КУПИТИ КВИТКИ

Їсти й не товстіти: японська протизапальна вечеря

Що їсти, щоб не набирати вагу та зберігати форму? Розповідаємо про японські принципи харчування для найкращого життя.



Японська культура є еталоном у багатьох аспектах, і спосіб життя, харчування та довголіття не виняток. Спитайте принаймні Вісенте Мера, фахівця з антивікової медицини в Sha Wellness, який кілька разів їздив до Японії, щоб дослідити звички, пов'язані із довголіттям та кращою якістю життя. У своїй книзі "Молоді у будь-якому віці" (HarperCollins) він розповідає про хара-хачі-бу. Цей принцип харчування можна пояснити так: споживайте не 100, а лише 80% того, що хотіли би з'їсти, це створює здоровий дефіцит калорій і дозволяє "перебрати", коли потрібно.

Реклама.

Іті -джу-сан-сай

Традиційна японська структура харчування, іті -джу-сан-сай, також цікава. Про це розповідає японська письменниця Акемі Танака у своїй книзі Chōwa (Kitsune Books). Вона розмірковує про те, як досягти балансу та гармонії в дрібницях життя, їжа розглядається як потужний ресурс. Авторка наполягає на японській традиції "менше це більше", тому варто поважати оригінальні смаки їжі, їсти за сезоном. "Вживання імпортної полуниці посеред зими вважається втіленням легковажності та марнотратства", каже вона. Танака радить іті -джу-сан-сай (ichi-jū-san-sai), японське меню, що складається з супу та трьох страв, а також маленької миски рису. Формула підійде для вечері й обіду.

"Основна страва це та, яка забезпечує білком (замість м'яса майже завжди риба). Інші містять тофу, моркву, редьку, корінь лопуха або будь-який інший сезонний овоч або соєвий продукт у супроводі цукемоно (маринованих японських овочів)", пояснює Акемі Танака. Дієтологи схвалюють ці пропорції і вважають, що це хороший варіант для обіду й вечері. Експертка з питань харчування Крістіна Барроус говорить про це меню так: "Мені воно здається ідеальним: овочі переважають у раціоні. А солоні огірки допоможуть збагатити його пробіотиками".

Суп як закуска

Почати обід чи вечерю з супу чудова ідея. Танака каже, що в японців узимку заведено готувати гарбузовий суп, який може зберігатися кілька днів, а їсти його можна як додаток до кожної вечері. Хоча і місо-супи також розповсюджені. Західним варіантом цього меню може бути знаменитий колагеновий бульйон, приготований з кісток, або традиційні овочеві бульйони. Як пояснює психонутриціолог Іціар Дігон, починати трапезу з бульйону це добрий спосіб заспокоїти шлунок і насититися без надмірностей: "Гарячий суп видається втішальною стравою. В холодну пору року він створює відчуття добробуту".

Що обрати? Білки, овочі або вуглеводи, які швидко всмоктуються

Японське меню зазвичай містить додатково невелику миску рису. І це єдине джерело вуглеводів, що швидко всмоктуються, які японці зазвичай включають у свої страви, як пояснює Акемі Танака. Щодо білка, письменниця підкреслює: він завжди походить з риби (а не з м'яса). "Японська система харчування вашоку уникає будь-яких оброблених інгредієнтів, як-от деякі види м'яса або сиру, а також містить дуже мало цукру. На думку експертів, ця дієта суттєво впливає на довголіття японців", каже Танака.

Вечері можна прибрати миску з рисом: якщо ви хочете схуднути, краще обійтися без цих вуглеводів. Якщо не спалювати марні калорії а так зазвичай і буває протягом ночі вуглеводи точно перетворяться на жир. Альтернатива замінити білий рис невеликою порцією бурого, більш ситного та з великою кількістю клітковини.

Додана вартість: квашені огірки

Включення маринованих овочів у раціон експерти з харчування схвалюють найбільше. Квашені огірки з невеликою кількістю цукру та солі містять багато біфідобактерій і сприяють нормальному травленню, а як наслідок очищенню шкіри. "Гарне функціонування кишківника сприяє засвоєнню поживних речовин та перистальтиці, що в певному сенсі може допомогти не накопичувати токсини", пояснює доктор Мар Міра.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.