До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Півсфери впливу: що треба знати про здоров'я грудей

Фрейд міг би сказати: історія будь-якої жінки – це історія її відносин з власними грудьми. І те, як вона несе її життям – з соромом чи з гордістю, приховує чи демонструє, – як дзеркало відображає її самооцінку. Груди, як і самооцінка, – об'єкт пильної уваги і турботи. Що важливо знати про цей чуйний і ніжний орган, і що треба робити регулярно і ретельно, ми з'ясували у експертів у царині мамології, фітингу і психології.

Текст: Вікторія Куриленко

Розмір і успіх

Аналог жіночих грудей в чоловічому тілі – це член. В тому сенсі, що ні з якими іншими органами стільки не бідкаються, як з цими двома. Великий пеніс, як і пишний бюст, символізують силу, родючість, а де-не-де ще й розум на додачу (вождем племені аборигенів в Новій Зеландії ставав володар найпотужнішого дітородного органа, а жінка з маленькими грудьми вважалася істотою середньої статі). Ми, звичайно, не аборигени, але операції зі збільшення грудей і пеніса в рейтингах послуг клінік пластичної хірургії – як і раніше, одні з найбільш затребуваних. Що поробиш, стереотип: "великі груди – успішна жінка" – активно підтримують у нашій культурі. А якщо з генами пишного бюста не склалося, є велика спокуса списати на це свої невдачі.

Перші мислеформи на кшталт "мої груди і тіло – ганьба і жах" можуть закрастися в жіночу голову задовго до появи самих грудей і навіть самої жінки. Світлана Ройз, психолог, член Європейської психотерапевтичної ліги вважає, що вони переходять від бабусі до онуки по материнській лінії. "Набір яйцеклітин, з яких ми походимо, формується у жінки, коли вона сама перебувала в утробі своєї матері – приблизно на третьому тижні вагітності, – пояснює Світлана Ройз. – А оскільки яйцеклітина – носій не тільки ДНК, але і енергетичної інформації, на кожну з нас впливає образ думок, фізичний тонус і гормональний фон бабусі під час вагітності. Не дарма деякі риси характеру, ментальні особливості та хвороби передаються через покоління. Яким чином ця спадщина проявиться в житті і характері дівчинки, залежить від досвіду раннього дитинства, виховання і соціального середовища навколо неї".

Мають значення, на перший погляд, дрібниці. Наприклад, чи цілували, хвалили батьки не тільки пухкі щічки, ніжки і сіднички, але і "табуйовані зони" – груди і геніталії. Грає роль, який приклад ставлення до своїх грудей подавала мама: була ними хронічно незадоволена чи вчила доньку любити себе, хвалити, носити красиву білизну. Чи говорив дівчинці компліменти найважливіший чоловік в її житті – батько. Основи самооцінки формуються в сім'ї, тому на етапі змін дівчинки в дівчину батькам важливо підтримати перші прояви її сексуальності, допомогти підібрати новий гардероб, віддати на танці, курси стилю. І розтлумачити, що ні розмір одягу, ні грудей не роблять щасливими. У житті все простіше чи складніше. Як точно підмітила письменниця Клариса Пінкола Естес у своїй книжці "Та, що біжить з вовками": "Якщо ваші груди відгукуються на ласки чоловіка і можуть годувати немовля – це хороші груди".

Тонкощі фітингу

Світлана Єреміна, фахівець з фітингу мультибрендових бутиків Chantal, – саме та людина, яка допомагає з ювелірною точністю підібрати клієнтці потрібну білизну. Світлана, психолог за першою освітою, впевнена, що перший бюстгальтер у житті жінки має величезне значення. Важливо, щоб він був зручним, не позбавленим елегантності і з'явився в гардеробі дівчинки своєчасно (не надто пізно, коли всі вже давно носять, і не надто рано, коли під ним ще немає що приховувати). Примірювальна взагалі схожа на кабінет психоаналітика. Вибір ошатної білизни свідчить про наявність романтичних відносин. Якщо перевагу віддають практичним моделям, значить, у житті жінки сьогодні активний етап зі ставкою на комфорт, а не задоволення. Але є одна характерна риса більшості українок – любов до бюстгальтерів з ефектом push up. На міжнародних конференціях західні колеги Світлани Єреміної не перестають дивуватися цьому феномену. В Європі хіти продажів – бюстгальтери з м'якою чашкою, що окреслюють природні форми грудей, у нас – моделі з ефектом пишного бюста.

Карта скринінгів

Груди – орган гормонозалежний, на його здоров'я і красу впливають до 17 гормонів. Найбільш стратегічні: естроген (відповідає за ріст і розмір молочних залоз), прогестерон (керує підготовкою до вагітності), пролактин (координує виробництво молока). Ролі гормонів другого плану не такі помітні на загальному тлі, але всі вони при нагоді беруть участь у гормональних коливаннях і штормах, і можуть спровокувати появу в грудях новоутворень. "Ось чому самообстеження – обов'язкова звичка власниць бюста будь-якого розміру, – стверджує Ігор Ковальчук, хірург-мамолог вищої категорії. – Раз на місяць на сьомий-дев'ятий день менструального циклу, стаємо перед дзеркалом, піднімаємо руки вгору і дивимося, чи симетрично перемістилися залози, чи не деформувались соски. Потім у положенні стоячи і лежачи обмацуємо груди, круговими рухами прямуємо від периферії до центру. Постарайтеся запам'ятати свої відчуття, і якщо наступного разу щось зміниться – негайно до лікаря!".

До 20-25 років для контролю здоров'я грудей самообстеження цілком достатньо. Після 25 візит до мамолога та УЗД молочних залоз потрібно практикувати раз на два-три роки, а з 30-35 років – щорічно. У 40 слід зробити мамографію – до цього віку подібне дослідження є малоінформативним. Після сорока мамографія буде актуальною раз на два роки.

Доступний сьогодні кожній охочої генетичний аналіз на мутацію так званого "гена Анджеліни Джолі" BRCA, який інформує про ступінь ризику розвитку раку молочної залози, має сенс для жінок з подібним діагнозом у роду по жіночій лінії. Зважаючи на результати, в сумі з іншими нюансами, мастектомію або рекомендують або ні. Втім, наші лікарі не настільки лояльні до цієї операції, як західні, і дотримуються думки: даремно турбувати здоровий орган навіть при генетичній схильності не варто.

А ось годувати грудьми, в тому числі і для профілактики онкоризику, дуже навіть корисно. "Жінки, що практикували грудне вигодовування, рідше хворіють на рак, – впевнений Ігор Ковальчук. – Суть у післяпологовій перебудові тканини молочної залози. У жінок, що не народжували, вона складається з часточок I і II типів, найбільше схильних до виникнення фіброаденом і раку. Часточки III типу розвиваються з часточок II і I під час вагітності, а ось часточки IV типу, практично не схильні до пухлин, з'являються тільки в період лактації. І чим довше і частіше жінка годує грудьми, тим більше безпечних часточок у неї в арсеналі. На жаль, з віком часточки IV типу мають властивість зникати, тому популярні сьогодні пологи після сорока – хороша профілактика раку молочної залози".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.