До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

12 молодих знаменитостей, які відкрито розповідають про своє психічне здоров'я

Молоді люди більш відверті щодо власного психічного здоров’я. Дослідження 2015 року, проведене Американським університетом, показало, що мілленіали частіше говорять про психічне здоров’я, а також ближче сприймають тих, хто опікується ним, у порівнянні з їхніми батьками чи бабусями й дідусями. За роки, що минули після публікації цього дослідження, відкритість тільки поширюється, оскільки зірки попкультури заговорили про власний досвід.

Ось деякі зірки, які підвищують обізнаність і зменшують стигматизацію у всьому, що стосується психічного здоров’я.

Реклама

Біллі Айліш

Біллі Айліш

З моменту появи на сцені в 2017 році Біллі Айліш є запеклою захисницею психічного здоров’я. Вона не лише намагається вирішити власні проблеми через музику, — експериментальна попспівачка також надзвичайно відверта в інтерв’ю, розповідаючи про свою боротьбу з депресією, дисморфію тощо. "Депресія впливала на все в моєму житті, — сказала вона Зейну Лоу під час інтерв’ю на Apple Music’s Beats 1. — Усе своє життя я була меланхолійною людиною".

Це відображено і в її творчості, зокрема, в нещодавній пісні "What Was I Made For", написаній разом з братом Фіннеасом О'Коннелом для фільму про Барбі. У міру дорослішання Айліш продовжує рахуватися з почуттям меланхолії, а також з темними сторонами слави. Під час нещодавнього інтерв’ю Allure, коли її спитали про постійне перебування в центрі уваги, Айліш сказала: "Я вже краще справляюсь, але, чесно кажучи, так було не завжди. Більшу частину дня я переживаю почуття неминучої катастрофи. Коли я надто багато думаю про те, що ніколи більше не матиму приватності, цього достатньо, щоб відчути бажання робити божевільні речі. Але треба просто відпустити це".

Селена Гомес

Селена Гомес

Селена Гомес присвятила значну частину своєї кар’єри питанням психічного здоров’я — від розповідей про власні труднощі до збору грошей і заснування брендів, зосереджених на підтримці психічного здоров’я. Протягом багатьох років Гомес була неймовірно відкритою щодо власного ментального стану, а ще — працювала, щоб допомогти тим, хто стикається з подібними проблемами, знайти підтримку. У 2021 році Гомес стала співзасновницею Wondermind, платформи, призначеної для підтримки людей та надання освіти й ресурсів щодо психічного здоров’я. Її Фонд має на меті зібрати понад 100 мільйонів доларів протягом наступного десятиліття на користь служб психічного здоров’я та освіти. А з випуском свого документального фільму " Селена Гомес: мій розум і я" у 2022 році акторка ясно дала зрозуміти, що її відданість цій справі — як в особистому, так і в глобальному сенсі, — є щирою, автентичною та постійною. "Я почуваюся погано весь час, — нещодавно сказала Гомес Vogue, — хоча мені допомагає проводити час з 10-річною сестрою Грейсі Елліотт. Вона нагадує мені, що життя може бути трохи простішим та ясним. Навіть від простого спілкування з нею мені стає легше".

Кара Делевінь

Кара Делевінь

Героїня квітневої обкладинки американського Vogue Кара Делевінь розповіла про своє психічне здоров’я, свою сім’ю та свій шлях до тверезості (якого вона досягла за допомогою 12-етапної програми та терапії). Делевінь почала експериментувати з психоактивними речовинами в дитинстві, у віці 10 років мала проблеми з психічним здоров’ям (і розпочала різні методи лікування), а в 15 років після емоційного зриву приймала антидепресанти. "Це був не стільки хімічний дисбаланс, скільки реакція на травму", — сказала вона, додавши, що ліки врятували їй життя.

Делевінь розповіла, що під час пандемії вона екзистенціальну кризу — напад депресії, через який вона повернулася до руйнівних звичок. Врешті наприкінці 2022 року вона звернулася по допомогу. "Мені просто потрібна була підтримка. Мені потрібно було почати звертатися по неї. Мої старі друзі, яких я знаю з 13 років, всі підійшли до мене, і ми плакали разом. Вони дивилися на мене і казали: "Ти заслуговуєш на шанс отримати радість".

