До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Голіруч: чому нині всі відмовляються від гель-лаку

Гель-лак періодично переживає сплески популярності. Але потім неминуче відбувається спад, і всі відмовляються від гель-лаку, хизуючись голими нігтями. Чому nude nails знову в моді, обговорюємо з експертами київських nail-студій

Уперше всі почали масово відмовлятися від гель-лаку у 2020 році, коли вибухнула пандемія COVID-19 і світ закрили на карантин. Тоді це був єдино можливий і виправданий крок: підтримувати гігієну і зовнішній вигляд нігтів можна було, лише відмовившись від покриттів. Якийсь час люди насолоджувалися виглядом своїх "оголених нігтів", але незабаром це приїлося. Ми відновлювали нігті після гель-лаку, пробували невинний манікюр, шукали альтернативи гель-лаку, а тоді бралися за старе і йшли в салон з новими ідеями манікюру. Потім евакуація після повномасштабного вторгнення нагадала нам, що "голі" нігті — це насамперед практично.

Реклама

Редакція Vogue розділилася на два табори: одні тішилися свободі від запису на манікюр і тривалого сидіння в кріслі, інші — тому, що нарешті можна повернутися до звичних покриттів. Редакторка відділу культури Дар’я Слободяник носить тільки довгі нігті з яскравим покриттям — каже, їй дуже подобається. Бренд-менеджерка Ксенія Шагова віддає перевагу коротким нігтям і кремовому покриттю насичених відтінків, від чорного до ягідного.

Marc Fast

"Я ходжу лише на гігієнічний манікюр, — каже шеф-редакторка сайту Віолетта Федорова. — Роблю європейський манікюр, покриття не використовую з 2019 року. І прекрасно почуваюся". З нею солідарна б’юті-редакторка Олена Пономаренко. "Я відмовилася від покриттів після сеансу із зірковим майстром зі студії Бастієна Гонсалеса на Маврикії, — каже вона. — Мене так вразив вигляд моїх "голих" нігтів, що спершу я ніяк не могла звикнути. Але швидко оцінила переваги такого рішення: не потрібно постійно викроювати час на запис. Та й процедура зняття гель-лаку апаратом щоразу була для мене стресом".

Вікторія Колодій, засновниця й креативна директорка мережі MVK, каже, що покриття гель-лаком сьогодні — більше не данина моді. "Вектор світових тенденцій зміщений у напрямі ультранатуральних нігтів. Інакше кажучи — nude nails, цнотливого манікюру. Саме до цього тренду вдаються beauty-команди, що супроводжують покази всесвітньо відомих брендів на Тижнях моди. Серед них — Chanel, Vera Wang. Зірковий майстер манікюру зі США Том Бачик, музами якого є Дженніфер Лопез, Селена Гомес і Гайді Клум, теж наголошує на тому, що в тренді сьогодні природність".

Вікторія вважає, що природність з нами надовго. "Це продиктовано зокрема й викликом, з яким світ стикнувся у 2020 році, — пандемією, коли салони краси екстрено закрилися. Жінкам в домашніх умовах легше доглядати за нігтями без покриття", — пояснює вона.

З нею згодна фахівчиня CPG Center Вікторія Працьовита. "Після карантину попит на гель-лакові покриття дійсно знизився", — каже вона. Зняти гель-лак у домашніх умовах виявилося не так просто. Використовували не тільки пилки й палички з апельсинового дерева, а й усі підручні засоби. Здається, всі, хто залишився під замком зі стійким манікюром, якоїсь миті завинили в жорстокому поводженні з нігтями.

"Багато майстрів, — каже Вікторія Колодій, — безграмотні в питаннях гель-лакових покриттів, неправильно використовують матеріали та ігнорують технологію. Наприклад, наносять дуже товстий шар гель-лаку. Таке покриття вкрай складно самостійно зняти вдома — і це відчув багато хто, коли не зміг потрапити в салон. До того ж безграмотність майстрів призводить до неприємних наслідків — це різноманітні грибкові захворювання, оніхолізис, стоншення нігтьової пластини".

"Нам у студії й мені особисто подобається тенденція прийняття себе й свого тіла в його первозданному вигляді, — каже Іра Попова, засновниця мережі 365STUDIO. — Обожнюємо naked nails з гігієнічним манікюром і здоровою нігтьовою пластиною, це дуже sexy".

У 365STUDIO після зняття гель-лаку майстри завжди пропонують догляд і лікування, і попит на такі процедури постійно росте. "Ми у вічному пошуку продуктів, які підтримують здоров’я нігтів, — каже Іра, — і втішені, що нові процедури так подобаються гостям". Але навіть максимально безпечні й щадні покриття, які використовують у прогресивних салонах, потребують перерви. "Ми не радимо носити їх довго, — каже експертка, — і рекомендуємо обов’язково давати нігтям відпочити після зняття".

Вікторія Працьовита каже, що від покриттів треба відмовитися неодмінно, якщо під час зняття виявляють інфекції, опіки нігтьового ложа або ж прояви алергії на хімічні складники покриттів. У таких випадках гель-лак наносити не можна: треба передусім подбати про здоров’я нігтів, — пояснює фахівчиня.

У всіх інших випадках реальність така, що повністю відмовитися від гель-лаку не завжди можливо й виправдано. "Продукти, на яких ми працюємо, містять у складі вітаміни Е і А, морські водорості й мінерали, які живлять і відновлюють пластину, — каже Іра Попова. — Гості дедалі частіше вибирають лаки, і ми готові надати їм лаки, які оздоровлюють ламкі, тьмяні й ослаблені нігті, поліпшують їхню гнучкість і міцність. І завжди радимо олійки для живлення та зволоження нігтів".

"В холодну пору року краще відмовитися від гель-лаку на ногах, — каже Вікторія Працьовита. — Він створює додатковий об’єм, а оскільки рідко хто раз на тиждень приходить на корекцію довжини, то нігті в жорсткому закритому взутті страждають. Це призводить до оніхолізису". Оніхолізисом називають відшарування нігтьової пластини від ложа, коли порушуються її зв’язки з м’якими тканинами. Для акуратного доглянутого вигляду стоп досить апаратного педикюру раз на 3—4 тижні, а від покриття ліпше відпочити. Якщо ж хочеться кольору, то на ногах чудово носиться звичайний лак, головне, якісно його досушити. І пам’ятати, що носити лак постійно — теж не вихід, тому що він висушує нігті і вони починають розшаровуватися.

Вікторія радить зважати на певні нюанси в педикюрі. "Якщо на руках всі намагаються зробити гарну форму й довжину нігтів, вирівняти відблиски, то з ногами складніше. Важливо не робити гострих куточків нігтів, інакше вони можуть травмувати сусідні пальці, і правильно обрізати бічні сторони, щоб згодом не було врослої частини. А ось із покриттям правило для всіх універсальне: носити його можна два, максимум — три тижні. Відтак потрібно його змінити або повністю зняти".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.