До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

16 найкращих документалок про реальні злочини на Netflix

Від злочинів, що вразили світ, до нечуваних холодних справ, сповнених таємниць, — Vogue вибрав 16 найкращих кримінальних документалок, які можна подивитися на Netflix.

"Брудний Джон: історія Бетті Бродерік"

Друга частина американського телесеріалу зі справжньою злочинною антологією "Брудний Джон" — Dirty John: The Betty Broderick Story — це драматизація реальної історії зневіреної жінки, яка вбила свого колишнього чоловіка і його нову дружину.

Реклама
"Викрадена на виду"

Абсолютно приголомшливий — ось що спадає на думку під час опису цього документального фільму про дівчину на ім'я Ян Броберг, яку кілька разів викрадав друг сім'ї в 1970-х роках. Цей фільм шокує не лише божевільним сюжетом, сповненим дивовижних поворотів, а й змушує судорожно гадати, чому все це відбувалося. Цей фільм підкреслює надзвичайну силу "промивання мізків", показуючи, як одному чоловікові вдалося "обробити" всю сім'ю.

"Нерозгадані таємниці"

У кожному епізоді цього серіалу розглядається окремий випадок, зокрема, дивні обставини, які змусили правоохоронні органи, друзів і сім'ї зниклих безвісти і померлих людей засумніватися в тому, що саме сталося.

"Диявол по сусідству"

Ця історія про дідуся з Клівленда, який внаслідок скрупульозного відстеження постав перед судом в Ізраїлі за звинуваченням у тому, що він був сумнозвісним охоронцем нацистського табору смерті, відомим там як Іван Грозний.

"Руки геть від котиків! Полювання на інтернет-убивцю"

Воістину унікальна і захоплююча документалка про пару інтернет-сищиків, які пристрасно шукають невловимого вбивцю кошенят. Те, що вони зрештою з'ясовують, гірше, ніж будь-хто міг собі уявити. Стрічка безумовно не для людей зі слабкими нервами.

"Підозри"

У 2001 році письменник Майкл Петерсон телефонує в поліцію і повідомляє, що його дружина впала зі сходів і згодом померла. Але коли слідчі виявили докази, що вказують на те, що це не нещасний випадок, вони починають розслідування, яке досі розділяє думку аудиторії.

"Бесіди з убивцею: Записи Теда Банді"

Через три десятиліття після його страти ми можемо зазирнути у свідомість одного з найвідоміших серійних убивць у світі — Теда Банді. Цей документальний серіал, в основі якого старі інтерв'ю і записи Банді, досліджує спосіб думок убивці про смертну кару, коли він озирається на своє життя і мотивацію.

"Створюючи вбивцю"

Провівши два десятиліття за гратами за злочин, якого він не скоював, Стівен Ейвері спробував подати в суд на людей, які сприяли його безпідставним звинуваченням. Але невдовзі його знову звинуватили, цього разу разом з його племінником Бренданом Дассі, у вбивстві Терези Хальбах — фотографа, яку, як повідомляється, востаннє бачили у власності Ейвері.

"Хранителі"

Досліджуючи нерозкрите вбивство черниці Кеті Сеснік, серіал "Хранителі" глибоко занурюється в злочинний світ католицької середньої школи Балтімора, яку очолює корумпований капелан, якого роками звинувачували в жорстокому поводженні з молодими учнями.

"Злий геній: реальна історія найжахливішого пограбування банку Америки"

У "Злому генії" демонструються подробиці того, як хлопець з невеликого містечка, який доставив піцу, виявився втягнутим в гучне пограбування банку. Неймовірна історія навіть надихнула режисера Рубена Флейшера на створення чорної комедії з Джессі Айзенбергом у головній ролі — "Встигнути за 30 хвилин".

"Невинний"

Джон Грішем випустив серіал, заснований на однойменному романі 2006 року. У ньому розповідається про чоловіка, звинуваченого у вбивстві двох жінок на початку 1980-х. Серія з шести епізодів досліджує недоліки системи правосуддя, через які люди з нижчим економічним статусом часто страждають, будучи невинними.

"Йоркширський різник"

У 1970-х роках в англійському Йоркширі жив серійний убивця. Цей документальний фільм не лише докладно описує його жахливі злочини і розслідування, яке врешті решт призвело до його затримання, але також досліджує, як дискримінація секс-працівників у той час дозволила вбивці сіяти хаос.

"Хто вбив маленького Грегорі"

Цей документальний серіал присвячений вражаючій справі про зниклого хлопчика Грегорі, коли його батьки невпинно борються за те, щоб притягти до відповідальності винних у його смерті. Серіал вийшов дуже цікавим, почасти через те, що він зображує, як висвітлення цієї справи в ЗМІ спричинило масовий протест.

"Брудні гроші"

Якщо вам подобаються історії про корупцію і скандали, то "Брудні гроші" — це для вас. Цей документальний серіал розглядає відомі справи заможних людей і еліти, а також те, як їхні "брудні" справи руйнують їхню репутацію, в тому числі через свідчення як злочинців, так і їхніх жертв.

"Зникнення Медлін Маккейн"

У цій серії з восьми епізодів докладно розглядається одна з найвідоміших у світі справ про зниклих безвісти. Документалка не лише звертає увагу на подробиці цієї справи і безліч підозрюваних у ній за багато років, але і на безумство світових ЗМІ, що тільки посилило горе родини, яка страждає через втрату.

"Джеффрі Епштейн: Брудний багач"

Болісні розповіді тих, хто вижив, і свідків дозволяють досліджувати, як засуджений за сексуальні злочини Джеффрі Епштейн використовував свої статки, владу і політичні зв'язки для організації жорстокого поводження з десятками молодих жінок упродовж багатьох років, перш ніж цей ланцюжок було розірвано.

За матеріалами: vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.