До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Добрий приклад: як Джіджі Хадід відстоює приватність своєї доньки

Минулого тижня модель і молода мати Джіджі Хадід звернулася до папараці, преси і фанатів з проханням захищати конфіденційність її доньки. Що ще нам, як батькам, слід робити для захисту своїх дітей? Відповідь знайшла авторка Vogue Тіш Вейнсток.

Photo: Christian Vierig / Getty Images

У мого дворічного сина є Instagram-акаунт, за який відповідаємо ми разом з моїм партнером. У ньому ми публікуємо незручні світлини сина, де він уперше здригається від холоду морозива, або відео, де він дивно одягнений, і, можливо, ці публікації будуть обурювати його в майбутньому.

Реклама

Те, що починалося як кумедний спосіб поділитися світлинами нашого сина з друзями і сім'єю, тепер стало важливим щоденником його раннього життя, — способом згадати дорогоцінні моменти, які, я знаю, що ніколи не роздрукую зі свого телефону. І це попри те, що я маю простий у користуванні принтер і фотоальбом з вигравіруваним іменем сина на обкладинці. Тому що, якщо чесно, у кого взагалі є на це час? Проте, як ми часто жартуємо з партнером, це буде однією з тих речей, яку наш син захоче обговорити на сімейній терапії. Але якщо серйозно, що він подумає, коли зрозуміє, що сотні світлин і відео з ним опубліковані в Інтернеті без його дозволу? Без єдиного фільтра! Що подумає будь-яка дитина?

Право на приватність

Згідно з недавнім британським дослідженням, до 13 років у більшості дітей є близько 1300 світлин і відео з ними ж, якими батьки діляться в соціальних мережах без їхнього дозволу. А ще, звісно ж, є діти громадських діячів і публічних людей, чиї зображення в Інтернеті розміщують не лише їхні батьки, а й угруповання фанатів та жовта преса. В хоча б якось контрольованому середовищі публічне розміщення таких зображень контролюється, проте, потрапляючи в Інтернет, подібні світлини можуть стати вірусними. Про це і завела відкриту розмову модель і молода мати Джіджі Хадід у Твіттері.

"Папараці, преса і улюблені фанати: вам відомо, що ми ніколи навмисно не ділилися обличчям нашої доньки в соціальних мережах", — написала вона. "Ми хочемо, щоб вона могла вибирати, як вона хоче, щоб її бачив світ, коли вона виросте, щоб вона могла жити якомога звичайнішим життям дитини, не переймаючись публічним іміджем, який вона не вибирала. І коли ми візьмемо нашу доньку, щоб досліджувати Нью-Йорк і увесь світ, будь ласка, видаліть її обличчя зі світлин, якщо раптом вона потрапить у кадр. Це дуже важливо для нас".

Хадід піднімає важливе питання: якою мірою подібні дії порушують приватність наших дітей? У випадку з Хадід, вона не лише хоче захистити їхню з Зейном Маліком доньку Хай від потенційно травмуючого нападу папараці, але і від суду громадської думки. Від сталкерів, які можуть легко її ідентифікувати і нашкодити. Від тиску популярності в ранньому віці, яка, якщо ви звертали увагу на тривожні новини про Брітні Спірс, може мати руйнівні наслідки.

У чому небезпека?

Але є й інший ризик, який стосується не лише дітей знаменитостей. Основна проблема з відкритим розміщенням фото неповнолітніх (якщо вдатися до юридичної мови) в тому, що ніколи не відомо, де вони можуть з'явитися, тому зрештою їх неможливо відстежити і видалити. Це, своєю чергою, може стати ризиком стикання вашої дитини (або дітей) з шахрайством, крадіжкою особистості або навіть жорстоким поводженням.

Зі слів Деніела Маркусона, експерта в галузі цифрової безпеки NordVPN: "Дослідження показують, що до 2030 року більшість випадків шахрайства з використанням особистих даних буде пов'язано якраз зі світлинами дітей в соціальних мережах, адже багато батьків діляться конфіденційною інформацією (до прикладу, вказують повне ім'я дітей, дату народження і локації) в підписах до світлин. До того ж, під час ізоляції кількість повідомлень про жорстоке поводження з дітьми на світлинах збільшилася на 50%", — говорить він. "Це можна пояснити збільшенням часу, який діти і дорослі проводять в Інтернеті, і саме тому нам слід приділяти особливу увагу безпеці розміщення світлин наших дітей у соціальних мережах", — пояснює Маркусон.

Власне, в таких країнах, як Німеччина і Франція, на державному рівні ухвалили, що у дітей має бути право володіти зображеннями з собою, щоб ніхто не міг публікувати без їхнього дозволу, а батьки, в іншому випадку, можуть бути притягнені до юридичної відповідальності. Але чи вірний це шлях?

За часів соціальної дистанції, коли друзі, сім'я і родичі не мають змоги бачити своїх молодших членів родини в реальному житті, обмін світлинами з дітьми став рятівним колом для багатьох. Відмова від цього стала б величезним обмеженням. Але як тоді ми можемо захистити приватність наших дітей, зберігши при цьому можливість ділитися дорогоцінними спогадами з близькими людьми?

Зі слів Маркусона, насамперед слід змінити налаштування профілю в соціальних мережах, вибравши приватний статус акаунта і попросити друзів зробити те ж саме, або взагалі утриматися від публікацій. Також слід відключити метадані і геотеги на своїх світлинах і публікаціях, щоб ніхто не міг визначити місцезнаходження вашої дитини. Це здається очевидним, але я часто, не замислюючись, публікувала світлини зі своїм сином в Instagram.

Інше правило — ніколи не вказувати повні імена дітей, дати народження або назви шкіл, які вони відвідують — або використовуйте псевдоніми, або придумуйте креативні підписи. І жодних оголених або напіводягнених фото, що, на жаль, виключає наявність милих світлин у ванній або веселих миттєвостей на пляжі. Якщо потрібно, використовуйте емодзі. А ще краще — просто роздрукуйте світлину і вставте в альбом.

Текст: Tish Weinstock

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.