До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Життя без сексу: власний досвід

У квітні відзначають Міжнародний день асексуальності (про те, хто такі асексуали, можна прочитати у великому дослідженні VOGUE тут). Власним досвідом життя з асексуальністю ділиться 29-річний Сергій, військовий волонтер.

Реклама

У чому проявляється моя асексуальність? У відсутності бажання або потреби займатися сексом. Я не відчуваю потягу до інших людей. Я мав сексуальний досвід, — втім, він лише вкорінив мене в думці, що це не моє. Спочатку все видавалося цікавим, але вже в процесі я зрозумів, що мені це не потрібно.

Про відсутність статевого потягу

Я усвідомив свою асексуальність, коли почав розуміти, що інші люди не приваблюють мене в сексуальному контексті. Це було поступове усвідомлення протягом дорослого життя, а не щось, що я відчував з дитинства. Та і якихось драматичних ситуацій, які могли би травмувати мене та накласти відповідний відбиток на становлення моєї сексуальності, не траплялося. Здається, я прийшов до цього сам, не через парадигму "все починається з дитинства".

Про асексуальність та стосунки

Є думка, що асексуальність заважає мати стосунки та кохану людину. Щось у цьому є: мені-то все ОК, але партнер поряд отримує дискомфорт, бо має інші очікування. Але це не означає, що через асексуальність не буде міцних відносин.

Як вибудовувати стосунки асексуалам? Є різні варіанти. Обидва партнери можуть бути асексуальними, хоч це не обов'язково. Можливі домовленості про відкриті стосунки. Відверті розмови дозволяють розв'язати усі питання. Можна домовитись завжди.

Коли і яким способом оголошувати, що вас не цікавить секс? Вважаю, варто проговорити, так би мовити, на березі. Краще, щоб людина від самого початку знала, що її очікує. Чи завжди така позиція сприймається серйозно? Буває по-різному, але мені щастило, тому отримував лише розуміння та прийняття. Це шлях, щоб все було ок.

Про coming out

Моя асексуальність є моєю особистою справою, тому я не завжди обговорюю її відкрито — власне, як і решта гомо- або гетеросексуальних людей. Залежно від контексту і ступеня близькості з людьми, я можу відкрито розмовляти про це або залишати це в приватності.

Про суспільний тиск

Суспільство сьогодні — доволі сексоцентричне: чого вартує тільки фраза sexsells. Високе лібідо взагалі вважається чимось типу суперсили. Втім, тиску я не відчуваю. Якщо вже так казати, то, поки інші втрачають фокус через лібідо, я можу повністю сфокусованим на справах і на тому, що мені цікаво. Дійсно не вважаю проблемою це та не знаю нічого про тиск.

Про "тіндер для асексуалів"

Ніколи не цікавився тим, чи існують спільноти для асексуалів. Я просто не відчуваю потреби "переживати" це якось особливо та ділити свій досвід з іншими. Якщо б існувала опція "обрати інший сексуальний пакет", я би "скіпнув" — у мене все супер.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.