До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

За що ми любимо Жан-Поля Готьє

У теплу червневу ніч стоячи на балконі паризького особняка модель Анна Клівленд зображує героїню водевілю: вигинає оголену спину, перекидає тонку ногу через поруччя, заливчасто й фальшиво сміється. Поруч із нею крутяться два хлопці й не до кінця ясно, хто кому дістанеться цього вечора. За кованими воротами внизу товпляться підлітки в джинсових сорочках і футболках. Напевно, не розуміють, що відбувається й навіщо тут напівгола Клівленд.

Жан-Поль Готьє

Кілька років тому я потрапив на вечірку з нагоди запуску нового аромату Jean Paul Gaultier. У мармурових залах роїлися пружні напівголі тіла: на ліжку із чорними атласними простирадлами звивалася компанія молодих людей з ідеальними статурами. У дзеркальній кімнаті неподалік напівголі дівчата в панчохах і з батогами розігрували прелюдію оргії. Зовні їх було видно публіці, а їм нас — ні. Камінною полицею за барною стійкою крокував атлетичний хлопець у сітчастій білизні й на гострих підборах- шпильках. Навпроти нього в цей момент незворушно випивав Венсан Кассель. На терасі серед швидко сп’янілої публіки сміялася (анітрохи не фальшиво) й кокетувала геніальна Россі де Пальма, зірка фільмів Педро Альмодовара.

Реклама
Анна Клівленд на показі Jean Paul Gaultier Haute Couture весна-літо 2016

У світі Жан-Поля Готьє, якому сьогодні минуло 68 років, усе так: найвищий паризький стиль здобрений подвійною порцією поганого смаку, а гендерні й соціальні ролі ліпше залишати на вході. Готьє влаштовує уроки французької joie de vivre для початківців і найдосвідченіших — безтурботно, по-хуліганськи, на широку ногу. У нього й усмішка під пару — Чеширського кота, але з демонічним вогником в очах.

У 2011 році Музей образотворчих мистецтв Монреаля організував масштабну виставку-ретроспективу дизайнера. Я застав її вже в мюнхенському Künsthalle через п’ять років гастролей. Куратори виконали титанічну роботу, зібравши в одному місці чи не повні архіви дизайнера. У тематичних кімнатах (БДСМ-салон, русалчина лагуна, католицький храм) манекени перешіптувалися й за допомогою технології 3d-мапінгу оживали — жестикулювали й грайливо підморгували.

Мадонна в корсеті авторства Жан-Поля Готьє в турі Blonde Ambition Tour, 1990 рік

У такій концентрації роботи Готьє дають зрозуміти розмах його таланту. Чого тільки варті моряки з романів Жана Жене в розсічених глибокими розрізами штанах і в’язаних тільниках з оголеною спиною. Приблизно так само — за мінусом розкішної сексуальності — коди західноєвропейської модної традиції препарують японські дизайнери: Рей Кавакубо, Джунья Ватанабе, Чітозе Абе в Sacai.

За натхненням Готьє пірнав у найглибші й найбурхливіші води. В одному із залів експозиції в Künsthalle були зібрані "етнічні" колекції дизайнера — це мало вигляд експозиції краєзнавчого музею: африканські шкури, шотландські спідниці, російське плакатне мистецтво на трикотажі. Готьє створював їх тоді, коли посмішку вбитого крокодила на плечі тугого жакета не вважали плювком екосистемі планети, а вбрання, створені за мотивами костюмів малих народів Півночі, були екзотикою й аж ніяк не культурною апропріацією. Але навіть у ті часи ця гра не завжди сходила дизайнеру з рук — згадати хоча б скандал навколо "хасидської" колекції Готьє 1993 року. Сьогодні за такі фокуси його б точно розіп’яли в інстаграмі.

Багатьом Жан-Поль Готьє запам’ятається образами, які просочилися в масову культуру: тими самими морськими тільниками з густо ретушованих знімків П’єра й Жиля, корсетом з конусуватим ліфом, у якому Мадонна виступала в турі Blonde Ambition 1990 року, і костюмами жокея-домінатрикс, у яких через майже 20 років вона танцювала в Confessions. За всім цим може забутися, який Готьє талановитий конструктор і які геніальні речі він створював. Fun fact: Мартін Марджела перед запуском власного бренду стажувався в його ательє. У різний час, змінюючи один одного, вони обидва очолювали консервативний паризький Дім Hermès.

Hermès осінь-зима 2010

Готьє ішов зі сцени поступово й ніби знехотя: спочатку перестав робити колекції Ready-to-Wear, залишивши на плаву лінію парфумерії (мабуть, комерційно успішну — завдяки невмирущій лінійці ароматів Le Male) та високої моди. І далі творив сукні femme fatale й андрогінні брючні костюми за зразком 80-х. Вони не були революційними ані за сенсом, ані за змістом. Але якби ви були дуже заможною жінкою з великим апетитом до життя, б’юся об заклад, такі речі вам хотілося б носити. У лютому цього року дизайнер відіграв своє останнє кутюрне шоу, влаштувавши півторагодинне ревю у форматі best of the best 50-річної кар’єри. У цей вечір, як заведено говорити, пішла епоха.

Jean Paul Gaultier Haute Couture весна-літо 2020

На початку березня компанія Jean Paul Gaultier оголосила про новий формат роботи кутюрного підрозділу: тепер колекції для Дому створюватимуть запрошені дизайнери. Першою в цій вправі мала стати Чітозе Абе з Sacai. Рафінований паризький кутюр очима японської дизайнерки? Тоді ця новина видалася мені однією з найсвіжіших і найсвоєчасніших ідей останніх років. Дуже хочеться вірити, що цей експеримент все-таки відбудеться. А в Жан-Поля, мабуть, інші плани. З днем ​​народження, Жан-Полю!

Текст: Веня Брикалін

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.