До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Стан паріння: чи справді сауна корисна для здоров'я?

Концепція використання тепла для лікування, звичайно, не нова: сауни застосовувалися тисячоліттями в гігієнічних цілях, для лікування захворювань, як місце для спілкування тощо. Втім, переваги сауни, вологої чи сухої, останнім часом викликають дискусію.

"Багато культур у всьому світі використовують теплотерапію з омолоджувальною і тонізувальною метою, — каже Джулія Адамян, докторка медичних наук, керівниця відділу загальної внутрішньої медицини та клінічних інновацій у лікарні Langone Tisch при Нью-Йоркському університеті, — сауни Фінляндії, турецькі хамами, парильні американських індіанців, гарячі джерела в бальнеотерапії тощо".

Реклама

"У традиційній китайській медицині (ТКМ) вважається, що теплотерапія допомагає виправити дисбаланс, який призводить до фізичного, психічного та навіть духовного болю, — каже Гудрун Снайдер, засновник Moon Rabbit Acupuncture. — Просте перебування в ізольованому теплому приміщенні може бути корисним для психічного здоров’я. Кому не подобається зігрітися, відкласти телефон і заплющити очі?"

Останнє захоплення саунами (гештег #sauna наразі має 1,8 мільярда переглядів у TikTok ) призводить до того, що їхні шанувальники вихваляють розпечені парові кімнати як головну складову здорового способу життя. "Важливо зазначити, що не всі відчують однакові переваги, і індивідуальні реакції на сауну можуть відрізнятися, — як і на все решту", — говорить Снайдер і додає, що необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити, чи справді сауна має стільки користі, як їй приписують.

Незалежно від того, чи плануєте ви насолоджуватися відвідуванням сауни як засобом для душевного комфорту та розслаблення, для полегшення м’язової напруги після фізичної активності чи для загальної користі для здоров’я — ось все, що потрібно знати про освячену часом тенденцію.

Які бувають сауни?

Більшість досліджень зосереджено на традиційних фінських саунах, або сухих саунах. ("Сауна", до речі, — фінське слово.) Температура в них зазвичай характеризується сухим теплом від 80 до 110°С з 10—20% вологості. Вологість і створення додаткової пари регулюють, обливаючи водою розігріте каміння.

Інфрачервоні сауни забезпечують температуру від 45 до 60°С через інфрачервоні хвилі. Якщо хтось із ваших знайомих має вдома сауну, то, швидше за все, це інфрачервона.

Нарешті, вологі сауни, або парні, працюють при температурі від 70 до 100° і вологості понад 50% з метою збільшення теплового навантаження.

Які переваги сауни для здоров’я?

Вважається, що відвідування сауни приносить користь тілу різними способами. Тепло, яке вони забезпечують, допомагає стимулювати терморегуляцію, активуючи симпатичну нервову систему з позитивним (і задокументованим) ефектом. Хоча і Адаміан, і Снайдер відзначають, що необхідні додаткові дослідження, щоб повністю зрозуміти механізми та встановити остаточні зв’язки, існує кілька способів, якими сауна та теплотерапія загалом можуть зміцнити тіло й розум.

Поліпшення артеріального тиску та кровообігу

"Завдяки теплу судини розширюються, а це може покращити кровообіг, — каже Снайдер. — Таке розширення кровоносних судин, відоме як вазодилатація, може допомогти знизити артеріальний тиск і збільшити приплив крові до різних частин тіла, включаючи серце". Час, проведений у сауні, інколи знижує тиск, ймовірно, через поєднання того самого розширення судин і загального розслаблення.

Хоча сауна може бути корисною для людей з гіпертонією (високим тиском), вона впливає на тиск по-різному: у когось від сауни він знижується, у когось — навпаки, росте.

Здоров'я серцево-судинної системи

Регулярне відвідування сауни також може сприяти здоров’ю серцево-судинної системи. "Є дані про те, що повторна термальна терапія (переважно суха сауна) покращує функцію судин у пацієнтів із відомими факторами ризику серцево-судинних захворювань, — каже Адамян. — Суха сауна покращує насичення киснем та функцію ендотелію (внутрішня поверхня капілярів), що пов’язано зі здоров’ям серця". Снайдер підтримує цю думку. "Теплова терапія може збільшити частоту серцевих скорочень і серцевий викид, тобто кількість крові, яку серце перекачує за хвилину, — каже вона. — Це можна вважати формою м’яких серцево-судинних вправ, що здатні допомогти покращити здоров’я серця". Дослідження підтверджують, що сауна є зміною способу життя, яка може сприяти здоров’ю серця, але варто зазначити, що більшість досліджень проводилися на чоловіках — якщо конкретніше, на фінських чоловіках, тому важливо порадитися з лікарем і бути обережними.

