До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Bluepill or Redpill: як приймати вітаміни з користю

Що таке авітаміноз, чому він виникає, які аналізи треба здати, щоб оцінити дефіцит вітамінів, які вітаміни потрібні дітям – відповідають креативна директорка Медичної лабораторії CSD Ганна Дудіна та менеджерка з питань розвитку продуктів Медичної лабораторії CSD Олеся Даньчак.

Ганна Дудіна

Пандемія COVID-19 призвела до різких змін у нашому повсякденному житті. Дедалі більше людей зосереджені на покращенні свого здоров’я та фізичної форми, істотно зросло використання вітамінів та біологічно активних домішок (БАДів). Популярні блогери в соцмережах, рекламні ролики з участю відомих і популярних красунь, яскраві сітілайти – звідусіль ми чуємо, що організм потребує вітамінів та мікроелементів. Акулячий жир, цинк та омега, вітаміни А, В, С, D й інші, як обіцяє нам реклама, покращують самопочуття, поліпшують настрій, прибирають синці під очима, додають об'єму волоссю та роблять сяйливою шкіру. Схоже на панацею! Тому люди так радо приймають купу пігулок щодня. І деякі навіть помічають чудовий результат. Але не всі. Чому ж так відбувається?

Реклама

Кожна людина особлива та має свої індивідуальні потреби. І визначити необхідність приймання вітамінів чи мікроелементів та їхню ефективність може лише лікар на основі проведених лабораторних аналізів. Тому зосередимося на основних питаннях щодо приймання біологічно-активних домішок (БАДів) та визначимо, які вітаміни й мікроелементи потрібні нашому організму, і як контролювати їх дефіцит чи надлишок".

Чому виникає авітаміноз? Чи можна визначити, яких саме вітамінів бракує організму?

Вітаміни – життєво потрібні сполуки, які беруть участь у важливих фізіологічних процесах організму. Дефіцит вітамінів (авітаміноз) негативно впливає на здоров’я людини, але в сучасному світі трапляється рідко, а от гіповітаміноз – частковий брак вітамінів, може спіткати кожного.

Причинами гіповітамінозу можуть бути:

  • незбалансований раціон;
  • дієти (наприклад вегетаріанство);
  • професійний спорт;
  • вагітність і лактація;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • приймання антибіотиків, контрацептивів та інших лікарських засобів;
  • паління;
  • алкоголізм тощо.
Виявити брак вітамінів допоможуть аналізи

Розпочати можна із загального аналізу крові та біохімічного аналізу крові, за результатами яких вже можна буде виявити ознаки гіповітамінозу. Також можна здати аналіз на визначення рівня того чи іншого вітаміну як окремо, так і в комплексах, зокрема з мікроелементами. Але розібратися з результатами досліджень і призначенням потрібних доз вітамінів може тільки лікар!

Щоб визначити, які вітаміни потрібні, треба пройти багато дорогих обстежень?

Дослідження, які допомагають виявити брак вітамінів, не є дорогими. Зокрема, щорічне проходження елементарного скринінгу, який охоплює загальний та біохімічний аналіз крові, допоможе запідозрити проблему гіповітамінозу та звернутися до лікаря, який додатковими дослідженнями допоможе розібратися в причині виникнення проблеми. Аналізи на конкретні вітаміни також є доступними.

Чи дадуть змогу ці аналізи підібрати потрібну дозу вітамінів, чи тільки вкажуть на їх дефіцит в організмі?

Аналізи на вітаміни допомагають не тільки виявити недостатність їх в організмі, а й допомагають лікарю визначитися з дозуванням препарату. Лікар може призначити додаткове обстеження на дефіцит вітамінів під час терапії препаратом для того, щоб у разі потреби відкоригувати дозу й запобігти гіпервітамінозу. Особливо це стосується приймання жиророзчинних вітамінів (А, Е, D, К) у високих дозах. Надлишок вітамінів – це дуже небезпечно. Водночас небезпеку являють не тільки жиророзчинні, а й водорозчинні вітаміни, адже їхня утилізація також відбувається через нирки та печінку.

Омега й колаген, вітаміни B, С і D, кальцій, залізо й фолієва кислота – саме про важливість цих вітамінів і мікроелементів ми чуємо найчастіше. Для чого саме вони потрібні?

Колаген – це головний білок сполучної тканини, один із ключових компонентів суглобів, кісток, сухожиль, волосся, шкіри, нігтів та зубів. Колаген утворює стінки вен, артерій і капілярів. Молекули колагену утворюють довгі тонкі білкові волокна – фібрили, які допомагають тканинам витримувати розтягнення. З віком запаси колагену виснажуються, а синтез його зменшується і фібрили починають руйнуватися швидше. Це призводить до прояву перших ознак старіння: з’являютья зморшки, шкіра втрачає пружність, стають менш рухливими суглоби. Також рівень колагену може знижуватися завдяки дії ультрафіолету, цей процес носить назву фотостаріння.

Омега-3 – це полінасичені жирні кислоти, які являються структурними компонентами клітинних мембран і грають важливу роль в клітинному метаболізмі. Омега-3 кислоти є незамінними і самостійно організмом не синтезуються, вони повинні надходити з продуктами харчування. Їх нестача призводить до розвитку захворювань серцево-судинної системи.

Вітамін D – недостатня його кількість в організмі проявляється проблемами зі шкірою, волоссям, нігтями, зміною настрою, може спричинити розвиток тривожності та навіть депресії. У дітей нестача вітаміну D є причиною розвитку рахіту. Проте не рекомендується самостійно приймати препарати вітаміну D без попередньої консультації з лікарем та без результату лабораторного тесту, оскільки доза препарату залежить від рівня вітаміну D в крові та показників кальцію, який часто вимірюється разом з вітаміном D.

