До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ice Ice Baby: чому варто спробувати ванни з льодом

Крижані ванни — нове велнес-хобі зірок. Вважається, що "метод Віма Гофа" зміцнює тіло і нерви. Чи правда це?

Занурення в крижану воду стало трендом: його практикують акторки Кейт Гадсон і Гвінет Пелтроу, співачки Мадонна й Леді Ґаґа, моделі Кендалл Дженнер і Гелена Крістенсен. Дихання на повні легені й відчуття холоду кожною клітиною заряджають енергією, знімають стрес та зміцнюють імунітет. Принаймні це обіцяє нідерландський спортсмен, дослідник і практик моржування Вім Гоф, який винайшов власний метод загартовування. Він впевнений, що за допомогою занурень у льодяну воду вже за кілька днів можна покращити сон, підвищити працездатність, знизити рівень тривожності та мати гарний настрій. Такий ефект від купання в холодній воді підтверджують послідовники Гофа.

Реклама

64-річний атлет-екстремал, якого називають "крижаною людиною", побив кілька світових рекордів завдяки здатності переносити вкрай низькі температури. Наприклад, провів майже дві години у ванні з льодом, пробіг напівмарафон за Північним полярним колом у самісіньких шортах і босоніж за температури мінус 20 градусів за Цельсієм, а також пірнув під кригу в озері та проплив під нею 57,5 метра. Зі спекою Гоф також на "ти": він подолав марафонську дистанцію 42 кілометри в африканській пустелі, не випивши ані краплі води.

За словами спортсмена, на це здатні й інші. Методика Гофа тримається на трьох китах: холод, дихання та медитація. "Це досить екстремально", — оцінює підхід Гофа Інґо Фробьозе, фізіотерапевт та науковий директор Німецького інституту спорту в Кельні. Він не радить сидіти в крижаній ванні без підготовки: "Це вкрай важливо, якщо ви не знаєте, як ваше тіло відреагує на холод". Вчений застерігає: є ризик отримати серцевий напад або потонути через зупинку кровообігу. "Ніколи не варто занурюватися в льодяну воду без супроводу, — каже Фробьозе. — Навіть якщо вже маєте такий досвід, робіть це в компанії — організм не завжди реагує однаково".

У книзі "Метод Віма Гофа" автор радить починати загартовування з холодного душу. Це допомагає поліпшити роботу кровоносних судин і протистояти серцевим захворюванням, активуючи мільйони крихітних м’язів судинної системи й тренуючи їх. За десять днів це значно знижує частоту серцевих скорочень, пише Гоф, "до 15–30 ударів на хвилину, і вона залишається такою впродовж наступних 24 годин". Це не тільки величезне полегшення для серцевого м’яза, але й ефективний засіб проти стресу. Гоф радить почати з максимально холодного душу протягом 30 секунд і збільшувати цей час щотижня.

Та чи справді це допомагає? Температура – один з найважливіших зовнішніх чинників для життя людини. "Вона може швидко стати небезпечною, якщо занадто довго перебувати на холоді", — застерігає Інґо Фробьозе. Можна почати з обливання гомілок студеною водою і поступово просуватися вгору. Думки щодо впливу низьких температур на імунну систему різняться, а досліджень на сьогодні недостатньо. Це означає, що ефект не доведений і не спростований. "Якщо відчуваєте, що моржування вам допомагає, то практикуйте його без фанатизму й із задоволенням. Але не варто себе мучити", — наполягає Фробьозе.

Ще одним стовпом методу Віма Гофа є дихальна практика, яка базується на тибетській техніці туммо. Вона передбачає 30–40 глибоких вдихів і видихів, потім затримку дихання, глибокий вдих і знову затримку дихання. "Це контрольована гіпервентиляція", — зазначає Фробьозе. Завдяки такій вправі змінюється кількість кисню в крові. "Це, природно, впливає на кровоносну систему", — пояснює вчений. Дрібні судини в мозку звужуються. Щодо довгострокового ефекту, він зауважує, що "науці ще невідомо, як діє на організм цілеспрямована практика гіпервентиляції".

За словами Віма Гофа, вправи змінюють показник pH крові, роблячи її більш лужною та активуючи стресову вісь у мозку: гіпоталамус, гіпофіз і наднирники. Це науково доведено, але наслідки цього, які описує нідерландець, — ні. На його думку, "це негайно переводить організм у стан на межі його можливостей та дозволяє тамувати стрес". Ймовірно, гіпервентиляція дійсно добре впливає на вегетативну нервову систему і гальмує запалення, але це питання ще досліджується.

Попри те що Вім Гоф на своєму сайті посилається на дослідження, ефективність його методів доведено не було. Якщо все ж хочеться спробувати, варто дослухатися до порад Інґо Фробьозе: "Уникайте крайнощів і дбайте про безпеку".

Текст: Марія Беренцен

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.