Megan Thee Stallion

Megan Thee Stallion

Seize the Awkward, національна кампанія в США, яка закликає молодь говорити зі своїми однолітками про психічне здоров’я, і раніше залучала до співпраці знаменитостей — наприклад, Біллі Айліш. Цього року Seize the Awkward знайшли амбасадора в особі американської реперки Megan Thee Stallion. "Мені завжди казали, що я маю бути сильною — товстошкірою, міцною як цвях, — каже Сталліон у супровідному відео. – "Але бути всім для всіх? Це тисне. Кажуть, чорний не тріскається. Але може. Я можу. Ми всі можемо". Stallion нагадує глядачам, що вразливість — це сила — і що всім нам потрібна невелика допомога друзів.

Кайлі Дженнер

Кайлі Дженнер

Під час обох вагітностей Кайлі Дженнер пережила післяпологову депресію, та поділилася цим з Vanity Fair Italia у лютому цього року. "Я це пережила. Двічі. Перший раз було дуже складно, другий — легше", — сказала вона.

Її порада молодим матерям, що переживають те саме: "Я б сказала цим жінкам не рефлексувати, а переживати всі емоції на повну. Залишайтеся всередині цього моменту, навіть якщо це боляче. Я знаю, в такі моменти здається, що це ніколи не мине, що тіло ніколи не буде таким, як раніше, що ти ніколи не будеш собою знову. Це неправда: гормони, емоції на цьому етапі набагато, набагато потужніші та більші за вас. Моя порада — пережити цей перехід, не боячись наслідків. Головне – не упустити все найпрекрасніше, що дає материнство".

Люсі Хейл

Люсі Хейл

На початку цього року Люсі Хейл розповіла в Instagram, що святкує рік повної тверезості. "Це пост про любов до себе і про найкраще, що я колись робила, — написала вона. – 2 січня 2023 року я відсвяткувала рік, як не вживала алкоголь. Хоча здебільшого це приватна справа, сьогодні ввечері я відчула потребу повідомити всім, хто відчуває труднощі: ви не самотні, вас люблять".

Кілька днів потому в епізоді подкасту "Щоденник СЕО" зі Стівеном Бартлеттом Гейл розповіла, що її проблеми з алкоголем супроводжувалися розладами харчової поведінки та низьким почуттям власної гідності. "Я намагалася змінитися заради хлопців, я намагалася змінитися заради моєї мами, я намагалася змінитися заради моєї кар’єри, я намагалася змінитися з марних причин — "Я буду виглядати молодшою ​​і худішою". Я кину пити заради цього. Один із моїх найкращих друзів помер від алкоголізму, і навіть це не змусило мене захотіти протверезіти", – сказала вона. Люсі зауважила, що в її випадку алкоголь не був проблемою, – проблемою було "почуття всередині". Тверезість Гейл прийшла через глибоке бажання поставити на перше місце мир — і себе. "Я сказала: "Я заслуговую на більше від цього життя. Треба спробувати по-іншому"."

Гейлі Бібер

Мелодрами в соцмережах можуть глибоко нас зачіпати — і знаменитості тут не виняток. На початку цього року нав’язливий онлайн-аналіз стосунків Гейлі Бібер із чоловіком Джастіном та її спілкування з його колишньою дівчиною Селеною Гомес надихнув Бібер скористатися Instagram Stories, щоб поділитися своїми труднощами. "Мені подобається жартувати про те, що я відчуваю, тому що іноді це легше, ніж зізнатися, що мені важко", — написала вона. "Але, чесно кажучи, з початку 2023 року я переживала одні з найсумніших, найважчих моментів у своєму дорослому житті, а мій розум і емоції були, м’яко кажучи, крихкими. Знаю, багато людей відчувають те саме, тому просто знайте, що ви не самотні".

