До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке кетодієта: особистий досвід моделі Евеліни Мамбетової

Українська модель Евеліна Мамбетова практикує кетодієту* і навіть планує випустити книгу з кето-рецептами. Як змінилися її тіло і режим з новим способом життя, вона розповіла vogue.ua.

@evelina_mambetova

Від природи у мене пружне струнке тіло. Але щоб залишатися молодою і здоровою, я не раз пробувала модні дієти. Всі вони були вуглеводними, низькокалорійними. З-за столу я просто вилазила, тому що включався процес травлення і утилізації їжі. Так на зміну одній дієті приходила інша.

Реклама
@evelina_mambetova

Ще в дитинстві я помічала, як після нашого мусульманського посту Рамазан змінюється зовнішність близьких. Вони брали їжу два рази на добу "до сходу" і "після заходу"; раціон складався з жирної висококалорійної їжі, приготовленої на топленому маслі. Моя мама, яка теж дуже стежить за зовнішністю, помітила, що раціон поста і кетодієти багато в чому схожий. І прийняла таке харчування за основу. Так в нашій родині з'явився один для всіх кетораціон. Забігаючи вперед: у колі ровесниць мама помітно виділяється, а мені дуже приємно чути компліменти щодо неї.

@evelina_mambetova

Калорії на цій дієті рахувати не потрібно. Головне – дотримуватися співвідношення: 70% жирів, 20% білків і 10% вуглеводів. Для підрахунку я використовую систему FatSecret і настільні ваги для зважування продуктів. Переваги кетодієти в тому, що завдяки харчуванню корисними жирами, ми спалюємо зайвий жир в організмі. При цьому зберігається м'язова маса, а шкіра після схуднення залишається пружною.

@evelina_mambetova

Коли ми вводимо тіло в стан кетозу, організм починає сам регулювати харчові паузи. Таке голодування – популярна тема в харчуванні. Процес називається аутофагією. Тоді клітини самі позбавляються від непотрібних структур і молекул (те, що прийнято називати "клітинним сміттям"), – і це допомагає їм оновлюватися.

Протягом доби я вживаю три види олії: кокосову, оливкову і гхі – по столовій ложці. Обов'язково горіхи: волоський, фундук, макадамія (бразильський горіх, багатий селеном). Виключила всі вуглеводи, цукор, цукровмісні продукти, банани, виноград, глютен. Якщо сильна тяга до солодкого, то їм ягоди.

@evelina_mambetova

Я снідаю о 11:00. Це 150 г зеленого листя салату, политого ложкою оливкової олії Extra Virgin, яєчня з двох яєць на рафінованій кокосовій олії, авокадо, 50 г квашеної капусти без солі. І обов'язково кава з ложкою масла гхі. У перервах між їжею багато п'ю. І ніякого почуття голоду не відчуваю. Дотримуватися питного режиму важливо завжди, а при кетодієті – особливо.

Другий раз їм о 19:00. Зазвичай це багато зеленого салатного листя, злегка тушкований шпинат, залитий кокосовими вершками. М'ясо чергую з жирною рибою, морепродуктами. П'ю каву з горіхами.

@evelina_mambetova

Така система харчування виявилася для мого організму дуже комфортною. Я стала набагато енергійнішою, і це мотивувало продовжувати. Труднощі полягали лише в тому, що організм почав перебудовуватися, і тіло відреагувало застудами. Втім, цієї зими хворіють всі.

Зате зі мною сталися радикальні зміни. По-перше, я навчилася збирати продуктову таблицю; у мене з'явилася звичка готувати. Для себе я зробила висновок, що ті, хто не любить і не звик готувати, страждають, бо при таких вихідних будь-яка дієта здається нудною, одноманітною. По-друге, я помітила, як змінилося тіло. Організм сам регулює втрату жиру, а до того ж зникають набряки, через які створювалася ілюзія зайвої ваги. По-третє, я навчилася прислухатися до свого організму і їжу вживати, коли дійсно хочеться. Голодування по-науковому – це насильницьке обмеження, а на кетодієті їси, скільки хочеться. Але не хочеться. Голодувати без почуття голоду, – дуже цікаво.

@evelina_mambetova

Зараз я щодня займаюся спортом (і, куди б не потрапила, не припиняю тренування): у планах – набрати м'язову масу. Дієта тут теж допомагає. Для мене спорт – перш за все, любов до себе і бажання доглядати за своїм тілом; це безкомпромісна стабільність. Фізична активність потрібна не для того, щоб спалити зайву вагу, а для того, щоб стимулювати правильну роботу всіх систем організму.

На перший погляд дієта здається складною, але якщо вивчити систему, то вийде, що це звичайне збалансоване співвідношення звичайних продуктів. Тепер, де б я не була, – вдома, на відпочинку, в ресторані, з достатку запропонованих страв я з легкістю виберу те, що мені підходить. Виручають домашні соуси, які я готую сама і завжди беру з собою, і масло кокоса з горіхами (теж завжди в моїй сумочці). Що стосується домашніх вечірок, то я дуже гостинна, а в свята люблю бути в ролі господині. Довелося навчитися поєднувати це з новим раціоном. Зараз будь-який салат я можу перетворити в кетостраву. Тільки з лосося готую близько двадцяти страв; вже у гостей є улюблені салати.

@evelina_mambetova

Навколишні особливих змін не помічають, зате я знаю, що кетодієта – це мінімум шкоди моєму внутрішньому мікрокосмосу. Для себе я відкрила цілу систему в питаннях ЗСЖ; вчуся бути формі і не набирати вагу.

* Будь-які дієти і режими харчування слід узгоджувати зі своїм лікарем.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.