До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Річ у п'ятах: 5 секретів здорових ніг і домашнього педикюру

На стан наших п'ят упливає все, від вологості, тепла й сонячного світла до незручного взуття, високої активності й навіть продуктів харчування. Тому якщо ваші п'яти стали твердими й сухими, а звертатися до майстра ніяково (буває й таке), ці 5 кроків допоможуть привести до ладу ваші ступні, пальці й нігті якісно в домашніх умовах.

Photo: Solskin / Getty Images
Запорука здорових нігтів — харчування й вітаміни

Нігті на ногах зараз не в найкращому стані? Це нормально. Зі слів ортопеда Діни Гохіл, "підвищений вплив ультрафіолетових променів може призвести до ламкості нігтів, появи хвиль на нігтьовій пластині і навіть до жовтизни".

Реклама

Добра новина полягає в тому, що на це можна вплинути. Найпростіший спосіб — за допомогою харчування, а саме продуктів, багатих на поживні речовини, або завдяки вітамінним і мінеральним добавкам.

Нігті складаються з кератину, який є одним із видів білка. Гохіл рекомендує включати у свій раціон не лише достатню кількість білка, але й магній, який відіграє ключову роль у синтезі білка. До продуктів з високим умістом магнію належать бобові, листова зелень і насіння.

Щоб нігті отримували достатню кількість кисню, слід збільшити споживання заліза, яке міститься в квасолі, шпинаті, червоному м'ясі й броколі.

З відновленням кольору нігтів допоможе вітамін В, зокрема біотин, який допомагає зменшити ламкість і крихкість нігтів. Тому в раціоні мають бути такі продукти, як банани, овес, арахіс, м'ясо птиці, соєві боби, йогурт, яйця, дріжджі, авокадо і солодка картопля. Вітамін С теж потрібен, позаяк він стимулює вироблення колагену. Зверніть увагу на цитрусові, солодкий перець, калину, полуницю, капусту й ківі.

Щодо косметичних засобів, Голхіл рекомендує вибирати продукти з натуральних інгредієнтів. "Для нігтів я люблю використовувати олію, — зазначає вона. — Я з’ясувала, що вона сприяє не тільки зростанню, але й допомагає зміцнити нігті, знижує їхню ламкість і справляється з тріщинами. Це просто й ефективно, і є вдома у більшості людей".

Для тих же, хто потребує серйознішого лікування, існують клініки, де пропонують лікування нігтів, під час якого можна видалити верхній шар ураженого нігтя і запустити процес відновлення.

Перед нанесенням лаку для нігтів завжди використовуйте базу

Буває спокуса замазати всі шорсткості на нігтях свіжим шаром лаку. Але важливо використовувати правильні засоби, інакше є ризик ще більше зашкодити нігтям. Поки ви лікуєте свої нігті і ступні, краще уникати покриття гельлаком через уплив ультрафіолетових променів, а також тому, що його тривале використання може призвести до ламкості і зневоднення, а процес зняття лаку може травмувати нігті. Замість цього краще використовувати звичайний лак з нетоксичним складом.

І завжди використовуйте базове покриття, щоб захистити ніготь, зменшити ймовірність пожовтіння і допомогти згладити хвилі, особливо на слабких і ламких нігтях.

Затверділу шкіру прибирайте за допомогою скрабу

Одна із явних ознак постлітніх ніг — ущільнення шкіри на п'ятах і подушечках. Упоратися з цим допоможе хороший скраб для ніг.

"Скраби для ніг чудово відлущують мертву шкіру, яка знаходиться на поверхні, — каже Гохіл. — Ви можете використовувати різні скраби, проте найкраще із завданням впорається сольовий, тому що він трохи абразивніший для підошви ніг порівняно з цукровим скрабом, до того ж, сіль має антибактеріальні властивості".

Інший домашній засіб — використовувати пилочку для ніг на ділянках з твердої шкіри кілька разів на тиждень. "Пилочку використовуйте тільки на сухій шкірі і не тріть занадто сильно спочатку, щоб не перестаратися й уникнути больових відчуттів", — попереджає Гохіл.

Знайдіть хороший крем для ніг

Після того, як ви впораєтеся із затверділою шкірою, можна приділити час тріщинам. Тріщини — наслідок зневоднення, тому тут потрібен хороший крем для ніг.

"На ринку представлені різні креми, але я настійливо рекомендую використовувати хороший крем для ніг, щоб підтримувати ваші ноги в найкращому вигляді", — каже Гохіл. "Звичайний крем для тіла буде малоефективним. Спеціальний же крем для ніг проникає у верхні шари шкіри й додатково зволожує. Це забезпечує еластичність шкіри і є профілактикою появи твердих ділянок".

Вибирайте креми на основі керамідів з умістом сечовини (не менше 10%), яка зберігає шкіру зволоженою, розгладжує її і зменшує скупчення відмерлих клітин.

Носіть правильне взуття

Від в'єтнамок до сандалій, теплої пори року складно знайти взуття, яке забезпечить ногам потрібну підтримку. Як наслідок, підвищене навантаження на стопи може призвести до болю в ногах, а це означає, що час змінити взуття.

"Якщо у вас середній або високий підйом стопи, то ногам доводиться старанніше працювати, щоб одночасно утримувати рівновагу і взуття під час ходьби", — пояснює Гохіл. "Важливо носити правильне взуття, щоб підтримувати здоров'я ніг і забезпечувати їм комфорт". Намагайтеся уникати плаского взуття, вибираючи взуття з гумовою підошвою або аркою на устілці.

Текст: Tish Weinstock

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.