До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найкращі екранізації творів Френсіса Скотта Фіцджеральда

З часу публікації 1920 року першого роману Френсіса Скотта Фіцджеральда "По той бік раю" його життя і кар'єру ретельно відстежували, вивчали і аналізували в незліченних критичних есеях, статтях і біографіях. Але Голлівуд був одержимий не лише його прозою, а й самим письменником.

Френсіс Скотт Фіцджеральд

Перші екранізації творів письменника почали з'являтися ще в бурхливі двадцяті роки, хоча більшість із них не були шедеврами і не претендували залишити слід в історії кінематографу. Згодом індустрія почала випускати справжні витвори мистецтва, яким вдавалося не лише передати всю суть робіт автора, а й чудово зобразити епоху, про яку писав американець. Найкращі з них згадуємо в день народження письменника.

Реклама

"Ніч лагідна", 1962

Дженніфер Джонс і Джейсон Робардс у фільмі "Ніч лагідна", 1962

Фільм, що зняв Генрі Кінг із Дженніфер Джонс і Джейсоном Робардсом у головних ролях, ґрунтується на однойменному романі Фіцджеральда. Кінг не вперше працював зі спадщиною письменника. Ба більше, попередньою картиною була біографічна драма про самого автора — "Улюблений язичник" 1959 року. Мабуть, "Ніч лагідна" — найсумніший фільм, знятий за мотивами творів великого письменника, втім, як і сам роман.

"Останній магнат", 1976

Кадр із фільму "Останній магнат", 1976

Екранізацію роману Фіцджеральда "Останній магнат" представляє Роберт де Ніро в ролі боса кіностудії Монро Стар. Він робить неймовірно успішні проєкти, незалежно від будь-яких життєвих обставин, поки в його житті не з'являється жінка. І вся сіль у тому, що ми ніколи не дізнаємося, чим же закінчиться його історія. Френсіс Скотт Фіцджеральд так і не завершив свій останній роман. За збігом обставин, "Останній магнат" став і останнім фільмом, знятим Еліа Казаном. Якщо цього все ще не достатньо, тільки погляньте на неймовірний акторський склад: Роберт де Ніро, Тоні Кертіс, Роберт Мітчем, Джек Ніколсон, Дональд Плезенс, Жанна Моро, Тереза Рассел та Інґрід Бултінґ.

"Загадкова історія Бенджаміна Баттона", 2008

Бред Пітт у фільмі "Загадкова історія Бенджаміна Баттона", 2008

Сюжет романтичного фільму-драми Девіда Фінчера заснований на однойменному оповіданні 1922 року Фіцджеральда. Бред Пітт грає людину, життя якої візуально рухається в зворотному напрямку (від дідуся до дитини), а Кейт Бланшетт — його вічну пасію. Стрічка була номінована на тринадцять премій "Оскар" і виграла три статуетки в категоріях "Найкраща робота художника-постановника", "Найкращий макіяж" і "Найкращі візуальні ефекти". Хоч картина не отримала заслужені головні нагороди, вона є наріжним каменем у кар'єрі Фінчера та перевершує навіть "Бійцівський клуб".

"Великий Гетсбі", 2013

Леонардо Ді Капріо і Кері Малліган у фільмі "Великий Гетсбі", 2013

Ця драматична кінострічка База Лурмана — далеко не перша, і, мабуть, не остання екранізація одного з найпопулярніших романів Фіцджеральда. Незважаючи на те що критики дали їй змішані відгуки, картина припала до душі глядачам з усіх усюд. І не дивно: сценарій дуже точно передає сюжет книжки, а з ретельно продумані декорації та костюми — атмосферу "епохи джазу" і "бенкету перед чумою". До того ж Леонардо Ді Капріо, Тобі Магвайр, Кері Малліган і Джоел Еджертон чудово впоралися зі своїми ролями. "Великий Гетсбі" з бюджетом 105 мільйонів доларів заробив понад 353 мільйони. А внучка Фіцджеральда похвалила кінострічку словами, що "Скотт би пишався". На 86-й церемонії вручення премії "Оскар" фільм виграв в обох номінаціях: "Найкраща робота художника-постановника" і "Найкращий дизайн костюмів".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.