До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Support Ukrainian Fashion: українські дизайнери на Тижні моди в Копенгагені

У межах Ukrainian Fashion Week, під час Тижня моди в Копенгагені, п’ять українських дизайнерів представили свої колекції весна-літо 2025 в Українському Домі. J’amemme, Katerina Kvit, Omelia, Plngns та Sidletskiy провели спільну презентацію на тему Асканії-Нови, одного з найстаріших біосферних заповідників на планеті та найбільшої заповідної степової території в Європі, яка зараз страждає від російської окупації.

"Наша стійкість є свідченням сили індустрії моди, сили солідарності та незламності духу українських дизайнерів", — коментує Ірина Данилевська, засновниця та генеральна директорка UFW. "Ми прагнемо зберегти культуру, традиції та творчість у найтемніші часи. Наша відповідальність полягає в тому, щоб говорити через моду про щоденні виклики: тисячі працівників промисловості продовжують працювати в надзвичайно важких умовах, незважаючи на ракетні обстріли та перебої з електроенергією. Ми прагнемо пояснити колегам у всьому світі виклики, які щодня долають українці, і що зараз відбувається в Україні".

Реклама

Katerina Kvit

Стихії землі, води, повітря та вогню лягли в основу весняно-літньої колекції Katerina Kvit. Захоплена різноманітністю природи, дизайнерка черпала натхнення у складності природного світу. Вона також була глибоко зворушена роботами японських художників, таких як Онісі Ясуакі, чиє дослідження ефірних тем, як-от час, повітря, гравітація та простір, знаходить форму в її останніх роботах. Торочки, що спадають водоспадами, легкий трикотаж, який вперше зʼявився в колекції бренду, текстурована шкіра, що також інтегрована в джинсові речі, та витончене пошиття визначають нову лінійку. Гармонійна палітра м’яких молочних відтінків і королівських золотих акцентів вказує на небесне натхнення колекції, тоді як відданість бренду захистові планети очевидна у використанні перероблених та екологічно чистих матеріалів.

Plngns

Цього сезону Plngns представили колекцію, зосереджену на сильній стороні бренду: вуличному одязі, створеному з дотриманням екологічності. "Нашою головною турботою є розробка нових, креативних підходів, які віддають належне довговічності одягу та переробці матеріалів. Магія полягає в створенні чогось абсолютно нового із чогось старого", — коментує засновник Мітя Гонтаренко. У колекції весна-літо 2025, яка отримала назву Sneaker Riot, ця магія проявляється через складну майстерність, схожу на роботу з колажами. Оригінальні вироби ретельно розбираються вручну та розбиваються на численні складові для створення нового одягу та кросівок. Результат? Нетривіальні предмети, зокрема укорочені жилети та рельєфні шкіряні куртки, які черпають натхнення з "поточних світових конфліктів".

Omelia

Для дизайнера Костянтина Омелі весняні квіти, безумовно, можуть бути новаторськими. Колекція весна-літо 2025 від Omelia з назви "Морозні квіти" заглиблюється у квіткові мотиви, натхнені творами Лесі Українки. Монохромна колекція, представлена ​​спектром крижаних білих кольорів, наповнена легкими виробами, створеними з вінтажних або надлишкових матеріалів, з акцентом на натуральних тканинах, таких як бавовна та льон. Квіти оживають завдяки тонкому мереживу та вишивці Рішельє, а вручну вишиті намистини та кристали додають блиску елегантному одягу.

J’amemme

Натхнення для весняно-літньої колекції J’amemme прийшло до дизайнерки Юлії Ярмолюк, коли вона була загіпнотизована красою медузи та тим, як її форми кидають виклик звичайним кордонам природи. "Спостереження за їхніми витонченими, плавними рухами та делікатною взаємодією світла й кольору було справді зачаровуючим. Ця колекція досліджує тему трансформації та змін, віддзеркалюючи здатність медуз адаптуватися до підводного середовища", — прокоментувала Ярмолюк. Рух займає центральне місце в новій лінійці з плавними силуетами. Відчуття невагомості, схоже на медузу, що дрейфує в морі, пронизує колекцію, посилену м’якими відтінками та напівпрозорими тканинами. Підкреслюючи прагнення бренду до сталого розвитку, більшість використаних матеріалів виготовлено з переробленого пластику.

Sidletskiy

Дизайнер Ігор Сідлецький майстерно поєднує старе з новим у весняно-літній колекції Sidletskiy 2025. "Я хотів створити моделі, які поєднують сучасні тенденції з нашою багатою культурною спадщиною. Це завжди було частиною ДНК бренду, тому для нас вкрай важливо продовжувати наголошувати на автентичності в усьому, що ми робимо", — коментує він. Черпаючи натхнення в історичних ремеслах, традиційних техніках ручної роботи та природних матеріалах, нова лінійка у землистих тонах гармонійно контрастує архітектурні форми з легкими, напівпрозорими тканинами. Скульптурні тренчі з подвійним коміром поєднуються із сукнями, а великі блейзери та розслаблені сорочки створюють сучасний відтінок. Ручне в’язання та традиційне ткацтво, продемонстровані в жакетах і спідницях, є прикладом витонченої майстерності, переосмисленої на сучасний лад. Окрім цього, головною прикрасою цієї колекції є ювелірні вироби з видувного скла.

За матеріалами voguescandinavia.com.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.