До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найкращі документальні фільми про рок-музикантів в історії

Від Емі Вайнхаус і Мадонни до The Rolling Stones і Арети Франклін, це 7 найкращих документальних фільмів про одних з найвидатніших рок-виконавців у світі.

"У ліжку з Мадонною" (1991)

Фільм Алека Кешишяна про закулісне життя концертного туру Мадонни Blond Ambition вважається зразковим серед документальних фільмів про сучасну музику. Поєднання широкоекранних кольорових кадрів шоу з чорно-білими записами того, що відбувається за лаштунками, стали частиною історії жанру. Мадонна скандалила з католицькою церквою, викликала протести, висміювала Кевіна Костнера. Її концерти були знаковими: конічні бюстгальтери, створені Жаном-Полем Готьє, і стадіонні веселощі стали надбанням мистецтва, записаним на камеру.

Реклама
The Fearless Freaks (2005)

Це захопливий документальний фільм про історію становлення групи The Flaming Lips. Завдяки фільму можна стати свідком виступів Крістіни Річчі, Бека, Джека Вайта і Джульєтти Льюїс, але очі і вуха абсолютно кожного приверне фронтмен групи Вейн Койн. Харизматичний Койн майстер сторітеллінга і чудово ексцентрична людина. У документальному фільмі глядач прямує вслід за групою, починаючи з езотеричних днів психоделічного панка, через їхню гостьову роль у "Беверлі-Гіллз, 90210", і крізь дикі експерименти на шляху до легендарного втілення. Це історія про перехід "із грязі в князі", якій майже не завадили наркотики. Особливо якщо врахувати залежність мультиінструменталіста і автора пісень групи Стівена Дрозда. Хвилююче дивитися, як він готується вколоти собі героїн, знаючи, якої шкоди завдає собі, своїй сім'ї і групі. І фільм не має бути кращим.

Amazing Grace (2018)

У 1972 році легендарна Арета Франклін вирішила повернутися до свого коріння і виконати госпел-альбом. Упродовж двох вечорів в Новому храмі місіонерської баптистської церкви в Лос-Анджелесі проводився запис наживо, перед велелюдним зібранням, де були також Мік Джаггер і Чарлі Воттс з The Rolling Stones, а за зйомку відповідав Сідні Поллак. Його камери зняли чудове виконання Франклін. Проте все пішло не за планом: 20 годин матеріалу були відзняті на 16-міліметрову камеру без використання хлопавки, що унеможливило синхронізацію звуку із зображенням. Увесь матеріал виявився непридатним. Зрештою, фільм був готовий до виходу в 2011 році, але Франклін подала в суд за привласнення її зображення без дозволу. Так, фільм вийшов на екрани лише в 2018 році після смерті співачки. Дозвіл надала родина артистки.

The Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese (2020)

Грайливий і вичерпний фолк-рок-роуд фільм Мартіна Скорсезе унікальний. У створенні фільму використано 90-годинний матеріал, відзнятий під час легендарного туру Rolling Thunder Revue восени 1975 року, який співак редагував особисто, створюючи маловідомий фільм 1978 року "Ренальдо і Клара".

Скорсезе зробив кадри, зняв інтерв'ю з Бобом Діланом і з кількома героями і створив фільм, який задовольнив очікування авдиторії. Озброївшись жартами і приголомшливими концертними кадрами, Ділан і Скорсезе висміюють вугласте обличчя артиста і переписують історію.

"Емі" (2015)

Коли 27 липня 2011 року Емі Вайнхаус приєдналася до "Клубу 27", світ втратив неймовірний талант. Її альбом Back to Black тріумфально підкорив увесь світ, квитки на концерти купувалися скрізь, де б вона не грала, а її нестабільні взаємини з гітаристом The Libertines Пітом Доерті і токсичний шлюб з Блейком Філдером-Сівілом, який страждає від залежності, забезпечили постійну появу імені співачки на перших шпальтах таблоїдів. Їй були притаманні неспокійна душа і залежний характер, через які співачка занадто часто опинялася в деструктивних стосунках, і документаліст Асіф Кападіа вичерпно відтворив хроніку злетів і падінь у житті Вайнхаус.

Зібрані кадри вражають: ми бачимо юну Емі, яка знайшла свій голос, а наша пам'ять продовжує зберігати тільки пізніші появи співачки коли ледь живу Емі освистують на сцені і ціна її популярності стає занадто високою.

"Металіка" (2004)

Один з найбільших рок-бендів у світі використовує документальний фільм в якості групової терапії. Цей фільм, оригінальна назва якого Metallica: Some Kind of Monster, викриття закулісного життя піонерів треш-металу в період запису альбому St. Anger, за який група отримала премію "Греммі". Ми спостерігаємо словесні перепалки учасників групи, їхню боротьбу з особистими демонами після відходу Джейсона Ньюстеда, і конфронтаційні діалоги з будь-якого приводу.

"Дай мені кров" (1970)

The Rolling Stones були на піку свого творчого потенціалу під час гастролей у США в 1969 році. У тому ж році група випустила альбом Let It Be, до якого увійшли такі композиції, як Gimme Shelter, Midnight Rambler і You Can not Always Get What You Want.

Цей фільм, що посвячує нас у таїнство реактивної контркультури, знятий Альбертом і Девідом Мейслесамі і Шарлоттою Зверін. У ньому відображені чиста радість і хвилювання від першого виступу в рамках гастролей Madison Square Garden, після якого багато хто став свідком справжнього кошмару через безкоштовний концерт на Altamont Speedway в околицях Сан-Франциско. Дивовижно, але режисерам вдалося сфотографувати неймовірно криваві моменти, які стали частиною історії нестримної любові 1960-х.

За матеріалами gq.com.au

Автор: David Michael Brown

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.