Психічне здоров'я

Переваги для психічного здоров’я від відвідування сауни численні. "Додавання теплової терапії у вашу рутину догляду за собою може бути позитивним доповненням до сприяння розслабленню та психічному добробуту", — каже Снайдер. Регулярна терапія також може покращити сон, вивільнити ендорфіни та посилити зв’язок між тілом і розумом через відчуття (а саме зосередження на теплі й тиші). "Витрачення часу на заходи з догляду за собою, наприклад, відвідування гарячої ванни чи сауни, може сприяти відчуттю власної гідності", — каже Снайдер.

Вона зазначає, що теплова терапія не є заміною професійного лікування психічного здоров’я, але в окремих випадках вона може покращувати настрій (іноді — через полегшення хронічного фізичного болю, який позначається на настрої та загальному стані) та зменшувати стрес. "Зниження рівня стресу може позитивно вплинути на психічне здоров’я, оскільки хронічний стрес пов’язаний із різними проблемами психічного здоров’я, — зауважують фахівці. — Хронічний стрес несе ризик серцевих захворювань, тому методи, що допомагають зменшити його, зокрема теплотерапія, опосередковано корисні для здоров’я серця".

Зниження м'язової напруги

"Теплова терапія сприяє тамуванню болю в м’язах, збільшуючи приплив крові, який доставляє кисень і поживні речовини до м’язів, допомагаючи їм відновитися після втоми чи травми", — пояснює Снайдер та нагадує, що тепло також може зменшити біль, стимулюючи сенсорні рецептори організму. Вплив тепла до та після тренування допомагає у відновленні м’язів, а також зменшує скутість і ризик отримання травм як під час спортивних занять, так і в повсякденному житті. І хоча потрібні додаткові дослідження, час, проведений у сауні, навіть пов’язують із прискоренням метаболізму та втратою ваги (хоча, як зазначає Снайдер, це не вирішення проблеми саме по собі).

Покращення стану шкіри

Тут просто: сауни змушують вас потіти, сприяючи детоксикації шкіри й омолодженню через кровообіг і очищення пор. Дослідження також показують, що вплив інфрачервоного випромінювання може сприяти природному виробленню колагену та еластину шляхом стимуляції фібробластів, що робить шкіру більш пружною та гладкою, а також працює як засіб протидії фотостарінню.

Скільки часу потрібно проводити в сауні?

Традиційні фінські сауни передбачають від 1 до 3 "підходів" по 5—20 хвилин кожен, які чергуються з періодами охолодження. Прихильники сауни в соціальних мережах іноді доходять до крайнощів, але рекомендована тривалість сеансу в сауні становить від 15 до 20 хвилин, іноді — до 30 в інфрачервоній сауні. Пийте багато води і будьте уважними до сигналів тіла — будь-які ознаки запаморочення, втоми чи болю — сигнал вийти на прохолодне повітря.

Чи є ризики, пов'язані з перебуванням у сауні?

Хоча відвідування сауни може здатися панацеєю, будь-яка теплова терапія пов’язана з невід’ємними ризиками, і до неї слід підходити обдумано. Середньостатистична людина може виділяти до пів літра поту, і без належного періоду охолодження та гідратації ця втрата рідини може призвести до непритомності, теплового удару тощо. І хоча посилення кровообігу приносить користь організму, це також може мати непередбачувані наслідки. "Людям з неконтрольованим або неоптимально контрольованим артеріальним тиском не слід перегріватися", — радить Адамян.

Будь-кому, хто вже має проблеми зі здоров’ям, було б добре порадитися зі своїм лікарем перед регулярними "потогонними" сеансами в сауні. "Якщо сумніваєтеся, завжди консультуйтеся з лікарем", — наголошує Адамян.

Текст: Calin Van Paris
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.