До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Стиль у фільмах База Лурмана

Хоч існує безліч причин, чому кінострічки База Лурмана можна обожнювати, костюми в його фільмах заслуговують на окрему увагу й захоплення. Завжди чудові й позачасові: всіх їх створила художниця костюмів Кетрін Мартін, яка також є дружиною режисера. 17 вересня Лурману виповнюється 60 років, на честь чого vogue.ua розглядає модний аспект його робіт.

"Ромео + Джульєтта", 1996

В інтерпретації шекспірівської класики Баз Лурман переніс середньовічну Верону в сучасний Нью-Йорк і одягнув Джульєтту зразка середини 1990-х у сукні Dolce & Gabbana. Вбрання італійського бренду стали ідеальним інструментом для демонстрації віддаленості дівчини від її родини.

Реклама

Як і у випадку з Джульєттою, костюми інших персонажів теж відіграють не менш важливу роль, адже чітко наголошують на категоричних розбіжностях цих героїв. Так, клан Монтеккі носить яскраві гавайські сорочки, сонцезахисні окуляри, ланцюжки на шиї — повна протилежність їхніх заклятих ворогів. Для однієї зі сцен герой Леонардо ді Капріо змінив свої принтовані вбрання й обладунки на класичний темно-синій костюм, який для нього створила сама Міучча Прада. Його сорочка й краватка, яка рясніла квітами, — також робота рук італійської дизайнерки.

Сім’я Капулетті постає перед глядачем у чорно-червоному одязі, який підкреслює її серйозність і безкомпромісність. Ці вбрання надала дочірня лінія Dolce & Gabbana — D&G. Стиль старших поколінь Монтеккі й Капулетті сам Лурман описав як зустріч впливів "Іва Сен-Лорана й Джекі Кеннеді 1960—1970-х років".

"Мулен Руж!", 2001

Костюми для стрічки "Мулен Руж!" є одними з найкращих у кар’єрі Кетрін Мартін. Їй вдалося відтворити паризьку богемну моду початку XX століття, а вигадливі, прикрашені коштовним камінням корсети й негліже з пір’ям, які носила героїня Ніколь Кідман, надихнули дизайнерів з усіх усюд на створення подібних у їхніх колекціях.

Без сумніву, перлиною фільму є чорний оксамитовий корсет, вкритий кристалами Swarovski. Вбрання, подібні до бюстьє й спідниці з тюлю героїні Кідман, з’явилися у всіх: від Yves Saint Laurent і Balenciaga до TopShop. Хоча Мартін ретельно досліджувала моду того періоду, коли вона почала працювати над Мулен Руж, то не "обмежувала проєкти історичною коректністю". Багато з костюмів теж навмисно анахронічні. І ми дуже раді, що вона це зробила. Адже якби фільм був історично точним, героїні Кідман довелося б носити не мережива від Agent Provocateur, а трикотаж тілесного кольору.

"Великий Гетсбі", 2013

2013 року на екрани вийшла ще одна екранізація улюбленої історії багатьох — "Великий Гетсбі" авторства База Лурмана. Зробити ідеальні костюми для такого проєкту стало справжнім викликом для команди. Коли знімали сцени вечірок, на майданчику могли перебувати близько 300 осіб для натовпу — кожен одягнений у своє унікальне вбрання.

Кількість костюмів була неймовірною: Brooks Brothers надали загалом 1200 одиниць. І це лише чоловікам. Міучча Прада брала участь у створенні вбрань для жінок — розробила 40 суконь, а також деякі образи Дейзі. Італійка не намагалася досягти реалістичності й досить вільно інтерпретувала моду 1920-х років, а джерелом її натхнення стали власні архіви Prada і Miu Miu.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.