До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому не слід захоплюватися алкоголем під час свят

Відмова від алкоголю однозначно корисна для здоров'я і дозволяє нашому тілу отримувати максимальний результат від кожного тренування. Під час свят згадуємо, що в усьому треба дотримуватися міри, а нутриціологиня Керолайн Вілсон розповідає, як алкоголь впливає на наші спортивні результати.

Photo: Pamela Hanson

Зневоднення

Якщо шкіра нагадує пустелю, ви розумієте — вчорашній мохіто був зайвим. "Алкоголь це сечогінний засіб, він виводить вологу з організму", — зауважує Вілсон, додаючи, що 90% симптомів похмілля є прямим наслідком зневоднення. Давно відомо, що вода відіграє ключову роль у підтриманні нашого організму в здоровому робочому стані. Але вона ще й допомагає регулювати температуру, а це може виявитися проблематичним під час занять спортом, якщо організм зневоднений.

Реклама

"Якщо у вашому організмі присутній алкоголь, то пульс буде частішати швидше і займатися спортом буде некомфортно. Ви також пітнітимете більше, ніж звикли, і це призведе до ще більшого зневоднення", — зазначає Вілсон. Якщо ви п'єте алкоголь, то спробуйте чергувати його зі склянкою води, це не зупинить зневоднення, але допоможе полегшити його.

М'язова втома

Судоми виникають через молочну кислоту, яка накопичується, коли ми вживаємо алкоголь — з цієї причини неприємні відчуття під час тренувань набагато імовірніші, якщо людина з похмілля. "Інші неминучі чинники — це м'язова втома і брак гормонів росту, життєво важливих як для набору м'язової маси, так і для її відновлення", — говорить Вілсон. "Якщо ви постійно вживаєте алкоголь, то час відновлення після тренування буде тривалим, а м'язи буде дуже складно наростити".

Стрибки цукру

"Алкоголь часто насичений цукром, і коли харчові продукти містять таке високе глікемічне навантаження, то після перетравлення вони швидко перетворюються на глюкозу", говорить Вілсон. Цей раптовий сплеск означає, що організм проходить через запальний процес, який може призвести до затримання води, здуття живота і стомлюваності, і ніщо з цього не сприяє легкому тренуванню. "Я рекомендую уникати вина, коктейлів і напоїв з сиропами, якщо ви плануєте займатися спортом у перші дні після вживання алкоголю вони сповнені цукру і дуже вплинуть на ваше тренування".

Повільний метаболізм

Через стрес, який алкоголь спричиняє у травної системи, шлунок і кишківник стають ледачими: "Разом з тим, як травна секреція знижується, швидкість, з якою організм засвоює основні поживні речовини, також знижується, що призводить до уповільнення метаболізму". Вілсон рекомендує вживати продукти з високим умістом поживних речовин (до прикладу, горіхи і темно-зелені овочі) перед алкоголем, щоб допомогти травній системі функціонувати найкращим чином — це допоможе обмежити вплив на обмін речовин.

Нездоровий апетит

Наступного дня після вживання алкоголю часто виникає бажання з'їсти що-небудь жирне, і звідси витікає відома у Великобританії національна любов до смаженого сніданку. "Алкоголь стимулює викид у мозок галаніну — хімічної речовини, через яку ми відчуваємо потяг до жирної їжі". Відчуття млявості і раціон, позбавлений поживних речовин, означають, що тіло не отримує потрібної енергії, і тренування даватиметься важко.

Текст: Hannah Coates

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.