До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Babushka Boi: історія взаємин A$AP Rocky і шовкових хустин

Всім знайома бабусина хустина переродилася завдяки американському хіп-хоп виконавцеві A$AP Rocky. Він знову підтвердив статус головного фаната такого аксесуара, цього разу – піснею і відеокліпом Babushka Boi. Розмірковуємо, як Ракіму Маєрсу вдалося вдихнути нове життя в таку буденну для нас річ.

Babushka Boi – це перша пісня, яку Роккі випустив після того, як вийшов зі шведської в'язниці, де провів більше місяця через звинувачення у нападі. Схоже, що Ракім вже використовує цей досвід, як художнє натхнення: в новому марнославному відео репер постає в образі грабіжника банку, який перетворює поліцейських зі свинячими рилами на ковбасу. Відповідно до назви пісні, Маєрс носить жовту "бабусину" хустину протягом всього кліпу.

Реклама
Photo: @gucci

Вперше Ракім одягнув хустину не тому, що вважав її стильним аксесуаром, а через невдалі обставини. Репер впав з самоката і травмував обличчя. Щоб прикрити шрам, він скористався жовтою хустиною, яку пізніше вдягнув на The Daily Show з Тревором Ноа. Незабаром після такого fashion-дебюту Маєрс ще раз виконав цей трюк на червоній доріжці LACMA Art and Film Gala в Лос-Анджелесі. Він з'явився в класичному темно-синьому костюмі, яскравій шовковій мантії, типовій для слов'янських бабусь хустині і хутряних мюлях Gucci. Цей образ вірусно захопив мережу, де його прозвали babushka.

Photo: @gucci

З тих пір ця тенденція набирає обертів. Роккі знімався в "бабусині" хустині у кліпах Kids Turned Out Fine і Babushka Boi. За останні кілька сезонів хустка регулярно з'являлася на шоу Vetements і Gucci. Адептами стилю Ракіма стали Френк Оушен, Кендалл Дженнер і Хлоя Севіньї, а ще тисячі інших людей по всьому світу.

Photo: @blonded

Звісно, в Східній Європі хустини носили задовго до того, як вони з'явилися на подіумах, а в середині XX століття цей аксесуар став обов'язковим для кожної дами, що поважала себе. Але саме нещасний випадок з американським репером вивів її на абсолютно новий рівень.

Дивовижно те, що ця тенденція продовжує жити і розвиватися навіть після того, як шрам на щелепі Ракіма зник завдяки пластичній хірургії. Хоч спочатку це нагадувало клікбейт, відданість Роккі хустині порушила важливі питання про те, кому приписують культурні тенденції і яка в них роль автентичності. У випадку з репером babushka – це вшанування хустки, як головного убора бабусь у Східній Європі.

Королева Єлизавета II у хустині Burberry

Те, що стиль Роккі – це більше слов'янська, ніж голлівудська тема, підтверджує такий факт: репер наполягає, щоб будь-яку хустку називали саме "бабусею", чи то бандана, шарф, чи модний аксесуар з останньої колекції Gucci. Рішення репера закріпити цю тенденцію в східноєвропейській естетиці можна пояснити і тим, що зараз локальними дизайнерами, від Гоші Рубчинського і до Ксенії Шнайдер, цікавляться все більше.

Якщо раніше хустина асоціювалася з образами літніх жінок, які продають яблука біля метро, або парафіянок у церкві, то в останні роки ситуація радикально змінилася: стильна молодь використовує барвисті хустки, щоб доповнити будь-який образ – від streetstyle до haute couture. Біля джерел цього тренду – саме A$AP Rocky. Він зміг подарувати друге життя хустині, і ми йому за це дякуємо.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.