Джастін Бібер

Джастін Бібер завжди був за гігієну психічного здоров’я. Поп-зірка скасував решту світового туру Justice World Tour на початку цього року, поділившись, що попередні проблеми зі здоров’ям і наступні концерти в Європі "вдарили" по ньому , і що йому потрібно відпочити. В інтерв’ю Vogue у 2019 році Бібер розповів, чому йому довелося скасувати 14 концертів свого туру Purpose у 2017 році. "Тоді у мене була справжня депресія, — пояснив він. — Я не говорив про це, і я все ще намагаюся пережити багато речей, про які я мовчав. Я був самотній. Мені потрібен був час".

Він також зрозумів, що зловживав рецептурними ліками. "Я усвідомив, що роблю речі, яких потім соромився, – наприклад, хаотичні сексуальні зв'язки. Думаю, я використовував Xanax (транквілізатор, снодійне. — Прим. ред.), бо мені було соромно", — сказав він. "Ліки створювали екран між мною та тим, що я робив. В якийсь момент настала темрява". Подолавши залежність, він працює над собою та стосунками з Гейлі Болдуін.

Сімона Байлз

Сімона Байлз

Сімона Байлз потрапила в заголовки газет, коли вирішила відмовитися від участі в Олімпіаді-2020 у Токіо в розпал змагань, посилаючись на своє психічне здоров’я. "Я кажу: ставте психічне здоров’я на перше місце, — сказала вона на прес-конференції у 2021 році. — Бо якщо ви цього не зробите, ви не будете отримувати задоволення від свого спорту і не досягнете успіху, якого прагнете. Тож іноді нормально навіть пропустити великі змагання, щоб зосередитися на собі, а не продовжувати боротися, тому що це показує, наскільки сильним конкурентом і людиною ти є насправді".

Мейсі Вільямс

Під час інтерв’ю в подкасті Happy Place Мейсі Вільямс розповіла, що перебування в центрі уваги з юності серйозно вплинуло на її самооцінку та психічне здоров’я. Виконавши роль 12-річної Ар’ї Старк із "Гри престолів", Вільямс зізналася, що постійна критика в соціальних мережах, яку вона відчувала під час серіалу, була надзвичайною. "Доходить до моменту, коли ти майже хочеш чогось негативного, щоб просто продовжувати сидіти в норі смутку, — пояснює Вільямс. — Об 11 ночі ти лежиш в ліжку і розмірковуєш, що ще в собі ти ненавидиш. Це просто жахливо. І я над цим ретельно працюю. Насправді важко відчувати сум і бути цілком спустошеною". Роками зміцнюючи свою впевненість, Вільямс змогла змінити своє життя. "Це щось з лексикону хіппі —– "Зазирни в себе, щоб знайти спокій", — але це працює", — сказала вона.

Софі Тернер

Від манії "Гри престолів" постраждала і партнерка Вільямс Софі Тернер. У серії подкастів доктора Філа 22-річна актриса розповіла про життя з депресією, а також про те, як сильно на неї вплинули минулі негативні коментарі в соціальних мережах. Коли Тернер стала підліткою, вона почала близько до серця сприймати негативні відгуки в соціальних мережах. "Я отримувала багато коментарів про свою шкіру, про свою вагу і про те, що я не була гарною актрисою". Якоїсь миті Тернер сказала, що їй було важко підвестися з ліжка, а одного разу вона навіть думала про самогубство. "Я вважала себе гідною того, що робила", — зізналася вона. Тернер врешті допомогли ліки та терапія.

Лілі Рейнхарт

Лілі Рейнхарт

Лілі Рейнхарт пролила світло на свою боротьбу з тривогою та депресією, підкресливши, що терапія є безцінним інструментом. "Дружнє нагадування для всіх, хто хоче це почути: лікування — це не соромно", — написала Рейнхарт у серії сторіз в Instagram. "Кожен може отримати користь від відвідування терапевта. Неважливо, скільки вам років чи як ви звикли тримати обличчя". Зірка "Рівердейла" вважає, що терапія стигматизована, та використовує власну платформу, щоб змінити наратив. "Ми всі люди, і всі ведемо власну боротьбу, — продовжила вона. — Не страждайте мовчки. Не соромтеся просити про допомогу".

Текст: Lauren Valenti та Calin Van Paris
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.