здатна змінити ваш мозок, розум і тіло на краще", — говорить Бялилєв.

У чому основні переваги медитації і як це підтверджує наука?

"По-перше, підвищення імунної функції, — зазначає Бялилєв про одну з переваг. — Доктор Річард Девідсон з американського центру Center for Healthy Minds у своєму дослідженні 2003 року дійшов висновку, що після короткострокової програми медитації в учасників дослідження розвинулася сильніша імунна відповідь на ін'єкцію від грипу. А здорова імунна система — це запорука оптимального фізичного здоров'я загалом".

По-друге, говорить Бялилєв, "активуються частини головного мозку, пов'язані з позитивними емоціями. Дослідження показали, що у людей, які страждають на депресію і поганий настрій, спостерігається помітно вища електрична активність правої частини мозку, ніж у тих, хто веде більш позитивний і стійкий спосіб життя. Простіше кажучи, медитація призводить до більш яскравого відчуття щастя". По-третє, "розвиваються високофункціональні ділянки мозку", а по-четверте, "поліпшується загальне психічне здоров'я", каже Бялилєв.

На що можуть уплинути 10 хвилин медитації?

"Під час свого власного дослідження, яке нещодавно було опубліковане в журналі Mindfulness Journal, я з’ясувала, що всього десяти хвилин медитації на день достатньо, щоб помітити позитивні зміни, про які говорять самі практикуючі посилення позитивних емоцій, зниження негативних емоцій і впливу стресу, підвищення самосвідомості та концентрації уваги в повсякденному житті ", каже Бялилєв.

Вона також додає: "Нове дослідження Девідсона з’ясувало, що всього один день медитації може змінити прояв запальних процесів в організмі на генетичному рівні (а ми знаємо, що запалення є фактором ризику розвитку багатьох хронічних захворювань)".

Як почати медитувати?

"Можна починати медитувати в тихому місці, проте я навчаю зайнятих людей застосовувати практики усвідомленості в усіх аспектах життя, включно з їхніми взаєминами, прийманнями їжі, заняттями спортом, роботою, щоб відчути переваги практики повною мірою, а не лише під час медитації", — каже Бялилєв.

Як практика медитації впливає на зовнішній вигляд?

"Я не зустрічала жодного дослідження, яке б доводило, що медитація сприяє зменшенню зморшок, проте проводилося дослідження, під час якого вивчався вплив медитації на фермент теломераза, який захищає клітини ДНК від старіння і стресу. Цікаво, що збільшення кількості ферменту було помічено у людей, які регулярно практикують медитацію. Можна припустити, що медитація здатна допомогти захистити клітини від вікових пошкоджень", — говорить Бялилєв.

Яка найпоширеніша омана з приводу медитації?

Бялилєв каже: "Багато людей думають, що медитація це практика очищення розуму від думок. Ця помилка може змусити новачків відчути себе "поганими" учнями. Медитація усвідомленості це не спустошення розуму, адже так само, як ваше серце б'ється, а повітря вдихається і видихається, живе ваш розум. Неможливо зупинити думки, але медитація пропонує абсолютно нове розуміння того, як ставитися до своїх думок, щоб ви стали господарем, а не рабом свого розуму".

Текст: Lucie Clark

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.