До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 новорічних коктейлів на основі шампанського

Шампанське – це завжди свято. Воно дарує задоволення не тільки в чистому вигляді, але й робить розкішним будь-який коктейль. Шеф-бармен Biancoro, Ірина Машихіна, вважає, що пити коктейлі з шампанським – вищий пілотаж: "Я б сказала, якщо люди п'ють ці напої – це щасливі люди. Я просто зніму капелюха перед ними: у цих людей відмінний смак і вони люблять потішити себе" . Перед тим, як додавати шампанське в коктейлі, його слід правильно охолодити. Рекомендована температура – 10-12 градусів.

Classic Cocktail Champagne

Рекомендована кількість інгредієнтів​:

1 кубик цукру

5-10 мл біттера

100-150 мл шампанського

Приготування

Додати в келих кубик коричневого цукру й просочити його біттером (можна використовувати будь-який біттер, але рекомендовано вибрати концентровану трав'яну настоянку Angostura bitter). Потім – довершити келих шампанським.

Історична довідка й культура споживання

Це дуже стара коктейльна рецептура, згадка якої датована 1862 роком. Але з'явилася вона раніше – приблизно в кінці XVIII – початку XIX століття. Звичайно, називався Classic Cocktail Champagne по-іншому: як правило, всі автентичні коктейлі, які ми зустрічаємо сьогодні, мають у назві Classic. Цей коктейль – справжнісінька класика, як жакет Chanel. Класичний коктейль з шампанським можна зустріти в усіх правильних старих готелях.

Комусь Classic Cocktail Champagne видасться примітивним, але вся суть у бокалі – високому, тонкому, на довгій ніжці. Існує дві версії цього коктейлю. На відміну від США, в Європі до нього додають ще й коньяк. Унікальність Classic Cocktail Champagne – в "інтимно-гурманському" ефекті, який він виробляє. Особливо це відчувається в європейській версії. Цукор, біттер й коньяк в прохолодному напої – зігрівають. Тому коктейль доречний в холодну пору й на морозній вулиці.

Ще одна унікальність коктейлю – у грі бульбашок. Вона так само цікава й естетична, як і потріскування полін в каміні: розчиняючись, цукор під впливом шампанського запускає феєрверк з бульбашок.

Mimosa

Рекомендована кількість інгредієнтів​:

50 мл апельсинового фрешу

100-150 мл шампанського

10-15 мл лікеру Grand Marnier

Приготування

Апельсиновий фреш з'єднати з шампанським і додати кілька крапель лікеру Grand Marnier (апельсиновий лікер на основі коньяку). Для прикраси використовувати малину чи будь-яку іншу сезонну ягоду (можна і без прикрас). За бажанням малину можна припорошити золотою пудрою. Вдається ошатний і в якомусь сенсі корисний коктейль, що "розправляє крила".

Історична довідка й культура споживання

У Mimosa немає потужних історичних посилань. Це один із символів розкішного красивого життя і хіт гарних шанованих класичних коктейль-барів. Це glam, luxury – те, що особливо любить на пізній сніданок, бранч, – публіка Лазурного узбережжя – в Каннах, Ніцці, Монте-Карло. З нього починають красиво проводити день. Як правило, після 11 години натовп прокидається після всіх вечірок і замовляє його на сніданок. Картина має приблизно такий вигляд: сонце піднімається, з моря дме легкий бриз, панство сидить в шезлонгах і ніжиться під м'якими променями сонця.

Це відмінний варіант для зустрічі першого січня – досить пляшки шампанського і апельсинів для фрешу. Якщо не використовувати лікер Grand Marnier, рецепт буде називатися не Mimosa, а Buck's Fizz. Це один з найстаріших і найвідоміших коктейлів, який подавали в лондонському джентльмен-клубі Buck's Club. Fizz – це категорія коктейлів з бульбашками.

Lush Champagne

Рекомендована кількість інгредієнтів:

20-30 мл лікеру з бузини St-Germain

100-150 мл шампанського

Приготування

Напій готують за принципом Kir Royal, тільки замість смородинового лікеру потрібно використовувати лікер з бузини. До лікеру долити біле шампанське брют.

Історична довідка й культура споживання​

"Цей коктейль я зустріла, коли була запрошена як гість-бармен на один з розкішних круїзів Crystal Cruises. Це дуже камерна сімейна круїзна компанія – всього два лайнери, – розповідає Ірина Машихіна. – На одному з кораблів, Crystal Serenity, готують цей котейль, де я і підгледіла рецептуру".

