До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Дакота Джонсон спить 14 годин на добу. Це не забагато?

Дакота Джонсон заявила, що спить 14 годин на добу. Чи не шкідливо це для здоров'я?

Дакота Джонсон

Цього тижня в інтерв’ю The Wall Street Journal акторка та кураторка Дакота Джонсон поділилася: "Моїм пріоритетом номер один у житті є сон". Вона розповіла, що присвячує сну шокуючу кількість годин часу: в ідеалі —14 годин, але мінімум, без якого вона не може функціонувати, — принаймні 10 годин щоночі.

Реклама

Коли Сіма Госла, докторка медичних наук, терапевтка та медична директорка Центру сну Північної Дакоти, почула про інтерв’ю Джонсон, вона була в захваті. "Це дійсно круто, що хтось насправді обстоює сон, — каже Госла. — Стільки людей так довго цим нехтували — раніше пишалися тим, що мало сплять. Але люди нарешті усвідомлюють, наскільки сон важливий для фізичного та психічного здоров’я".

І хоча 14 годин — це дещо екстремально, Госла каже, що правило "не менше 10" має право на існування. "Раніше ми вважали, що нормою є 6–8 годин сну, але нещодавні дослідження збільшили ці цифри до 7–9".

Отже, варто визначити власну норму, яка може змінюватися щодня і на яку впливають такі фактори, як генетика, повсякденна активність, поточний стан здоров’я (тим, хто хворіє, потрібно більше спати), та емоційне здоров’я.

"На жаль, магічної цифри не існує, — каже Госла. — Спробуйте згадати, як почуваєтесь, коли прокидаєтеся вранці. Якщо ви прокидаєтеся самостійно і відчуваєте, що добре відпочили, значить, ви все робите правильно".

Сон — це неймовірно молодий напрямок досліджень, тому такі лікарі, як Госла, тільки починають по-справжньому розуміти його важливість. З урахуванням цього вона дає чудову пораду, особливо тим із нас, хто не витрачає 14 (або навіть 10) годин щоночі на сон: "Зверніть увагу на обстановку. Переконайтеся, що ваша спальня — прохолодна, тиха та комфортна. Якщо вас будять сторонні шуми чи світло, усуньте це на наступну ніч. Що більше ви працюєте над цим, то більш відновлювальним буде ваш сон".

Українці, здається, добре знають, що треба робити. Донати на ЗСУ — одна з найдієвіших інвестицій в мирний сон.

Текст: Margaux Anbouba

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.