Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь

Штоллен, імбирні пряники і ще три рецепти різдвяної випічки

06 січня 2019

Консультант з харчування Анастасія Голобородько ділиться п'ятьма перевіреними рецептами різдвяної випічки. Штоллен, імбирні пряники, які весело прикрашати з усією сім'єю, шоколадні маффіни, які вдаються завжди, різдвяний кекс і традиційний італійський гостинець – панфорте: свято наближається.

Getty
Штоллен з марципановим прошарком

Дрезденський штоллен – найзнаменитіша версія різдвяної випічки. Тісто завжди буде важким, завжди буде з труднощами сходити і підніматися. Штоллен – не здобна булка. Не повітряний, а навпаки – бархатисто-щільний, насичений дріжджовий кекс. Якщо ви вже готували, цього року давайте з доповненням: чорна смородина і марципан в складі.

Getty

500 г пшеничного борошна

100 г цукрової пудри

10 г сухих дріжджів

10 г солі

150 г несолоного вершкового масла, розм'якшеного

молоко 250 мл

щіпка мускатного горіха

щіпка меленої гвоздики

½ чайної ложки ванільного екстракту

2 краплі екстракту мигдалю

55 г рубленого мигдалю

200 г родзинок

100 г сушеної журавлини або смородини

125 г цукатів 

25 г додаткового вершкового масла, розтопленого

225 г марципану (солодкої мигдальної пасти)

Для подачі

25 г розтопленого вершкового масла

2 столові ложки цукрової пудри

Приготування

Борошно і цукор змішати у великій мисці. Додати дріжджі, сіль, розм'якшене масло, 250 мл теплого молока і перемішати. Замісити м'яке тісто. Перекласти на рясно посипану борошном робочу поверхню і вимішувати 6-7 хвилин або до тих пір, поки воно не стане гладким і податливим.

Змішати всі прянощі, цукати, сухофрукти і горіхи. Якщо за 12-72 години залити їх ромом – ще краще. Замісити тісто ззовні в центр, додати потроху в нього сухофрукти і спеції. Коли тісто буде однорідним, сформувати кулю, накрити плівкою і залишити, аби воно піднялось, на 1-2 години в теплому місці, поки не збільшиться вдвічі.

Розкачати тісто на злегка посипаній борошном робочій поверхні до прямокутника приблизно 45x35 см (або так, щоб коротка сторона тіста відповідала найдовшій стороні листа). Змастити розм'якшеним вершковим маслом.

Розкачати марципан приблизно до 35x15 см. Покласти зверху тіста. Згорнути тісто рулоном, щоб воно покрило марципан, і помістити на деко, застелене пергаментом. Накрити кришкою або плівкою ще раз і дати піднятися, поки не збільшиться майже вдвічі.

Розігріти духовку до 190оС (режим з вентилятором 170оС). Коли тісто підніметься, випікати протягом години. Вийняти, дати трохи охолонути. Можна загорнути у фольгу і зберігати до тижня, а можна відразу змастити розтопленим маслом, постійно посипаючи цукровою пудрою. Так формується щільна біла корочка на штолленах. Подавати холодним.

Імбирні пряники

Цей рецепт я якось писала у своєму блозі. І через багато років повторю: так він хороший. Можна підключати до приготування дітей. Разом замісити тісто, вирізати з нього фігурки, а потім додати кольору фарбами або харчовими золотою, червоною і білою помадками.

Getty

1 склянка цукру

2 столових ложки гарячої води

2 чайних ложки яблучного оцту

2 яйця

2 чайних ложки розпушувача або амонію

5 склянок борошна

200 г вершкового масла

1 чайна ложка меленого імбиру

1 склянку меду або патоки

0,5 чайної ложки свіжомеленого чорного перцю

1 чайна ложка солі

0,5 чайної ложки меленої гвоздики

Для глазурі

1 яєчний білок

180 г цукрової пудри 

сік 0,5 лимона

Приготування

Змішати борошно, соду або пекарський порошок, сіль і спеції. Вершкове масло попередньо дістати з холодильника, щоб воно розм'якло. У великій мисці розтерти масло з цукром до однорідної кремової маси. У суміш додати мед і яйця. Ретельно вимісити. Додати воду і оцет, добре перемішати і в цю масу додати суху суміш борошна і прянощів. Замісити тісто. Розділити на 4 частини, кожну загорнути в харчову плівку і залишити в холодильнику на 1-2 години.

Духовку розігріти до 180°С. Тісто розкачати на дошці до пластини товщиною до 1 сантиметра. Вирізати фігурки і викласти їх на деко, попередньо застелене пергаментним папером. Випікати 15-20 хвилин.