З початком прийому препаратів вітаміну D мінімум кожні три місяці пацієнт має вимірювати його рівень в крові з метою можливої корекції дози.

Вітамін С (аскорбінова кислота) є антиоксидантом, який бере участь в багатьох метаболічних процесах в організмі. Зокрема, в утворенні колагену, укріпленні судин та абсорбції заліза. Вітамін С підсилює захисні властивості організму при інфекційних захворюваннях та навіть сприяє загоєнню ран. Недостатність вітаміну С проявляється ламкістю судин, підвищеною кровоточивістю ясен. Також спостерігається випадання волосся, сухість шкіри й апатія.

Однак, прийом високих доз вітаміну С (а в зв’язку з пандемією цим грішить багато людей) може призвести до його надлишку, який не менш небезпечний, чим дефіцит. Він супроводжується схожими, як і при його недостатності, симптомами, до яких додаються гострі проблеми зі шлунково-кишковим трактом і нирками.

Фолієва кислота (вітамін В9) – необхідна для нормального дозрівання еритроцитів. Недостатність даного вітаміну спричиняє зниження кровотворної функції, внаслідок чого розвивається мегалобластна анемія. Особливо за рівнем фолієвої кислоти повинні стежити вагітні. Нехватка вітаміну В9 в організмі майбутньої матері протягом перших 12 тижнів вагітності є причиною порушення формування нервової трубки у плода. Про дефіцит цього вітаміну можуть свідчити почервоніння і виразки на язиці, блідість шкіри, втома, безсоння, розлад концентрації, нервозність.

Кальцій – один із найважливіших мінералів для людини, який необхідний для побудови кісток і зубів, для скорочення скелетних м’язів та м’язів серця, впливає на згортання крові та бере участь у передачі нервових імпульсів. При оцінці рівня кальцію в організмі береться до уваги ще рівень вітаміну D, фосфору, магнію та паратиреоїдного гормону, оскільки баланс між цими речовинами важливіший, чим їх концентрація окремо. Оцінка рівня кальцію повинна проводитися в складі обов’язкового лабораторного чекапу – комплексного обстеження організму, після 45 років, особливо жінкам.

Залізо – також надзвичайно важливий мікроелемент в організмі, адже він входить в склад гемоглобіну еритроцитів і бере участь в переносі кисню. Дефіцит заліза займає перше місце серед розвитку дефіцитів мікроелементів в організмі. Мабуть, кожен знає, що при нестачі заліза в організмі розвивається залізодефіцитна анемія, яка проявляється втомлюваністю, загальною слабкістю, головними болями, задишкою через зменшене постачання кисню до організму. Окрім цього спостерігається блідість шкіри, синюватий відтінок губ, зміна форми нігтів, з’являються дивні смакові уподобання (бажання їсти крейду, глину тощо).

Чи допоможуть полівітаміни? Які можуть бути протипоказання до їх прийому?

Одним із основних протипоказань до прийому вітамінів є алергія. А полівітамінні комплекси через широкий склад вітамінів і додаткових наповнювачів, ароматизаторів та смакових добавок збільшують ймовірність виникнення алергічних реакцій.

Крім того, неконтрольований прийом полівітамінів може викликати гіпервітаміноз, тому важливо перед прийомом вітамінів пройти обстеження. І варто пам'ятати, що збалансоване харчування набагато ефективніше, ніж синтетичні добавки.

Які вітаміни потрібні дітям?

Потреба у вітамінах в дитячому віці значно вища, адже гіповітаміноз може викликати затримки в рості та розвитку дитини. Щорічний базовий дитячий чекап, який включає загальний аналіз крові, допоможе виявити перші ознаки гіповітамінозу. На основі результатів аналізів педіатр зможе визначитися з додатковими дослідженнями. Не зайвим для дітей буде контроль рівню вітаміну D. Він дозволить вчасно виявити дефіцит даного вітаміну, котрий небезпечний для дітей розвитком рахіту, а також ураженням інших органів та систем організму.

Чи потрібно спеціальним чином готуватися до здачі аналізів на вітаміни?

Важливий момент в кожному дослідженні – це фактори, що можуть вплинути на результат дослідження. Тому перед здачею аналізів на вітаміни потрібно відмінити прийом вітамінів та вітаміновмісних препаратів. Крім того, вплинути на результати можуть алкоголь, нікотин та прийом окремих лікарських засобів.

Попри всю популярність вітамінів та дієтичних добавок, мало хто відповідально ставиться до їх прийому. А це може суттєво нашкодити здоров'ю. Тому перед початком прийому будь яких вітамінних комплексів порадьтеся з вашим лікарем та пройдіть необхідні лабораторні дослідження. Перевірити рівень всіх необхідних організму вітамінів та мікроелементів можна в Медичній лабораторії CSD.
І не забувайте, що головне джерело усіх корисних речовин – це здорова їжа та збалансоване харчування.

Уявіть, що людина – це прозора ваза, а її зовнішній вигляд, молодість і здоров'я – це те, чим вона наповнена. Якщо ваза наповнена брудною водою, вона не буде красивою. І навпаки, якщо налити чисту воду і поставити вишуканий букет, від неї неможливо буде відвести очей. Тож секрет привабливості дуже простий: стежите за тим, чим себе наповнюєте, від їжі до думок. Коли ви приділяєте увагу власному здоров'ю, стежите за харчуванням, займаєтесь спортом та зі щирою посмішкою дивитесь на світ, зовнішня краса приходить сама собою. Бо людина, яка світиться зсередини, може виглядати тільки прекрасно.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.