До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найкращі екранізації романів Еріха Марії Ремарка

Еріх Марія Ремарк – один з ключових письменників Втраченого покоління. Йому вдалося без прикрас описати Першу світову війну в романі "На Західному фронті без змін" і стати відомим на увесь світ завдяки своїй чесності, безстрашності і характерному стилю, який неможливо забути. Про найкращі екранізації Ремарка в кіно розповідаємо в цьому матеріалі vogue.ua .

Еріх Марія Ремарк
"На Західному фронті без змін", 1930

"На Західному фронті без змін" – це епічний антивоєнний фільм, створений 1930 року і оснований на культовому однойменному романі Еріха Марії Ремарка. Режисером стрічки став легендарний кінематографіст Льюїс Майлстоун, який неодноразово екранізовував твори письменника.

Реклама
Кадр з фільму "На Західному фронті без змін", 1930

Бюджет стрічки склав нечувані на той час гроші – 1,25 млн доларів. Команда зайняла ранчо площею більше 80 000 квадратних метрів і замовила такі кінематографічні іграшки, як 280-тонний кран для режисера Майлстоуна, а для спецефектів використали понад 9000 кілограмів пороху, 10 тонн динаміту, 6000 наземних мін і 20 німецьких гаубиць. До акторського складу увійшли 2000 американських колишніх військовослужбовців, які пройшли базову підготовку в Пруссії. Масштаби виробництва гідно оцінила Американська кіноакадемія, яка номінувала стрічку в чотирьох категоріях на "Оскара". Згодом фільм визнали однією з найкращих військових картин XX століття.

"Три товариші", 1938
Кадр з фільму "Три товариші", 1938

Знята за однойменним романом Ремарка, стрічка "Три товариші" – драматичний фільм 1938 року режисера Френка Борзейгі. Сценарій до фільму написав Френсіс Скотт Фіцджеральд і Едвард Е. Парамор-молодший. Сюжет оповідає про дружбу трьох молодих німецьких солдатів після Першої світової війни – події, яка змінила їх назавжди і породила розчарування в житті. Головні ролі у фільмі виконали Роберт Тейлор, Маргарет Саллаван, Франшо Тоун і Роберт Янг. Саллаван за роль Патриції Гольман була номінована на премію "Оскар" у категорії "Найкраща жіноча роль".

"Ніч у Лісабоні", 1971
Кадр з фільму "Ніч у Лісабоні", 1971

Німецький фільм Die Nacht von Lissabon – це екранізація Збінека Бриниха передостаннього роману письменника. Це історія про німецьких біженців, які намагаються врятуватися від нацистського режиму. Їхня остання надія – пароплав у США, який вирушає з Лісабона. Щоб отримати квитки на судно, головному герою доведеться провести ніч з незнайомцем і вислухати його трагічну історію. Головна перевага цієї стрічки в тому, що вона практично не відступає від книжки Ремарка.

"Життя у позику", 1977
Марта Келлер і Аль Пачіно у фільмі "Життя у позику", 1977

Цей фільм, також відомий під назвою "Боббі Дірфілд", зняв Сідні Поллак, а головні ролі зіграли Аль Пачіно і Марта Келлер. Стрічка розповідає про відомого американського автогонщика, який закохується в загадкову швейцарку, невиліковно хвору. Свого часу картина отримала суперечливі відгуки, і найшвидше, через те, що характерна ремарківська депресія переросла в романтичну мелодраму, яку назвали "найцинічнішим фільмом року". Незважаючи на таку інтерпретацію історії, картина все одно є гарною і витонченою. До того ж, індустрія оцінила гру Аль Пачіно, який отримав за свою роль номінацію на премію "Золотий глобус".

"Тріумфальна арка", 1984
Ентоні Гопкінс у фільмі "Тріумфальна арка", 1984

У одного з найвідоміших романів Ремарка є дві вартісні екранізації. Одна з них була знята Льюїсом Майлстоуном за участю Інгрід Бергман і Шарля Буайє у 1948 році. Другу представили 1984 року на британському телебаченні. Головну роль у ній виконав Ентоні Гопкінс. Фільм, що вийшов у 1980-х, більше резонував як і з публікою, так і з критиками. Він став всесвітньо відомим і уславився точним зображенням персонажів і сильною грою акторів. До того ж, режисерові вдалося передати властиву стилю письменника зловісну напругу і розповісти історію без зайвих деталей.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.