До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

На весь рот: як грілзи стали популярним аксесуаром

Завдяки дизайнерам, які експериментують із ювелірними накладками для зубів, грілзи переживають ренесанс.

Грілзи: Clova Rae-Smith

Міленіали вперше дізналися про грілзи з кліпу репера Nelly на однойменну пісню Grillz 2005 року. Пластини із золота, срібла та платини, всипані діамантами, прикрашали зуби героїв відео. Тим часом усе нове — добре забуте старе. Відомо, що етруски, які жили на території сучасної Італії у 800 році до нашої ери, обплітали зуби золотим дротом. Пізніше, в 300-900 роках нашої ери, індіанці мая просвердлювали отвори в зубах і заповнювали їх золотом та напівдорогоцінним камінням. А посмішки нью-йоркських реперів грілзи прикрасили вперше ще у 1980-х. Їх носили піонери хіп-хопу Just-Ice, Big Daddy Kane та Kool G Rap.

Реклама

Законодавцем моди з волі випадку став американець Едді Плейн, який почав робити грілзи у своїй бруклінській квартирі, після того, як пошкодив зуб. Едді вигадав тимчасові золоті капи і невдовзі продавав їх у ломбарді в Квінсі. Так стоматологічний реквізит перетворився на дотепний аксесуар. Сьогодні ж деякі знаменитості — до прикладу, J Balvin або A$AP Rocky — колекціонують грілзи з тією ж запопадливістю, що й швейцарські годинники.

A$AP RockyA$AP Rocky
G-EazyG-Eazy
Фаррелл УильямсФаррелл Вільямс

Популярність ювелірних накладок відроджують і дизайнери разом зі своїми відомими клієнтами. Використовуючи зуби як полотно, майстри підняли стоматологічне ремесло до рангу ювелірного мистецтва, а грілзи перекочували з червоних доріжок та музичних відео на вулиці, а потім у Інстаграм та TikTok. Грілзи Juanita Care нагадують мініатюрні скульптури. Від виробів, що розтікаються металом на склепінні рота, до гострих пластин, що стирчать на зубах подібно до списів, роботи Хуаніти — це чистий авангард. До свого мистецтва вона ставиться з особливим пієтетом. "Для мене грілзи — це привілей працювати в ювелірній сфері, — каже дизайнерка, — сфері, яка дає можливість виразити себе без слів". Аксесуари Clova Rae-Smith, випускниці ювелірного факультету Central Saint Martins та однієї з найпопулярніших дизайнерок грілзів у Інстаграм, привертають увагу сміливістю форм: її прикраси, що переливаються сріблом та золотом, утворюють абстрактні візерунки на зубному ряду.

Сучасними рок-зірками від ювелірного мистецтва можна вважати компанію Gabby Elan Jewelry. Дует батька та сина, що базується в Алмазному кварталі Нью-Йорка, удосконалює мистецтво виготовлення грілзів у Інстаграм на очах у стотисячної авдиторії. Серед клієнтів Gabby Elan — Леброн Джеймс, A$AP Rocky, Фаррелл Вільямс, Tyler, the Creator та ще мінімум дюжина знаменитостей. Грілзи виготовляють із 14-, 18- або 22-каратного золота, інкрустують рубінами, сапфірами, смарагдами, діамантами або вручну розписують емаллю. Gabby Elan пророкують грілзам велике та витончене майбутнє. "Деталі стають дедалі важливішими, — кажуть дизайнери. — Люди експериментують, багатьом уже нецікаво прикрашати зуби діамантами-солітерами чи традиційним паве. Усі хочуть чогось незвичайного".

Текст: Марина Шулікіна

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.