До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Телефон — не будильник: як спати міцніше?

Телефон — гаджет, без якого неможливо уявити своє життя. Проте синє світло, звуки повідомлень і страх, що ви перебуваєте занадто далеко — вагомі аргументи для перегляду своїх взаємин з коханим девайсом. Як повернення до стаціонарного будильника допоможе ментальному і фізичному здоров'ю, розповідаємо в матеріалі.

Photo: Courtesy of the Everett Collection

Більшість людей прокидаються саме так: від дратівливого звуку з мобільного телефону. Згідно з одним із опитувань, 83% власників мобільних телефонів в США використовують їх як будильник.

Реклама

І в цьому немає нічого надприродного: iPhone і Samsung стали заміною більшості побутових речей — ліхтарики, музичні плеєри, камери і банківські картки, до прикладу, відійшли на другий план — і, чесно кажучи, полегшили тим самим наше життя. Але хоча заміна телефоном будильника, можливо, спростила наш режим сну, вона не зробила якіснішим сам сон.

Різні дослідження підтверджують: синє світло, яке випромінюють екрани наших телефонів, погано впливає на рівень мелатоніну, гормону, що регулює цикл сну і неспання. Скролінг в телефоні перед сном також стимулює розумовий процес, утруднюючи засинання. Навіть коли телефон знаходиться на тумбочці, ми все ще можемо розпізнати миготіння, почути сигнал або відчути вібрацію від повідомлень. Налаштування "Не турбувати" частково допомагає, якщо ви не страждаєте від номофобії — страху залишитися без телефона.

Хоч ми й навчилися визначати час, та потребуємо пристосування, що допомагає прокидатися й використовувати час раціонально. Так, у 725 році н.е. буддійський монах і математик Чжан Сунь винайшов механічний годинник, який став першим будильником. Також люди покладалися на дзвін церковних дзвонів, а в XVI столітті з'явилися ліхтарні годинники, в яких використовувалася система "дзвінких гурб". За часів індустріальної Англії були навіть так звані "молотники" — їх наймали спеціально для того, щоб вони будили, стукаючи у вікно спеціальною палицею. У 1930-х роках широко використовувалися дешеві будильники, а починаючи з 2010-х, мобільні телефони впевнено замінили і годинник, і будильники

Але разом з тим, як ми вступаємо в нову еру — коли недоліки нових технологій настільки очевидні і доведені, що неможливо чинити опір фактам, — можливо, зараз саме час повернутися до механічних годинників. І, сподіваємося, спати ми теж станемо краще.

Текст: Elise Taylor
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.