Білок для глазурі трохи збити в мисці, змішати з цукровою пудрою і соком лимона. Добре збити до однорідності. Розділити на кілька частин і змішати кожну з невеликою кількістю харчового барвника. Пензликом розфарбувати гаряче печиво.

Панфорте

Існує тільки одна рецептура панфорте, у якій є IGT (Indicazione Geografica Tipica) – сувора рецептура і захист географічного найменування, панфорте ді Сієна. Все інше – варіації: більше чи менше какао, цукатів, дині, прянощів, перцю. Всі приправи можна регулювати на свій смак.

Getty

120 г в'яленої дині

80 г апельсинових цукатів або шматочків, змочених у меді

кілька штук в'яленого інжиру

100 г мигдалю

100 г очищених фісташок

200 г фундука

180 г муки

200 г меду

100 г цукру

80 г муки

кукурудзяний або картопляний крохмаль

коріандр

кориця

запашний перець

чорний перець мелений

гвоздичний перець

сіль

Приготування

Інгредієнти розраховані на два великих панфорте. Прянощів беремо з розрахунку не менше 1 ч.л. кожного (в молотому вигляді); перців можна більше. Цукор і мед розтопити без води (можна додати до 2 ст.л., якщо виходить занадто густа маса), поки не з'являться бульбашки, і дати покипіти 2-3 хвилини. Всі горіхи і цукати змішати і посипати борошном. Всі прянощі і трохи солі змішати і ¾ додати в тісто, залити горіхову суміш. Форму для випічки (кераміка, силікон) присипати крохмалем. Викласти змоченими у воді руками солодке тісто і випікати при 150°С  близько 30-45 хвилин. Середня товщина шару – 2 см. Зачекати, поки панфорте вистигне і посипати цукровою пудрою. Зберігати можна до місяця.

Миттєві шоколадні маффіни

Рецепт для тих, у кого витримка тіста, замочування сухофруктів, робота з дріжджами і вистоюванням тіста – не в пошані: не вдається або не хочеться. Найпростіший рецепт, на який потрібно 20 хвилин, включно з випіканням. Працює у всіх.

Getty

150 г борошна 

5-6 ст.л. какао найкращої якості

1,5 ч.л. розпушувача

4 ст.л. цукру

220 мл молока

Приготування

Розігріти духовку до 200°С. Змішати всі сухі інгредієнти в послідовності, зазначеній у списку. Потім ретельно перемішати з молоком. Можна додати кедрові горіхи, чайну ложку сухого молока (це посилить вершковий смак) або цукати, але й чистий варіант хороший сам по собі.

Випікати 15 хвилин у змазаних маслом силіконових формах і відразу подавати. Любителі фондан випікають 10 хвилин і отримують chocolate lava cake – густий, гарячий, рідкий шоколад всередині. Особливо смачно, якщо всередину заховати шматочок кулінарного шоколаду. Завжди хороша ідея подавати з арахісовою або мигдальною пастою.

Різдвяний кекс

Не чекали, але спонтанно нагрянули гості? Знайома ситуація у святкові дні. На цей випадок вдома завжди добре тримати мікс сухофруктів, заздалегідь вимочений в ромі, джині або коньяку. А також яйця і борошно – базове для випічки. Англійські кекси у Різдво – класика і традиції. Готувати спеціально з нагоди або спонтанно – вирішувати вам.

Getty

400 г чорних родзинок і міксу улюблених сухофруктів 

250 мл чаю з бергамотом

200 г цукру

75 мл віскі, бренді, рому або коньяка

225 г муки

2 ч.л. пекарського порошку

сіль

1/2 ч.л. мускатного горіха

1/2 ч.л. духмяного перцю  (4-5 горошин, размолоти)

2 яйця

цедра 1 лимона

Приготування

Заварити дуже міцний чай з бергамотом. Дати охолонути. У мисці змішати родзинки з сухофруктами, додати цукор, міцний алкоголь і чай. Нехай постоїть мінімум 2-3 години, можна залишити на ніч. Чорні родзинки, білі родзинки, інжир, журавлина – на ваш смак. Такий мікс в алкоголі зберігається рік, можна робити подвійну порцію.

Борошно змішати з розпушувачем, сіллю, натерти мускатний горіх, розмолоти запашний перець, додати до борошна з цедрою одного лимона. Збити яйця, все змішати до густого тіста.

Розігріти духовку до 160°С. Тісто вилити у форму для запікання. Пекти годину. Дати трохи охолонути. У різдвяному виконанні кекс покривають білою глазур'ю.

здорове харчування · Новый Год · рецепт · Новий рік 2019 ·

Ще в розділі Ресторани

Популярне