До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що їсти, щоб не хворіти: розповідає онколог

Продовжуємо ділитися інформацією про зв'язок здоров'я і харчування. Сьогодні говоримо, чи реально вберегтися від раку з дотриманням тієї чи іншої дієти. На цю тему фуд- і б'юті-блогерка Олена Сагун поспілкувалася з лікарем онкологом-гематологом Тетяною Скрипець.

Чи існує дієта проти раку?

"В офіційній медицині немає жодного доказу, що вегетаріанство, веганство, флексітаріанство, кето-дієта та інші системи харчування знизять ризик онкологічних захворювань, – пояснює Тетяна. – Чи допоможуть вони схуднути? Так. Чи призведуть до дефіциту нутрієнтів? Теж так. Але на 100% захистити від раку вони не зможуть. Тому я дуже насторожено ставлюся до фахівців, які наполегливо рекомендують відмовитися від м'яса, молочних продуктів та іншої їжі тваринного походження".

Реклама

Лікарка розповідає, що сама дотримується принципів середземноморського харчування. І не просто так. "У десятці найздоровіших країн за індексом Bloomberg 2019 є лідерами Іспанія та Італія. А за даними Institute for Health Metrics and Evaluation до 2040-го року в Іспанії буде найвища тривалість життя, – каже Тетяна. – Чому згадані країни лідирують? Все просто: середземноморська дієта і активний спосіб життя. І, звичайно ж, не слід забувати про досить високий рівень медичного обслуговування".

"2019 року середземноморська дієта очолила рейтинг найбільш здорових дієт за версією американського журналу U.S. News & World Report", – додає Тетяна. Експертна комісія з найкращих ендокринологів, кардіологів і дієтологів оцінювала понад сорок різних дієт. І саме середземноморську визнала здоровою і простою, адже її легко дотримуватися без стресів і зривів. Як це пов'язано з онкологією? Лікарка нагадує, що підтримка нормальної ваги – один з ключових аспектів у профілактиці раку, адже ожиріння є науково доведеним чинником ризику для багатьох онкологічних захворювань.

Що варто додати в свій раціон?

Часник. "Він бореться з бактеріями. Зокрема, з Helicobacter pylori, яка пов'язана з розвитком виразкової хвороби шлунка і раку шлунка. Деякі дослідження показують, що часник також знижує ризик розвитку раку товстої кишки, стравоходу, підшлункової та молочної залоз. Щоб отримати максимальну користь від часнику, очистіть і поріжте зубці, дайте їм постояти 15-20 хвилин до вживання або початку приготування їжі. Так активізуються ферменти і виділяться сірковмісні сполуки, які мають найбільшу захисну дію".

Броколі. "Всі овочі сімейства хрестоцвітих містять фітохімічні речовини глюкозинолати, які виробляють захисні ферменти. Одним з найефективніших є фермент сульфорафан. Броколі – його найкраще джерело. За даними сотень досліджень броколі ймовірно знижує ризик раку простати, легенів, товстої кишки, молочної залози, сечового міхура, печінки, пухлин голови та шиї, стравоходу і шлунка".

@moesmeisje

Помідори. "Червоний колір помідорів надає фітохімічна речовина під назвою лікопен. Кілька досліджень показують, що багата лікопеном дієта пов'язана зі зменшенням ризику раку простати. У лабораторних тестах лікопен зупинив зростання інших видів злоякісних клітин – у молочній залозі, легенях і ендометрії. Щоб отримати максимальну користь від лікопену, їжте приготовані помідори, включно з томатним соком і соусом для піци. Саме в термічно обробленому вигляді лікопен легко засвоюється. Де ще є лікопен? У кавунах, рожевих грейпфрутах і червоному перці".

Полуниця і малина. "Ці ягоди багаті антиоксидантами – вітаміном С і елаговою кислотою. Є ймовірність, що елагова кислота має протипухлинні властивості. Також ці ягоди містять флавоноїди. Вони пригнічують ферменти, які пошкоджують ДНК клітин. Інші види багатих флавоноїдами ягід також варто додати в раціон. Це ожина, чорниця і журавлина".

Морква. "Бета-каротин, що входить до її складу, може захистити клітинні мембрани від ушкодження токсинами і уповільнити зростання ракових клітин. Також у моркві містяться інші не менш корисні вітаміни і фітохімічні речовини. Вони можуть захистити від раку молочної залози, гортані, стравоходу і шлунка. Є дослідження, які припускають, що морква захищає від раку шийки матки. Ще в моркві є хіфенадин – природний пестицид, який надає протизапальну дію. Їжте моркву в приготованому, а не сирому вигляді. Варіть її цілком – так зменшиться втрата поживних речовин під час термічної обробки".

Шпинат. "Це чудове джерело каротиноїдів, таких як лютеїн і зеаксантин. Деякі дослідження показують, що вони можуть захистити від раку стравоходу і шлунка. Також низка досліджень показала, що каротиноїди зі шпинату та інших продуктів знижують ризик розвитку раку яєчників, ендометрія, легенів і товстої кишки".

@editorsandbeauty

Цільнозернові продукти. "Цілісне зерно містить багато клітковини. Поки не зрозуміло, як клітковина і деякі види жирів впливають на ризик розвитку раку – зокрема, колоректального. Проте цільні зерна містять безліч корисних речовин, які допоможуть підтримати здоров'я в цілому".

Що їсти в поміркованій кількості?

Червоне м'ясо і перероблені м'ясні продукти – напівфабрикати і ковбаси. "Є офіційні рекомендації знизити споживання насичених жирів і червоного м'яса, бо ці продукти можуть збільшити ризик раку товстої кишки і призвести до агресивних форм раку простати".

Цукор. "Він не обов'язково призводить до раку, але наслідки надмірного вживання цукру можуть стати причиною збільшення ваги. А зайва вага або ожиріння підвищує ризик онкологічних та інших захворювань. Яка кількість цукру вважається безпечною? Жінкам рекомендують вживати не більше 25 грамів на день, а чоловікам – не більше 36 грамів.

Дуже шкідливі – додані і приховані цукри. Найбільше їх в солодких газованих напоях. Соуси для пасти, заправки для салатів і консервовані овочі також містять прихований цукор. Ось деякі приховані "цукрові" слова, на які варто звернути увагу в складі продуктів: фруктоза, лактоза, сахароза, мальтоза, глюкоза, декстроза.

У натуральних підсолоджувачах – патоці, нектарі агави, меді і кленовому сиропі – є антиоксиданти, які захищають організм від раку. Але попри свою натуральність ці продукти містять стільки ж калорій, що і звичайний цукор. Тому ними не варто занадто захоплюватися".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.