До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Імунний шот: домашній засіб від грипу, який всі пробують цієї зими

Якщо ви ще не підхопили жоден з безлічі вірусів, які ходять цієї зими, то вибачте, але це, ймовірно, лише питання часу. На додаток до затяжних застуд (термін було введено після нових досліджень Лондонського університету королеви Марії, які виявили тип ГРЗ із застудними симптомами, що тривають до чотирьох тижнів) в Британії вперше з 2005 виявили свинячий грип у людини.

Продажі безрецептурних ліків у цю пору року стрімко зростають, оскільки багато хто шукає полегшення від нежитю і постійного кашлю. Однак цього року ми більше, ніж будь-коли, звертаємося до натуральних альтернатив, щоб почуватися краще: за останній тиждень Google зафіксував рекордну кількість пошукових запитів "медовий часник" і "яблучний оцет".

Реклама

Це можна було б розглядати як список покупок, але насправді це засоби, що можуть позитивно вплинути на тяжкість і тривалість перебігу застуди (хоча слід зазначити, що більш важкі віруси на кшталт грипу потребують належної медичної допомоги та лікування). "Натуральні засоби можуть мати заспокійливий ефект, і часто пацієнти шукають в них розраду, коли борються з застудою чи грипом, — каже доктор Радж Арора, лікар загальної практики та засновник The Face Bible. — Однак якщо є більш серйозні респіраторні симптоми, або якщо це грип, а не застуда, важливо звернутися до лікаря".

Яблучний оцет, отриманий в результаті бродіння подрібнених яблук із цукром і дріжджами, часто вважають примхою ЗСЖ-шників, але багато тих, хто регулярно його вживає, помічають ефект. "Вживання теплої суміші яблучного оцту може допомогти впоратися із симптомами застуди, наприклад, розчинити слиз і заспокоїти біль у горлі", — каже Арора. Багато експертів також приходять до думки про здатність напою збільшувати розмаїття мікробіому в кишківнику та покращувати клітинну імунну відповідь, а додаткові дослідження допомагають підтвердити його антимікробні властивості.

Однак не всі оцти однакові: щоб отримати від них справжню користь, шукайте сирі та нерафіновані версії, як-от живий органічний яблучний оцет Willy ACV. Він містить інгредієнти, що належать до живих бактерій і дріжджів. "Мій улюблений домашній засіб для зміцнення імунітету — вогняний сидр, — каже Ріан Стівенсон, засновник Artah. — Я використовую сирий яблучний оцет для ферментації та вивільнення корисних сполук із різноманітних лікарських трав і коренів, зокрема імбиру, часнику, хрону, куркуми тощо. Він дійсно потужний, і я вживаю його щодня взимку разом із хорошими БАД-ами, як-от Essential D3/K2".

Не можна недооцінювати користь меду з його антиоксидантними, антибактеріальними та антимікробними властивостями. Одне з досліджень довело, що він зменшує тяжкість і тривалість кашлю, а також різноманітні симптоми інфекцій верхніх дихальних шляхів. Це також доступний і недорогий спосіб полегшити симптоми.

Тим часом часник — це набагато більше, ніж просто приправа, і він недаремно використовувався як цілющий засіб у багатьох стародавніх культурах. Задокументовано його використання для лікування хвороб і підтримки здоров’я в далекому минулому, тому часник є потужним засобом, який можна додати до свого сезонного меню.

В чому ж тут секрет? Часник містить сполуку під назвою аліїн. При розжовуванні або подрібненні вона перетворюється на аліцин, іншу сполуку, що допомагає посилити реакцію білих кров’яних тілець, які борються з хворобами. Крім аліцину, сполуки сірки, включно з діалілдисульфідом і s-алілцистеїном, потрапляють у ваш організм через травний тракт і мають разючу противірусну, протизапальну та протигрибкову дію.

Часник має великий потенціал як профілактичний засіб для боротьби з сезонними застудами: одне дослідження навіть виявило, що люди, які вживали екстракт часнику, втричі рідше хворіли на застуди порівняно з тими, хто в контрольній групі вживав плацебо.

"Кілька досліджень свідчать, що часник може допомогти запобігти застуді або вірусам верхніх дихальних шляхів у деяких людей, але для підтвердження цього потрібні додаткові докази", — застерігає Арора. Хоча достатньо просто їсти сирий часник (якщо, звісно, насмілитеся), ферментований часник іще корисніший. "В цьому випадку на додачу до лікувальних властивостей сирого меду та часнику ви отримуєте користь від натуральної пробіотичної їжі, яка чудово підходить для здоров’я кишківника", — каже Стівенсон.

Мед і часник є важливими сезонними продуктами, які варто їсти регулярно, їхнє споживання — це потужний стимул для підтримки імунної системи. Щоб створити власну медово-часникову настоянку вдома, просто додайте злегка подрібнені зубчики неочищеного часнику в банку з медом, переверніть догори дном, щоб перемішати, і залиште на один-два тижні. Сирий непастеризований мед або мед манука найкорисніший, проте підійде будь-який. "Необроблений мед містить багато поліфенолів, групи корисних рослинних сполук, які допомагають живити мікробіом кишкового тракту та сприяють розмаїттю мікрофлори", — говорить Стівенсон. Мед також має антимікробну дію, тож це може бути гарною функціональною їжею, яку можна включити у свій раціон".

Текст: Georgia Day
За мотивами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.