До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що відомо про новий фільм бондіани "Не час помирати"

Bond is back. Нарешті стало відомо, що новий фільм про Джеймса Бонда "Не час помирати" вийде в прокат 30 вересня — після півтора року сподівань. У цьому матеріалі ми зібрали все найцікавіше про картину — читаємо й готуємося до прем’єри.

"Не час помирати"
Сюжет

"Не час помирати" — 25-ий ювілейний фільм із серії фільмів про Джеймса Бонда, а також п’ята й остання частина бондіани для актора Деніела Крейга, контракт якого закінчився ще торік. Працювати над стрічкою почали 2016 року, і ось, за п’ять довгих років, фільм нарешті виходить у прокат. За сюжетом, Джеймс Бонд залишає службу й розкошує на Ямайці. У нього все прекрасно, і він не збирається повертатися в Мі-6. Але коли старий друг просить його допомогти в пошуках зниклого вченого, Бонд не може стриматися — і пускається берега. До того ж пошуки вченого приводять Бонда до таємничого лиходія, який заволодів новітніми технологіями й хоче захопити світ.

Реклама
Акторський склад

Трохи більш як рік тому Інтернет сколихнули чутки про те, що в новому фільмі Бонда зіграє жінка. Це правда: поки герой Крейга насолоджується відпочинком, статус агента 007 в Мі-6 отримує дівчина, агентка Номі. Коли Бонду доводиться повернутися в Мі-6, вони спершу не можуть поладнати, але потім стануть напарниками й не раз врятують життя одне одного. Роль агентки Номі грає британська актриса Лашана Лінч.

"Світ не стоїть на місці, командире Бонде", — каже її героїня Номі, коли Джеймс Деніела Крейга повертається й виявляє, що його замінила — о жах — жінка. Вже завдяки цій сцені стає ясно, що цього року на нас чекає набагато сучасніший фільм про Бонда, ніж ми звикли.

Лашана Лінч у фільмі "Не час помирати"

До ролі дівчини Бонда повернеться Леа Сейду. Також у стрічці з’являться Бен Вішоу, Наомі Гарріс, Джеффрі Райт і Рейф Файнс. Ну а найцікавіше ось що: одну з ключових ролей у фільмі зіграє Рамі Малек, відомий за роллю Фредді Мерк’юрі в байопіку "Богемська рапсодія". Малекові дісталася роль лиходія, який має загадковий зв’язок з минулим Бонда. Що ж, судячи з трейлера, акторові з його талантом перевтілення вдалося буквально вжитися в образ таємничого й страшного лиходія.

Рамі Малек у фільмі "Не час помирати"
Режисер

Все складно — так у двох словах можна описати ситуацію з позицією режисера "Не час помирати". Працювати над стрічкою почали ще 2016-го, і тоді продюсери пропонували Сему Мендесу, режисерові супергітових частин бондіани "007 Координати „Скайфолл"" і "007 Спектр", продовжити роботу над франшизою. Він відмовився — і після на цю роль розглядали і Крістофера Нолана, і Дені Вільнева. Перший відмовився, другий саме знімав "Дюну", і в підсумку режисером проєкту став Денні Бойл, відомий за фільмами "На голці" і "Мільйонер з нетрів". Але у 2018 році Бойл вибув з проєкту — за чутками, через розбіжності з Деніелом Крейгом.

Кері Фукунага й Рамі Малек

Отже, у режисерському кріслі опинився Кері Фукунага, якого пам’ятають за першим сезоном "Справжнього детектива" і серіалом "Маніяк". Кері Фукунага — прекрасний вибір на роль режисера нової бондіани. Він ніколи не знімав блокбастерів, тому його ім’я не затерте пресою, водночас він має 20-річний досвід робіт у розумному, захопливому кіно й очевидний успіх на телебаченні. Продюсери впевнені, що йому вдасться надати свіжого подиху франшизі. "Для мене як письменника й режисера було важливо заново відкрити для себе Бонда. Де він тепер? Ким він став після п’яти років на пенсії? — розповідає режисер Кері Фукунага. — Я думаю, нині Джеймс Бонд як поранена тварина, що бореться зі стереотипом навколо образу 007. Світ змінився, правила вже не ті, що були раніше, і Бонду потрібно адаптуватися до нового часу".

Знімання
"Не час помирати"

Як завжди, під час своїх пригод Бонд подорожує світом, легко пересуваючись по країнах і континентах. Знімали стрічку в Італії, на Ямайці, в Норвегії й у Великій Британії — на суші, у повітрі й на морі. Найскладніші знімання були взимку в Норвегії — безпосередньо на замерзлому озері, а найтравматичніші — на Ямайці, де під час стрибка Деніел Крейг травмував щиколотку й переніс операцію.

Феміністичний підтекст
"Не час помирати"

Мабуть, найважливіше, що потрібно знати про фільм "Не час помирати" — це те, що вперше за час існування бондіани в картині з’явиться феміністичний підтекст. З’явився він завдяки авторці сценарію, актрисі й режисерці Фібі Воллер-Брідж — тій самій, що здобула "Еммі" за серіали "Погань" і "Вбиваючи Єву". Освіжити сценарій бондіани Фібі покликав особисто Деніел Крейг. Водночас сама Фібі каже, що її запросили не тому, що вона феміністка, а тому, що професіоналка. Її завданням було зробити сценарій правдоподібнішим, а діалоги — живими й адекватними часу.

Крім того, сама Фібі зауважує, що не поділяє критики феміністок на адресу Бонда, який славиться своєю консервативністю й сексизмом, і через це не раз ставав об’єктом критики феміністичного суспільства. "Я думаю, змінюватися потрібно не Бонду, а самій бондіані — вона має стати сучаснішою, — каже Фібі. — Що стосується Бонда, то мені здається, йому потрібно стати не так феміністом, як гнучким персонажем, який може дозволити собі слабкість бути схожим на живу людину, а не на пам’ятник". Що ж, те, про що говорить Воллер-Брідж, і є справжнісінька феміністична повість — у самому правильному розумінні цих слів: дозвольте людям бути будь-якими.

Фільм "Не час помирати" вийде в український прокат 30 вересня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.