До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як це пережити: 8 способів упоратися з неприємними емоціями

Давайте подивимося на деякі способи, які допоможуть поліпшити емоційну стійкість. Вони допоможуть стати сильнішими, гнучкішими і витривалішими, надавши можливість більше переживати співчуття, радості і добра. Ці 8 інструментів Лілі Сілвертон, журналістка, подкастер і селф-коуч, рекомендує своїм клієнтам для боротьби з емоційним вигоранням. Сподіваємося, вони допоможуть і вам.

Photo: Getty Images
Будьте чесними з собою в тому, що ви відчуваєте

Попри спокусу ігнорувати важкі або хворобливі емоції, не варто забувати, що це лише стане спусковим гачком для їхнього розвитку. Якщо ви відчуваєте занепокоєння, смуток, самотність, збентеження або щось подібне, передусім усвідомте, що ви в жодному разі не самотні. Зізнайтеся в цих почуттях собі і своїм близьким і дайте собі можливість прожити їх, щоб звільнитися від їхнього тиску. Якщо це допомагає — кричіть, плачте, бийте подушку — робіть те, що вам потрібно, щоб виплеснути емоції.

Реклама
Виділіть час для тривоги

Занепокоєння — цілком собі природний і зрозумілий процес, проте постійна тривожність шкодить психічному здоров'ю. Виберіть час упродовж дня, коли ви можете нічого не робити, і присвятіть 10-20 хвилин тривозі, неспокою і стресу. Коли наступного разу у вас виникнуть тривожні думки, скажіть їм: "Ні, ні, не зараз. Я повернуся до вас пізніше".

Практикуйте усвідомлене спостереження

Поряд з тим, як ми не хочемо ігнорувати наші болючі думки і почуття, ми також не хочемо, щоб вони нас поглинули. Щоб допомогти собі впоратися з емоціями, спробуйте усвідомленість. На кілька хвилин повністю усвідомте свої негативні думки і почуття, поспостерігайте за ними з боку. Часто просте визнання існуючих емоцій, без осуду і порад, знижує силу їхнього впливу.

Не ототожнюйте себе з причиною ваших страждань

Чим більше ви асоціюєте себе зі своїми переживаннями, тим складніше їх позбутися. Тому, якщо ви почуваєтеся депресивно чи тривожно, нагадайте собі, що це не робить вас тривожною чи пригніченою людиною — це лише означає, що так ви почуваєтеся цієї миті. Все швидко змінюється, і ви — набагато більше, ніж сума переживань у вашій голові просто зараз.

Робіть зарядку

Доведено, що фізична активність завжди допомагає поліпшити настрій — як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Якщо ви погано почуваєтеся і вам складно що-небудь робити, заведіть звичку регулярно рухатися, коли у вас усе добре. А потім постійно нагадуйте собі про силу ендорфінів, коли ви в печалі. Неважливо, яку активність ви виберете — прогулянки, танці, бокс, розтяжку — просто робіть те, що підходить саме вам.

Відпочивайте і відновлюйтеся

Психічне здоров'я значною мірою підтримується за допомогою відпочинку, коли нервова система перебуває в стані спокою. Очевидно, що сон — це добре, але недоречно рекомендувати людям, які мають проблеми зі сном, просто виспатися. Замість цього знайдіть час для активного відпочинку — прийміть ванну, почитайте книгу (вимкнувши телефон), зберіть пазл або спробуйте практику глибокого дихання чи інь-йогу.

Вивчайте щось надихаюче

Додайте в своє життя надихаючі книги, статті та подкасти, адже вони допомагають запрограмувати мозок на пошук позитивного. Я настійливо рекомендую книгу "Формула щастя" Мо Гавдат і "Вибір" Едіт Егер.

Обмежте використання соціальних мереж

Це очевидно і необхідно. Порівняння себе з іншими краде відчуття радості. І чим більше ви порівнюєте себе, тим слабшим стає ментальний імунітет. Тому приберіть соціальні мережі і займіться чимось іншим просто зараз.

Ще кілька простих порад
  • Радуйте себе їжею, яка змушує вас почуватися добре (наприклад, овочами і тістечками).
  • Підтримуйте добрі стосунки з родиною і друзями; спрямовуйте менше зусиль стосовно тих, хто вас не підтримує і не робить вас щасливими.
  • Будьте частиною спільноти. Дослідження показують, що у людей, які регулярно займаються волонтерством, вищий рівень щастя (і психічного імунітету), ніж у звичайного населення.

І найголовніше: коли життя йде шкереберть і вам узагалі нічого не вдається зробити з цього списку — будьте добрими до себе. Самоспівчуття підтримує емоційний стан найкраще.

Текст: Lily Silverton

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.