До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 способів практикувати подяку (і навіщо це робити щодня)

Практика подяки — зручний спосіб підтримувати свій ментальний стан і радіти справжній миті. Якщо ви ставитеся до цього ритуалу скептично, обов’язково прочитайте текст нижче. Обіцяємо, ви не пошкодуєте.

Photo: Erika Layne Photography / @erikalaynephoto

Через постійні заклики в соціальних мережах бути вдячними й цінувати мить, згадка "практики подяки" у звичайному житті дістала наліт банальності. Однак рефлексія на тему сприятливих подій у житті все ж корисна: одне дослідження засвідчило, що тритижневе ведення щоденника подяки поліпшило психічне здоров’я учасників експерименту. Письменниця Алекс Елле спрямувала свій талант на практику подяки: щодня вона ділиться позитивними афірмаціями у своїй розсилці Gratitude Daily, а також детально розповідає про користь цієї практики у своїй книзі After the Rain.

Реклама

Навіть Елле визнає, що впродовж року пандемії іноді було важко підтримувати почуття подяки. "Я ставила себе на останнє місце, тому що на мені була сім’я і багато інших турбот. Я не практикувала того, що проповідувала онлайн, і в підсумку мій психічний стан постраждав", — розповідає вона. "Мені потрібно було знайти ту практику, яка дала б мені змогу повернутися до попереднього стану й бути присутньою в теперішній миті". У цьому їй допомогло ведення щоденника подяки.

"Я хочу, щоб люди були самими собою", — каже вона про свої надії на тих, хто налаштувався практикувати подяку. "Не потрібно бути письменником, щоб захопитися цією практикою. Все, що вам потрібно, це бути готовими вислухати й пізнати себе. Моя головний порада — дозвольте собі припускатися помилок і не ставтеся до себе надто серйозно, тому що немає правильного чи неправильного способу виявити себе". Елле ділиться з Vogue кількома способами, за допомогою яких ми всі можемо додати трохи подяки в наше життя, щоб домогтися позитивнішого мислення.

Photo: Courtesy of Ritual
Ведіть щоденник

"Це перше, що я пропоную зробити тим, хто хоче почати практикувати подяку. Спершу складіть список того, за що ви вдячні", — каже вона й додає, що ви можете повісити цей список на стіні (або в будь-якому іншому місці), щоб до вас приєдналися ті, з ким ви живете, або збережіть його особисто для себе".

Практикуйте усвідомлене дихання

"Я справді захопилася дихальними практиками", — розповідає Елле, яка також проходить відповідний навчальний курс. "Це просто ще одне нагадування про те, що навіть коли у нас нічого немає, у нас завжди є наше дихання. Дихальні практики були для мене порятунком під час локдауну. Ви можете просто встановити таймер на телефоні на п’ять хвилин і щодня надавати час усвідомленому диханню".

Насолоджуйтеся своєю б’юті-рутиною усвідомлено

"Нині я жартома називаю себе косметологом, тому що за останній рік стала гуру в питаннях догляду за шкірою", — каже вона. "Я знаю, це звучить кумедно, але саме так я знайшла причину для радості в ці складні часи. До того ж мені, як матері трьох дітей, іноді просто бракує часу на догляд за шкірою. Тому дуже важливим для мене виявилося доглядати за своєю шкірою без поспіху, так само як і відчувати подяку в ці миті. Особливо цього року, коли ми рідко чим могли себе потішити".

Малюйте

"Я почала малювати під час пандемії. Я не художниця, але мені подобається це робити. Для мене це спосіб відчути зв’язок зі своєю внутрішньою дитиною і бути вдячною за відсутність обмежень — це дуже важливо для того, хто виріс серед безлічі правил і зі страхом мислити по-іншому. Малювати, не замислюючись про результат, це все одно що дозволити собі пограти, — і я відчуваю величезну подяку за це".

Знайдіть причину для подяки в уже улюблених заняттях

"Я намагалася змусити свою старшу дочку вести щоденник подяки, але недавно вона сказала мені, що не любить заняття, пов’язані з писанням. Зате вона любить малювати. І ми прекрасно на цьому зійшлися. Важливо дати собі свободу й час, щоб зрозуміти, що вам до душі, а що ні. У кожного свій унікальний життєвий шлях, і це нормально. Практики подяки дуже різноманітні й постійно змінюються. Зрештою, вони стають частиною життя, щоденним ритуалом. І я думаю, що нині, коли світ знову починає відкриватися, люди як ніколи шукають стабільності. Важливо й далі щось робити для себе навіть в умовах нових правил життя після пандемії".

Текст: Akili King

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.