До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

4 ключові ознаки, які вказують на дефіцит заліза, — і як з цим боротися

Життя бентежне, тому інколи буває важко розібрати, чим спричинені часті відчуття млявості та виснаження простою втомою чи неправильним харчуванням, а, можливо, вони є результатом поширених проблем зі здоров’ям, як-от дефіцит заліза.

Залізо відіграє важливу роль у підтримці життєздатності організму завдяки виробленню еритроцитів, що переносять кисень, і це допомагає підтримувати загальне самопочуття. За словами доктора Вілла Бакстона, одного із засновників Effect Doctors, якщо ваш рівень феритину (запас заліза) менше 30 мкмоль/л, у вас буде дефіцит заліза.

Реклама

Якщо рівень заліза в нормі, а симптоми дефіциту все одно є, це може бути пов’язано з тим, що рівень феритину на папері є "нормальним", але все ще нижчим за оптимальний, — пояснює доктор Бакстон. Так, у Великобританії лабораторії часто мають контрольний діапазон, який вказує, що рівень феритину до 15 є нормальними. Доктор Бакстон каже, що дев'яносто відсотків населення має від 15 до 150, але з показниками нижче 70 вже можуть виникати такі симптоми, як випадання волосся, зниження енергії та настрою.

Є дві форми заліза, і підтримувати обидві ідеально. "Є залізо, доступне в повсякденному кровообігу, і є феритин — білок у ваших клітинах, який зберігає залізо, — пояснює Ніколь Сільвер, дієтологиня Wild Nutrition. — Це щось на кшталт готівки у вашому гаманці та банківського рахунку — варто мати "заощадження" на випадок, якщо вони вам знадобляться. У ситуації з залізом це втрата крові під час менструації або через травму — в таких випадках доведеться звернутися до запасів заліза. Тому підтримувати оптимальний рівень заліза та феритину важливо. Нехай ваш лікар перевірить рівень заліза та феритину, щоб отримати більш повну картину".

Чому залізо корисне для організму?

"Залізо сприяє утворенню червоних кров’яних тілець і гемоглобіну (кисню в крові), що впливає на рівень енергії, добре самопочуття, здатність нормально функціонувати, зокрема й те, наскільки ми можемо бути фізично активними — і не збиватися з дихання", — каже Сільвер. Залізо також має вирішальне значення для здорової роботи мозку та імунної системи. "Людям із низьким рівнем заліза може знадобитися більше часу, щоб відновитися після травми. Низький рівень заліза може вплинути на самопочуття або на те, чи підхопимо ми хвороби та інфекції".

Кому загрожує дефіцит заліза?

Жінкам, у яких є менструація, варто перевірити рівень заліза та феритину у терапевта. "Рясні менструальні кровотечі можуть викликати дефіцит заліза, особливо якщо відбуваються регулярно", — каже Сільвер. Існують також певні етапи життя, під час яких зростає схильність до низького рівня заліза. "Підлітки, особливо дівчата, у яких потреба в залізі підвищена через статеве дозрівання; початок менструального циклу; вагітність — особливо в третьому триместрі, коли об’єм крові швидко збільшується, щоб дитина могла рости; люди, які зазнали великої втрати крові — наприклад, через пологи чи травму", — додає вона. Вегетаріанці та вегани також схильні до ризику. "Це трохи помилкова думка, що овочі, злаки та боби дуже багаті залізом".

Як лікують залізодефіцит?

"Дефіцит заліза відновлюється, якщо приймати його перорально або через крапельниці", — каже доктор Бакстон. — У першому випадку більшість моїх пацієнтів приймають БАДи протягом трьох-шести місяців, і поступово помічають покращення". Інший варіант — внутрішньовенне введення. "Це негайно відновлює показники, але це дорого (у Британії такі крапельниці коштують в середньому 895 фунтів стерлінгів) і супроводжується рідкісним, але реальним ризиком алергічних реакцій".

Чи БАДи з залізом діють?

Існують певні кофактори або поживні речовини, які необхідні, щоб тіло могло засвоювати, використовувати та зберігати залізо в організмі. "Щоб допомогти організму засвоювати залізо, необхідний Вітамін С, — каже Сільвер. — Особливо у випадках, коли застосовуються синтетичні форми заліза, які в багатьох випадках важко засвоюються та діють. По-друге, це форма препарату. Більшість синтетичних форм — це один тип заліза, наприклад, двовалентне. Це ізольована форма, яка не містить матриці заліза та кофакторів, необхідних для ефективного засвоєння та використання. Синтетичне залізо добре підвищує рівень заліза в крові, але воно менш ефективно допомагає зберігати його у формі феритину. Тож часто, коли ви закінчуєте вживати препарат, рівень може падати".

Orthomol Vital F

"Приймайте препарати заліза у добре засвоюваній формі, які оптимальні для травлення, а також містять усі кофактори, що допомагають організмові засвоювати та, що найважливіше, утримувати залізо, — продовжує вона. — Wild Nutrition Food-Grown Iron таке ефективне, бо містить усю "матрицю" кофакторів (ферменти, білки тощо), які підтримують транспортування та засвоєння рослинного заліза".

Food-Grown Iron Plus Natural Supplements, Wild Nutrition

Які симптоми дефіциту заліза?

Нижче Сільвер розповідає саме про ознаки, на які слід звернути увагу.

1. Втома

Це одна з основних ознак дефіциту заліза — постійна або незрозуміла нестача енергії, що для вас є незвичною. Це трапляється, коли організмові не вистачає заліза, необхідного для виробництва гемоглобіну, який допомагає переносити кисень у тілі.

2. Задишка та/або серцебиття

Ці два симптоми також спричинені нестачею залізозалежного гемоглобіну, який циркулює в організмі, а це означає, що тіло не може отримати достатню кількість кисню, що призводить до задишки та/або тріпотіння серця.

3. Блідість шкіри

Без достатньої кількості гемоглобіну і кисню шкіра може збліднути. Отже, якщо ви помітили зміну тону вашої шкіри та/або темні кола під очима, не спричинені недосипанням чи кількістю сонячного світла, це може бути пов’язано з рівнем заліза.

4. Випадання волосся

Це ще одна поширена ознака низького рівня заліза, і це знову ж таки спричинено зв’язком між виробництвом заліза та гемоглобіну. Гемоглобін переносить кисень для росту та відновлення клітин тіла, зокрема клітини, що стимулюють ріст волосся. Отже, якщо бачите сильне випадіння волосся, варто перевірити стан заліза.

Текст: Twiggy Jalloh

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.