Суперпродукт для здорової шкіри та ідеальної засмаги
Морква — один із найуніверсальніших овочів: її можна їсти сирою й вареною, натертою, нарізаною або у вигляді пюре, вона чудово пасує як до солоних, так і до солодких страв. Та головне — це справжнє джерело користі для нашого здоров’я, зокрема для шкіри. І не тільки завдяки здатності покращувати якість засмаги.
"Морква містить поживні речовини, що позитивно впливають на шкіру й інші системи організму", — пояснює лікарка-дієтолог Марія Хосе Кріспін з клініки Menorca в Мадриді. Це низькокалорійний продукт, який дуже добре насичує, тож ідеально підходить як для дієт, так і як перекус упродовж дня. "Морква є чудовим джерелом клітковини, особливо пектину (водорозчинного полісахариду), що допомагає зменшити відчуття голоду та знижує поглинання холестерину й глюкози в кишківнику і таким чином знижує ризик розвитку діабету", — пояснює експертка. Крім того, у порівнянні з більшістю овочів, морква має дещо вищий вміст вуглеводів, однак завдяки великій кількості клітковини залишається дуже ситною.
Можливі застереження
Тим, хто має синдром подразненого кишківника або переживає проблеми з травленням, слід бути обережними з сирою морквою. Вона може провокувати здуття та газоутворення. У такому випадку краще вживати моркву у вареному вигляді, термічна обробка значно покращує її засвоєння.
Бета-каротин — суперінгредієнт для сяйва шкіри
Ключовий компонент моркви — бета-каротин, пігмент, що є попередником вітаміну А (ретинолу). "Він стимулює оновлення клітин шкіри та синтез колагену, а також підтримує здоров’я зору, зміцнює імунітет і діє як антиоксидант та знижує ризик розвитку дегенеративних хвороб, раку й судинних захворювань", — пояснює Кріспін.
Джерело важливих вітамінів
Морква також містить вітамін Е, що підсилює антиоксидантну дію бета-каротину, та вітамін B3 (ніацин), який покращує стан шкіри й нервової системи, а також допомагає клітинам ефективно виробляти енергію. Ще один важливий компонент — фолієва кислота (вітамін B9). Вона допомагає підтримувати нормальний рівень гомоцистеїну в крові (що знижує ризик серцево-судинних хвороб), сприяє здоровому кровотворенню та оптимальному засвоєнню заліза. А у перші тижні вагітності дефіцит фолієвої кислоти значно підвищує ризик розвитку вроджених вад нервової трубки, зокрема спинномозкових патологій.
Як правильно вживати моркву?
"Її можна їсти як сирою, так і вареною. Користь буде у будь-якому випадку", – зазначає Кріспін. Бета-каротин зберігається після термічної обробки, однак інші вітаміни, зокрема B3, можуть частково руйнуватись. Тому не варто надто довго варити моркву. Якщо ж обираєте сирий варіант, лікарка радить добре мити моркву, але не чистити її, а лише злегка зішкребти шкірку. Саме в ній міститься найбільше корисних речовин. Ще одна порада — їсти моркву одразу після очищення, адже вона швидко окиснюється, втрачаючи частину своїх поживних якостей.
Рецепт: морквяний крем-суп з корицею
Інгредієнти:
* Морква — 500 г
* Картопля — 250 г
* Шалот — 4 шт.
* Вершкове масло — 40 г
* Лавровий лист — 4 шт.
* Чебрець — 3 гілочки
* Мелена кориця — 1 ч.л.
* Сіль, перець — до смаку
* Вода — 1 л
Приготування:
- Помийте, почистіть і наріжте картоплю та 2 шалоти.
- Моркву помийте й просто зішкребіть шкірку, не чистячи повністю.
- Помістіть овочі в каструлю, додайте воду й варіть на слабкому вогні приблизно 30 хвилин.
- Додайте пучок лаврового листа і чебрецю.
- Коли овочі стануть м’якими, дістаньте трави, а суміш збийте блендером до кремової консистенції.
- Посоліть, поперчіть, додайте корицю.
- Два залишених шалоти дрібно наріжте.
- На пательні розтопіть 20 г масла, додайте шалот і злегка підсмажте.
- Додайте цукор і карамелізуйте шалот.
- Поверніть крем-суп на вогонь, додайте решту масла і добре перемішайте.
- Розлийте суп по тарілках. Подавайте теплим або холодним.
За матеріалами: Vogue.it