Champagne Pick-me-Up

Рекомендована кількість інгредієнтів​:

30 мл коньяку

40-45 мл апельсинового фрешу

10 мл гренадину

100 мл шампанського

Декілька сезонних ягід

Приготування

У шейкері струсити з льодом інгредієнти: коньяк, апельсиновий фреш і гренадин (за бажанням можна додати сезонні ягоди). Отриману суміш перелити в заздалегідь охолоджений коктейльний келих, схожий на креманку. Завершити шампанським, прикрасити сезонними ягодами і неодмінно парасолькою.

Історична довідка й культура споживання

Рецептура знайдена 1936 року в паризькому Ritz Bar і записана в рецептурній книзі Дейла ДеГроффа The Essential Coctail. Культура споживання цього коктейлю полягає в тому, щоби підбадьорити і додати сил перед бурхливим вечором або під час нього. Ірина Машихіна наполегливо рекомендує прикрашати коктейль парасолькою. Ідея запозичена з мелодраматичної комедії П'єра Сальвадорі "Фатальна красуня" (2006 року), в якій багатогранний Pick-me-Up іронічно обіграний за сценарієм і цілком може дати фільму свою назву. Ірен (Одрі Тоту) – професійна спокусниця багатих чоловіків. Після невдалого вечора їй доводиться святкувати день народження на самоті і вона приходить до порожнього бару готелю, де знайомиться з заснулим там барменом Жаном (Гад Ельмалех), якого помилково приймає його за багатія. Жан підіграє їй і, щоб надати ситуації потрібний градус, називає себе фахівцем з коктейлів і йде до бару. Ірен просить коктейль, який веселить, але, при цьому, елегантно п'янить, і бармен пропонує Pick-me-Up. Ірен випиває один, вставляє коктейльну парасольку у свою високу зачіску і, постукуючими пальцями по краю столу, просить: "По-вто-рити!". Через якийсь час у неї на голові уже п'ять парасольок, а коктейль Pick-me-Up, який допомагає підняти настрій Ірен і спокусити її Жана, стає прологом до веселої історії французького флірту. Сама ж назва Pick-me-Up в різних контекстах варіюється від тонізуючих напоїв і засобів, які "допомагають подолати втому" до значень "надихнути", "підняти настрій" і власне "спокусити".

Постер к фильму "Роковая красотка" 2006Постер до фільму "Фатальна красуня" 2006
Ritz Cocktail

Рекомендована кількість інгредієнтів:

30 мл коньяку

20 мл куантро

15 мл лікеру Maraschino

20 мл лимонного фрешу

100 мл рожевого шампанського

Приготування

Усі складові збити в шейкері, перелити в келих і завершити шампанським. Фінальний штрих – пропалювання ефірного масла апельсина (флейм). Це ароматизує коктейль і підсилює його смак.

Історична довідка і культура споживання

Це стара рецептура, але в редакції Дейла ДеГроффа. Дуже красивий коктейль і такий, що ефектно виконувати завдяки пропалюванню естеру і яскравому спалаху вогню.

"Все, що стосується класики, я не вигадую велосипед, я довіряю своїм наставникам", – розповідає Машихіна. Дейл ДеГрофф – вчитель Ірини і легендарний бармен. Це людина, яка стандартизувала Cosmopolitan і готувала його Мадонні і Сарі Джесіці-Паркер: вони ж і принесли світову популярність цьому напою. Сам же коктейль приготований в культовому барі Rainbow Room, розташованому на 65 поверсі "Рокфеллер-центру". У 80-х це було популярне місце серед заможної, богемної і знаменитої публіки Нью-Йорка: сюди навідувалася незліченна кількість знаменитостей й, зокрема, сам Френк Сінатра. За розповідями ДеГроффа, в барі частенько з'являвся молодий і тоді ще не відомий актор Джордж Клуні, якого завсідники знали як племінника легендарної співачки і актриси Розмарі Клуні, з якою тісно асоціюється американський кінематограф середини ХХ століття. У той час вона була резидентом Rainbow Room, раніше прославленого завдяки багатьом своїм синглів, серед яких композиція Mambo Italiano. Ще одна її легендарна композиція – White Christmas: вона стала однією з найкращих різдвяних пісень усіх часів після виходу 1954 року культового мюзиклу White Christmas.

Реклама

Читайте також:

Як приготувати модний коктейль Апероль Шпріц

Горячая осень: 7 коктейлей с водкой

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.